Bloem, suiker, boter is de winnaar van het Food and Friends Gouden Kookboek
Geschreven doorJob Jan Altena
Longlist Hebban Debuutprijs 2025 bekend
Actie om literatuur te promoten: deze zomer Piet Parra-tas vol literatuur in de boekhandel
Bloem, suiker, boter geschreven door Nicola Lamb en vertaald door Roselle de Jong (uitgegeven door Fontaine) heeft de vakjuryprijs van het Food and Friends Gouden Kookboek 2024 gewonnen. Juryvoorzitter Sharon de Miranda reikte de prijs vanmiddag uit in het tv-programma Tijd voor Max op NPO 1. Zij roemde het kookboek namens de vakjury: ‘Als je écht wil weten wat je doet tijdens het bakken, dan is dit boek onmisbaar!’ Naast de juryprijs, kon ook het publiek stemmen op de mooiste kookboeken van het afgelopen jaar. Zo’n 25.000 kookboekliefhebbers hebben van zich laten horen. Karola’s Kitchen: Kleur op tafel van Karolien Olaerts (uitgeverij Horizon) kwam als overtuigende publiekslieveling uit de bus.

Volgens de vakjury: ‘Als je écht wilt weten wat je doet tijdens het bakken, dan is dit boek onmisbaar! In de eerste paar hoofdstukken vertelt Nicola Lamb wat er allemaal gebeurt tijdens het bakken: hoe komt het dat mijn baksel al bruin is, maar nog niet gaar? Hoe komen al die laagjes in het bladerdeeg en wat gebeurt er als ik meer of minder suiker of ei toevoeg? Over dit eerste deel is heel erg goed nagedacht. Alle kennis die erin staat is essentieel, met een schat aan illustraties en ezelsbruggetjes. Als je dit eenmaal weet, dan kun je vol zelfvertrouwen het tweede deel van het boek te lijf. Dat tweede deel bestaat uit recepten voor fantastische taarten, koekjes en desserts. Dat zijn vaak klassiekers met een verrassende twist. Heel handig is dat de recepten zijn ingedeeld op bereidingstijd. Wat dacht je van een gemarmerde taart met chocoladeglazuur? Klaar in anderhalf uur. Of een cheesecake met opgeklopte feta? Klaar in een middag. En neem vooral ook eens de tijd om voor eens en voor altijd de perfecte (ja, echt de perfecte) croissants te leren maken!’
Andere genomineerden voor de vakjury prijs waren: An com: Recepten en verhalen uit een Vietnamese familiekeuken door Phi-Yen Phan (Nijgh Cuisine), Hokkai: De smaak van Japan in IJmuiden door Joris Vermeer, Marinus Noordenbos en Kuniyoshi Ohtawara (Hokkai), Italopop: Swingend Italiaans door Vanja van der Leeden (Nijgh Cuisine), Toscanini: Pasta van Maud Moody en Leonardo Pacenti (Carrera Culinair) en Vega India door Paulami Joshi (Carrera Culinair).
Publieksprijs
Karola’s Kitchen: Kleur op tafel van Karolien Olaerts (bij uitgeverij Horizon) heeft de publieksprijs gewonnen. Karola’s Kitchen staat voor voedzame en makkelijke gerechten die bovenal lekker zijn. Met groenten in de hoofdrol maakt de Vlaamse voedingswetenschapper Karolien Olaerts gevarieerde maaltijden die barsten van smaak waarmee ze na België nu ook Nederland veroverd. Er werd veel gestemd dit jaar, want 25.000 liefhebbers van kookboeken brachten hun stem uit. Iedereen in Nederland en België kon zijn stem uitbrengen op het kookboek dat op geen enkel aanrecht zou mogen ontbreken. Op deze publieksprijs maakten in totaal 56 kookboekinzendingen die zijn verschenen tussen 1 oktober 2023 en 1 oktober 2024 kans.
Vakjury
De vakjury werd dit jaar voor het eerst voorgezeten door Sharon de Miranda, bekend van KRO-NCRV tv-programma BinnensteBuiten. Naast de voorzitter bestaat de jury uit de volgende deskundige fijnproevers: Sacha de Boer (fotograaf, maker en liefhebber van kookboeken), Casper van Dijk (kookboekenspecialist bij Boekhandel Kramer in Winterswijk), Jeroen Doucet (presentator Wat Schaft de Podcast), Bas Erkens (redacteur van Foodies Magazine en presentator culinaire evenementen), Sander Overeinder (chef en eigenaar van o.a. restaurant VRR in Amsterdam en Vuurtoreneiland in het Markermeer) en Barbara Serulus (culinair journalist voor De Standaard Magazine en Knack Weekend en schrijver van (kook)boeken).
Kookboekenweek
De Kookboekenweek loopt nog tot en met 10 november. Tijdens de Kookboekenweek vieren de boekhandel en bibliotheek het kookboek en de liefde voor lekker eten. Ze stallen de mooiste, beste, informatiefste en meest verrassende kookboeken uit en organiseren workshops, proeverijen en lezingen.
Het Gouden Kookboek en platform Food and Friends
Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) en online culiplatform Food and Friends sloegen in 2023 voor het eerst de handen ineen voor dé felbegeerde kookboekenprijs: Het Food and Friends Gouden Kookboek. Food and Friends is een culinair platform waar dagelijks duizenden kookliefhebbers www.foodandfriends.nl bezoeken om geïnspireerd te worden door recepten, verhalen, tips en de nieuwste kookboeken.