Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Boekenweekgeschenk in 2025 door schrijfwedstrijd bepaald

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Actie om literatuur te promoten: deze zomer Piet Parra-tas vol literatuur in de boekhandel
img

Kabinet komt belofte na: btw blijft 9% voor cultuur, media en sport
img
De CPNB maakt van de 90ste Boekenweek een uniek lezersfeest dat recht doet aan de rijke historie. Welke schrijver volgend jaar de eer heeft het Boekenweekgeschenk te schrijven wordt bepaald door middel van een wedstrijd. Dit idee is geïnspireerd op de allereerste edities van de Boekenweek. Een voor de gelegenheid samengestelde vakjury beoordeelt blind welk van de ingezonden manuscripten het beste is. Fervente lezer Rik van de Westelaken zal deze jury voorzitten.

De juryleden v.l.n.r.: Noah de Campos Neto, Liesbeth Rasker, Lidewijde Paris, Jan Peter Prenger, Rik van de Westelaken, Ernestine Comvalius, Tiziano Perez, Hanna Bervoets en Tom Lanoye.

Foto: Bas van Hattum

Het leesplezier zal van de jubileumeditie afspatten, meer details over de invulling volgen later. De schrijfwedstrijd voor het Boekenweekgeschenk wordt nu alvast bekendgemaakt om zoveel mogelijk schrijvers een kans te bieden deel te nemen. Om de feestvreugde te vergroten begint de 90ste Boekenweek al op woensdag 12 maart en duurt tot zondag 23 maart 2025. Dat is drie dagen langer dan de laatste jaren gebruikelijk was, maar past bij het rijke verleden toen de Boekenweek ook op woensdag startte. Het traditionele Boekenbal is op vrijdagavond 14 maart. De feestelijke start van de Boekenweek vindt in 2025 al eerder plaats, er zijn spannende plannen voor een groots publieksevenement.

Boekenweektraditie

De CPNB heeft het uitroepen van de eenmalige schrijfwedstrijd voor het Boekenweekgeschenk in nauw overleg met de aangesloten uitgeverijen in het geheim uitgewerkt. In 1947 koos de CPNB voor het eerst het Boekenweekgeschenk via een schrijfwedstrijd. Auteurs van wie al eerder een boek was verschenen konden anoniem een novelle indienen, waaruit een vakjury het mooiste manuscript koos. De ontmoeting van Antoon Coolen was het eerste ‘winnende’ Boekenweekgeschenk. In 1948 was dat Oeroeg van Hella S. Haasse, die daarmee in één keer doorbrak bij het grote publiek. In totaal heeft de CPNB tien keer een Boekenweekgeschenk uitgegeven na een wedstrijd, voor het laatst gebeurde dat in 1961.

Jury

Een vakjury van lezers, oud-Boekenweekgeschenkschrijvers, recensenten en boekenvakkers kiest uit alle inzendingen het beste manuscript. De leesgierige juryvoorzitter en enthousiaste juryleden zijn: Hanna Bervoets, Ernestine Comvalius, Noah de Campos Neto, Tom Lanoye, Lidewijde Paris, Tiziano Perez, Jan Peter Prenger, Liesbeth Rasker en Rik van de Westelaken (voorzitter).

Rik van de Westelaken, namens de gehele jury: ‘Goede boeken tillen je op, verruimen je blik en geven inzicht in de ander. Lezen is magisch! Als jury mogen we manuscripten lezen  – zonder voorkennis over auteur of uitgever: alleen het verhaal telt. Wij hopen dat zoveel mogelijk bewonderde auteurs meedoen – en dat zijn er nogal wat, want er verschijnt veel prachtigs in Nederland. We verheugen ons op het samen ontdekken van het meest verrassende manuscript.’

Eveline Aendekerk, directeur CPNB: ‘De Boekenweek is immaterieel cultureel erfgoed. De 90ste editie vraagt dan ook om een bijzondere invulling. In een tijd waar het draait om afleiding en snelle clicks zetten we komend jaar juist het verhaal centraal. Om de grote waarde en het belang van het boek, ook – of beter: juist – in deze tijd te onderstrepen. Onze veelzijdige en kundige jury staat voor een bijzondere en eervolle taak en zal vast en zeker een verrassend manuscript als uitverkoren bestempelen. Ik kijk er reikhalzend naar uit.’

Reglement

Om zoveel mogelijk schrijvers een goede kans te gunnen heeft de CPNB aangesloten uitgeverijen toegestaan hun auteurs de afgelopen weken alvast in het grootste vertrouwen in te lichten. Inmiddels hebben al vele schrijvers laten weten dat zij deel zullen nemen. De CPNB verwacht zeker vijftig tot honderd manuscripten.

