Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Boekenweekgedicht onderdeel speciale poëzieserie in Trouw

img Terug naar overzicht

Longlist Hebban Debuutprijs 2025 bekend
img

Actie om literatuur te promoten: deze zomer Piet Parra-tas vol literatuur in de boekhandel
img

Al direct bij de bekendmaking van het Boekenweekthema ‘De moeder de vrouw’ werd duidelijk hoe relevant het maatschappelijk debat over moederschap en vrouw-zijn is. De discussie over het thema heeft tot goede gesprekken geleid, mooie initiatieven vanuit het boekenvak én het plan een speciaal Boekenweekgedicht te laten schrijven bij het thema. De CPNB heeft inmiddels een hedendaagse vrouwelijke dichter gevraagd dat gedicht te schrijven. Komende zaterdag 5 januari start dagblad Trouw een tweewekelijkse serie waarin een aantal gerenommeerde Nederlandse dichters een nieuw gedicht presenteren. Bij het maken van dit gedicht lieten zij zich inspireren door het aan Martinus Nijhoff ontleende Boekenweekthema. De dichter van het Boekenweekgedicht maakt deel uit van deze serie en zal rond de Boekenweek haar gedicht presenteren. De 84ste Boekenweek vindt plaats van 23 t/m 31 maart 2019.

Het Boekenweekgedicht
De publicatie van een nieuw gedicht, naast het gedicht De moeder de vrouw van Martinus Nijhoff waar het Boekenweekthema aan is ontleend, is één van de uitkomsten van de gesprekken die de CPNB heeft gevoerd met de opstellers van de petitie naar aanleiding van de discussie over het thema. Tijdens de Boekenweek zal het speciale Boekenweekgedicht als een extra cadeautje door boekhandel en bibliotheek worden verspreid, naast het Boekenweekgeschenk door Jan Siebelink en het Boekenweekessay door Murat Isik. Het Boekenweekgedicht verschijnt allereerst in Trouw en is daarna onder andere verkrijgbaar als gratis ansichtkaart.

Serie nieuwe gedichten in Trouw
Vanaf 5 januari start in dagblad Trouw een twee wekelijkse serie met portretten van hedendaagse dichters samen met door hen voor deze gelegenheid speciaal geschreven gedichten. De serie wordt komende zaterdag geopend met een nieuw gedicht van Neeltje Maria Min, naast een interview met de dichter door Trouws poëziemedewerker Janita Monna.

Eveline Aendekerk, directeur CPNB: “Voor mij persoonlijk was het moederschap niet vanzelfsprekend. Juist daarom heb ik het Boekenweekthema meteen omarmd. De discussie over het thema heeft ons nieuwe inzichten opgeleverd en toont de relevantie van het thema, ook in boeken. Uitgevers, boekhandels en bibliotheken hebben inmiddels mooie initiatieven rond het thema ontplooid. Ik kijk enorm uit naar het speciale Boekenweekgedicht. Met bijzondere interesse ga ik de komende weken de serie in Trouw lezen, een waardevol initiatief dat het Boekenweekthema nog verder zal verdiepen.”

Dichter Boekenweekgedicht: “Er zijn in het verleden een aantal beelden van het moederschap gecreëerd waar we ook vandaag de dag nog behoorlijk aan vast lijken te zitten. Vaak vallen ze de kant van de verering op. Dat is jammer. Door iets zeer nadrukkelijk op te hemelen, kun je ook iets aan het zicht onttrekken. Niet alle moeders zijn leuke moeders. Niet alle moeders zijn gelukkige moeders. We hebben betere beelden nodig – minder definitief en dichter bij de waarheid. Ik hoop in mijn Boekenweekgedicht ergernis én liefde te gieten.”

De moeder de vrouw
Het thema van de Boekenweek 2019 is ontleend aan het beroemde gedicht van Martinus Nijhoff ‘De moeder de vrouw’. Tevens is het Boekenweekthema een verwijzing naar de bundel De moeder de vrouw, met daarin twee romans (Ontaarde moeders en Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor) over moederschap van de onlangs overleden Renate Dorrestein.

Al direct bij de bekendmaking werd duidelijk hoe relevant het maatschappelijk debat over moederschap en vrouw-zijn is. Moeder en vrouw zijn twee identiteiten. In hoeverre zijn zij met elkaar verbonden? Dit is slechts een van de vele vragen die het thema oproept. Wij willen graag dat deze discussie gevoerd wordt, ook in de Boekenweek en naar aanleiding van boeken die het thema vanuit verschillende perspectieven belichten. De literatuur heeft immers zoveel markante moeders voortgebracht, van Medea tot oermoeder.

Rond het Boekenweekthema zullen tot aan de Boekenweek verschillende nieuwe titels verschijnen (pdf).

Boekenweek 2019
De 84ste editie van de Boekenweek vindt plaats van zaterdag 23 maart tot en met zondag 31 maart en heeft De moeder de vrouw als thema naar het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff. Voor de Boekenweek 2019 schreef Jan Siebelink het Boekenweekgeschenk Jas van belofte, dat tijdens de Boekenweek bij besteding van ten minste €12,50 aan Nederlandstalige boeken door de boekhandel cadeau wordt gedaan. Het Boekenweekessay is geschreven door Murat Isik en heeft de titel Mijn moeders strijd. Tijdens de Boekenweek is het voor € 3,75 verkrijgbaar in de boekwinkel. Op 31 maart, de laatste zondag van de Boekenweek, kunnen reizigers traditiegetrouw op het vertoon van het Boekenweekgeschenk gratis met de trein reizen.

Volgend Artikel

Genomineerden NS Publieksprijs 2019 bekend

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img