Branche investeert in relatie met de politiek
Actie om literatuur te promoten: deze zomer Piet Parra-tas vol literatuur in de boekhandel
Kabinet komt belofte na: btw blijft 9% voor cultuur, media en sport
De boekenbranche investeert gezamenlijk in een structurelere relatie met politiek Den Haag. Job Jan Altena, hoofd mediastrategie van de CPNB, gaat zich daar een dag per week exclusief mee bezig houden.

Door Maarten Dessing | Boekblad
Uitgevers en boekhandelaren werden vorig jaar overvallen door het plan van de huidige coalitie om de btw op boeken naar 21% te verhogen. Er was regelmatig contact met beleidsmedewerkers, maar minder met politieke partijen, Kamerleden of bewindspersonen. Het ontbrak aan directe toegang tot de politiek. Dat dwong het vak te reageren. Uiteindelijk met succes. Maar wat als er wél structurelere contacten met politiek Den Haag waren? Mogelijk hadden politici dan nooit een plan bedacht dat zulke desastreuze effecten heeft op de leesvaardigheid en de Nederlandse cultuur.
Die gedachtegang vormt de basis voor de aanstelling van een public affairs officer. Altena blijft in dienst van de CPNB, maar zal een dag per week op het kantoor van de Koninlijke Boekverkopersbond (KBb) zitten om pro-actief de zorgen en wensen van het vak onder de aandacht te brengen in Den Haag. Dat kan door politici regelmatig te bezoeken en aanwezig te zijn bij relevante debatten, maar ook door Kamerleden uit te nodigen voor evenementen als het Boekenbal.
Dat de CPNB de nieuwe functie op zich neemt, ligt voor de hand. De organisatie had zich sinds het aantreden van Eveline Aendekerk in 2018 al gestaag ontwikkeld tot woordvoerder van het vak, tijdens de strijd tegen de btw-verhoging werd die status definitief bevestigd. Omdat de CPNB geen commerciële belangen heeft, kan het, in tegenstelling tot de Groep Algemene Uitgevers (GAU) en KBb, ook de overkoepelende belangen van de sector vertegenwoordigen. Het is een geloofwaardige partij om het belang van het lezen van boeken te benadrukken.
Ook al is de strijd tegen de btw-verhoging beslecht, contact met Den Haag blijft noodzakelijk. Ten eerste moet de btw-verhoging nog officieel worden teruggedraaid in de zogeheten Voorjaarsnota, dat het kabinet momenteel opstelt. Ten tweede loopt de vierjaarlijkse evaluatie van de vaste boekenprijs, waarvan het rapport aan het einde van het voorjaar wordt verwacht. Daarbij zijn CPNB, KBb en GAU een nieuwe lobby gestart: om de btw op boeken te verlagen naar 0%.
‘Vorig jaar bleek dat wij niet de goede vinger aan de pols hebben in Den Haag’, licht Altena toe, die zich ook persoonlijk erg heeft ingezet tegen de btw-verhoging. ‘Tweede Kamerleden wisten ons niet automatisch te vinden voor informatievoorziening. Maar een enkeling belt om te vragen hoe dit of dat zit. De meeste moet je actief benaderen. En dan nog: omdat ik geen relatie met ze had, kon ik ze wel tien keer mailen maar kreeg ik geen reactie. Dan moet je maar hopen dat ze het lezen.’
Als hij regelmatig koffie met hen drinkt, ‘kan ik ook actief onze belangen voor het voetlicht brengen. Neem de btw naar 0%. Dat gebeurt niet in een keer, maar als je steeds blijft benadrukken waarom dat zo belangrijk is voor de leesvaardigheid en leescultuur, over vijf of tien jaar misschien wél. En dit is maar een mogelijk dossier. Daarom is stap één nu het opstellen van doelen en een strategie om die te bereiken, zodat ik daar vervolgens actief mee aan de slag kan.’
Bron: Boekblad
Foto: Bas van Hattum