Özcan Akyol schrijft Boekenweekessay 2020
Actie om literatuur te promoten: deze zomer Piet Parra-tas vol literatuur in de boekhandel
Kabinet komt belofte na: btw blijft 9% voor cultuur, media en sport

Thema Boekenweek is Rebellen en dwarsdenkers
Özcan Akyol schrijft komend jaar het Boekenweekessay. Het thema van de Boekenweek 2020 is Rebellen en dwarsdenkers. Een maatschappelijk en relevant thema dat zich in het brede boekenaanbod weerspiegelt. Boeken zorgen er onder andere voor dat lezers minder vasthouden aan vooroordelen (bron: KVB Boekwerk, De impact van het boek), het zijn de rebellen en dwarsdenkers van de literatuur die zo onze blik verruimen en ons voorstellingsvermogen vergroten. Akyol gaat aan de slag om een scherp, prikkelend en tevens toegankelijk essay te schrijven dat aansluit bij het thema van de Boekenweek. Eerder werd bekendgemaakt dat Annejet van der Zijl het Boekenweekgeschenk zal schrijven. De 85ste Boekenweek vindt plaats van zaterdag 7 t/m zondag 15 maart 2020.
Özcan Akyol: ‘Ik ben enorm vereerd dat ik het Boekenweekessay mag gaan schrijven. Een jongensdroom! Het thema van de Boekenweek 2020, Rebellen en dwarsdenkers, is mij op het lijf geschreven. Ik wil een toegankelijk essay schrijven, dat interessant is voor een breed lezerspubliek, dus ook voor mensen die doorgaans niet zo gauw naar een boek zouden grijpen. Ik heb al veel ideeën voor dit essay en kijk ernaar uit om de wereld van de literatuur weer op te schudden!’
Eveline Aendekerk, directeur CPNB: ‘We hebben dwarse denkers en rebelse schrijvers nodig om taboes te doorbreken en vernieuwing te brengen. Özcan Akyol is zo’n persoonlijkheid, iemand die geen blad voor de mond neemt en ons daarmee dwingt om kritisch naar onszelf en de maatschappij te kijken. En bovendien is hij een zeer gepassioneerde ambassadeur van het boek voor lezers van alle generaties. Ik ben ontzettend benieuwd naar het essay dat “Eus” voor de Boekenweek gaat schrijven en naar wat het boek allemaal teweeg zal brengen!’
Özcan Akyol
Özcan Akyol (1984) is schrijver en columnist. In 2012 verscheen zijn debuut Eus bij Uitgeverij Prometheus. Het boek is een semi-autobiografische schelmenroman die veel ophef veroorzaakte vanwege het grove taalgebruik. Hij nam in zijn eerste televisieoptreden meteen stelling door af te rekenen met de klassieke migrantenliteratuur. Hij riep mensen van zijn generatie op om verhalen te vertellen over wat zich hier in Nederland afspeelt. Eus werd meteen een bestseller: het boek wordt nog steeds herdrukt. In 2016 verscheen Akyols tweede roman, Turis (Prometheus). Het boek, een portret van zijn dominante vader, betekende zijn definitieve literaire doorbraak in Nederland. Vorig jaar stelde Özcan Akyol de bloemlezing Pessimisme kun je leren! samen, met gedichten van Lévi Weemoedt (Nijgh & Van Ditmar), het kwam op 1 in De Bestseller 60.
Naast romans schrijft Akyol columns voor onder andere AD en de regiotitels, VARAgids en Helden, waarin hij op geheel eigen wijze reageert op de actualiteiten. Akyol maakt ook documentaires en webseries voor onder andere NPO 2 en AD.nl en de regiosites. Hij schuift regelmatig aan bij actualiteitenprogramma’s en presenteert op NPO Radio1 het interviewprogramma Onze man in Deventer.
Boekenweekthema Rebellen en dwarsdenkers
De 85ste Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Het lezen van boeken zet namelijk aan tot nadenken, zodat lezers begrip ontwikkelen voor anderen en minder vasthouden aan vooroordelen (bron: KVB Boekwerk, De impact van het boek). Van de dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een andere wereld tot de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de status quo. In de literatuur is er ruimte voor al die geluiden. Het lef van schrijvers om taboes te doorbreken en een steen in de vijver te gooien is van levensbelang voor onze samenleving. Daarom koesteren we de vrijheid die door schrijvers genomen wordt om tegen de stroom in te werken, om dwars en vervelend te zijn, onaangepast en onafhankelijk.
Een greep uit rebelse boeken en dwarse schrijvers
De rebellen van de literatuur hebben altijd ons denken beïnvloed: stoere, onorthodoxe, eigengereide auteurs als Multatuli, Annie M.G. Schmidt, Willem Frederik Hermans, Astrid Roemer, Dimitri Verhulst en Charlotte Mutsaers hebben werelden geopend. Rebelse personages en dwarse karakters zoals Don Quichot, Madame Bovary, Tommy Wieringa’s Joe Speedboot, Esther Gerritsens Roxy en Hava uit Aafke Romeijns Concept M houden een spiegel voor en laten ons nadenken over wie wij zijn. Schrijvers als Jan Cremer, Connie Palmen, Anna Blaman en Jan Wolkers zoeken grenzen van de literatuur op en verleggen ze. Boeken kunnen weerstand oproepen, kunnen verboden worden en verbrand, maar de kracht van de woorden laat zich niet temmen. Nabokovs Lolita, Houellebecqs Onderworpen of Erasmus’ Lof der zotheid hebben onder vuur gelegen, maar zijn inmiddels onmiskenbare oriëntatiepunten in het literaire landschap. Om de steeds veranderende wereld om ons heen te begrijpen, hebben we dwarsdenkers en ordescheppers nodig. Renate Rubinstein en Anton de Kom hebben ons bewust gemaakt van onze oogkleppen. Ook door non-fictie prikkelen, stimuleren en scherpen we onze geest. Het maatschappelijk debat op de meest uiteenlopende onderwerpen wordt bepaald door dappere en dwarse denkers: Dick Swaab en Rosanne Hertzberger, Rutger Bregman en Joris Luyendijk, Anousha Nzume en Paul Scheffer.
Boekenweek 2020
De Boekenweek 2020 vindt plaats van zaterdag 7 t/m zondag 15 maart. Op vrijdag 6 maart wordt de Boekenweek zoals ieder jaar feestelijk geopend met het Boekenbal. Tijdens de Boekenweek wordt het Boekenweekgeschenk, geschreven door Annejet van der Zijl, in de boekhandel cadeau gedaan. Het Boekenweekessay, geschreven door Özcan Akyol, is tijdens de Boekenweek te koop in de boekhandel. Beide auteurs maken een tournee, die wordt georganiseerd in samenwerking met de Schrijverscentrale. In boekhandels en bibliotheken door het hele land vinden tal van activiteiten plaats. Op zondag 15 maart, de laatste zondag van de Boekenweek, is de traditionele gratis reisdag van NS. Op deze dag geldt het Boekenweekgeschenk als treinkaartje.