Het reglement waaraan schrijvers (van bij de GAU aangesloten uitgeverijen) en hun manuscripten moeten voldoen is te vinden op www.boekenweek.nl. Uitgeverijen kunnen de manuscripten van hun schrijvers tot en met 31 augustus indienen bij Notariskantoor Bellaar in Amstelveen. Deze zal na een controle op de criteria de geanonimiseerde manuscripten aan de vakjury zenden. Het winnende verhaal wordt het Boekenweekgeschenk 2025 en verschijnt in een oplage van minimaal 500.000 exemplaren.

Thema-uitgave

Naast het Boekenweekgeschenk verschijnt ook een thema-uitgave . Samen met de auteur hiervan vormt de winnaar van de schrijfwedstrijd het schrijversduo van de Boekenweek 2025. Het thema en de bijbehorende auteur worden in september 2024 door de CPNB bekendgemaakt.

Bio’s van de juryleden

Hanna Bervoets is schrijver van korte verhalen, essays en negen romans. Haar werk werd verschillende malen bekroond en in 2017 won zij de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. In 2021 was Bervoets auteur van het Boekenweekgeschenk Wat wij zagen, dat aan veertien landen verkocht werd. Haar meest recente roman is Leer me alles wat je weet.

Noah de Campos Neto is een geboren lezer en koestert een diepe passie voor boeken. Actief op sociale media inspireert hij jongeren om hun liefde voor lezen te herontdekken. Als lid van VPRO Club Lees deelt hij zijn enthousiasme voor literatuur met een nog breder publiek.

Tom Lanoye is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van ons taalgebied. Hij ontving voor zijn oeuvre de Gouden Ganzenveer, de Constantijn Huygensprijs en in 2024 de Prijs der Nederlandse Letteren. In 2012 was Lanoye auteur van het Boekenweekgeschenk Heldere Hemel en in 2019 maakte hij het Poëziegeschenk. Er is werk van hem vertaald en gespeeld in meer dan vijftien talen. Hij leeft en werkt in Antwerpen en Kaapstad.

Ernestine Comvalius is de eerste directeur en mede-initiatiefnemer van het Bijlmer Parktheater. Als toezichthouder en bestuurder is zij betrokken bij o.a. het Internationaal Literair Festival Read My World, Stichting Democratie en Media en Theater Rotterdam. Zij was voorzitter van de Griffeljury en legt zich toe op het schrijven van columns, essays, poëzie en verhalen.

Lidewijde Paris is De Lees!ambassade. Na ruim vijfentwintig jaar als redacteur en uitgever gooide ze in 2016 het roer drastisch om. Sindsdien trekt ze door het land met lees!workshops, filmprogramma’s en cursussen om het literaire lezen te promoten. Daarnaast geeft ze schrijftrainingen en bespreekt boeken voor MAX Nieuwsweekend. Haar eigen boek Hoe lees ik? is inmiddels een kleine klassieker.

Tiziano Perez is al bijna dertig jaar werkzaam in dienst van het boek en de literatuur. Recentelijk nam hij afscheid als directeur van het Nederlands Letterenfonds. Eerder was hij vele jaren actief als programmamaker en organisator van literatuurfestivals in binnen- en buitenland. Hij is medeoprichter van Amsterdam Vluchtstad voor vervolgde schrijvers.

Jan Peter Prenger is hoofd inkoop bij Libris Blz. en begon ruim dertig jaar geleden, na een studie Moderne Nederlandse Letterkunde, in het boekenvak. Van boekverkoper werd hij accountmanager bij een importeur van boeken, waarna hij bij Libris Blz. begon als inkoper boeken. Daarnaast is hij voorzitter van de Ledenraad van de KBb, de boekverkopersbond, en bestuurslid van de stichting Nederlandse Boekhandelsprijs.

Liesbeth Rasker is schrijver en podcastmaker. Ze was de enige van haar klas die met groot plezier de verplichte leeslijst las en besloot daarna Nederlands te studeren. Zoals zovelen merkt ook zij de concurrentie van het scherm met het boek, dus begon ze op Instagram een boekenclub, waar inmiddels duizenden mensen met elkaar lezen, napraten en de liefde voor het boek delen.

Rik van de Westelaken (voorzitter) is journalist en dol op boeken. Naast zijn televisiewerk voor AVROTROS (o.a. EenVandaag en Wie is de Mol?) leest hij luisterboeken voor. In 2022 werd hij door Storytel uitgeroepen tot ‘Beste voorlezer’. Hij zat in de jury voor de Gouden Strop (2012) en de Woutertje Pieterse Prijs (2023).

Volgend Artikel

Platina boek voor Rutger Vink en Thomas van Grinsven

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img