Genomineerden NS Publieksprijs 2018 bekend
Geschreven doorMarloes Derks
Actie om literatuur te promoten: deze zomer Piet Parra-tas vol literatuur in de boekhandel
Kabinet komt belofte na: btw blijft 9% voor cultuur, media en sport

Vanavond is het stemmen voor de NS Publieksprijs, de grootste boekenprijs van Nederland, gestart. Zes boeken zijn genomineerd op basis van verkoopaantallen in het afgelopen jaar. Tot en met woensdagavond 21 november kan er gestemd worden via www.nspublieksprijs.nl.
Vanavond is het stemmen voor de NS Publieksprijs, de grootste boekenprijs van Nederland, gestart. Het is niet alleen de grootste publieksprijs voor Nederlandse boeken, het is ook de bekendste boekenprijs voor volwassenliteratuur. Wie sleept de felbegeerde titel Boek van het Jaar 2018 in de wacht? Zojuist zijn in De Wereld Draait Door en bij het NS hoofdkantoor, de genomineerden bekendgemaakt:
- Dagboek van een getuige van Astrid Holleeder (Lebowski)
- De heilige Rita van Tommy Wieringa (De Bezige Bij)
- Het beste wat we hebben van Griet Op de Beeck (Prometheus)
- Nazomer van Esther Verhoef (Ambo | Anthos)
- Zolang er leven is van Hendrik Groen (Meulenhoff)
- Stromboli van Saskia Noort (Lebowski)
Tot en met woensdag 21 november kan er door alle lezers van Nederland worden gestemd op een van deze genomineerde boeken of op een boek naar keuze via www.nspublieksprijs.nl. Op de laatste avond wordt, direct na het sluiten van het stemmen, in aanwezigheid van bijna alle genomineerden in De Wereld Draait Door bekendgemaakt welke titel Boek van het Jaar 2018 wordt.
NS Publieksprijs
Bij de NS Publieksprijs geldt: de lezer bepaalt. De zes genomineerde oorspronkelijk Nederlandstalige boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2017 tot 1 juli 2018). Het Nederlandse publiek kan stemmen voor de NS Publieksprijs via www.nspublieksprijs.nl, of door een stembiljet in te vullen in de boekhandel of openbare bibliotheek. Stemmers maken kans op een jaar lang gratis boeken en gratis reizen met de trein. Vorig jaar werden er maar liefst 96.000 stemmen uitgebracht. De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2018, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een jaar lang gratis reizen met de NS Businesscard OV Vrij 1ste klas.
Nieuw: Leesclub
Direct bij de bekendmaking van de genomineerden is, in aanwezigheid van bijna alle auteurs, de Leesclub geïnstalleerd op het NS hoofdkantoor. Duizenden enthousiaste lezers hebben zich hiervoor opgegeven. De honderd uitverkoren lezers die nu de Leesclub vormen, zijn de ambassadeurs van de NS Publieksprijs. Daarnaast circuleren er, om zoveel mogelijk lezers kennis te laten maken met de genomineerde titels, miniboekjes met fragmenten uit alle boeken in de trein. Het doel van de Leesclub en de miniboekjes is om lezers te enthousiasmeren voor de boeken en het stemmen.
Genomineerden 2018
Alle auteurs zijn eerder genomineerd. Esther Verhoef is voor de achtste keer genomineerd en zij won de NS Publieksprijs in 2011 met Déjà vu, eerdere nominaties kreeg zij voor: Rendez-vous (2006), Close-up (2007), Alles te verliezen (2009), Tegenlicht (2012), De kraamhulp (2014) en Lieve mama (2015). Saskia Noort is voor de zesde keer in de race voor de NS Publieksprijs, zij was eerder genomineerd met: De eetclub (2004), Nieuwe buren (2006), De verbouwing (2009), Debet (2014) en Huidpijn (2017). Tommy Wieringa beleeft dit jaar zijn derde nominatie, twee keer eerder was hij genomineerd: Joe Speedboot (2006) en Dit zijn de namen (2013). Ook Griet Op de Beeck haar boeken zijn twee keer eerder genomineerd: Kom hier dat ik u kus (2015) en Gij nu (2016). Astrid Holleeder was genomineerd met Judas (2017). Hendrik Groen was eerder genomineerd voor Pogingen iets van het leven te maken (2016), dat jaar won zijn boek de NS Publieksprijs.
NS Tijd voor Lezen
NS draagt lezen een warm hart toe, want lezen is een van de favoriete tijdsbestedingen in de trein. NS werkt daarom, sinds 2001, samen met Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). NS wil lezen toegankelijk maken voor een groot publiek. Lezen en treinreizen zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. NS ondersteunt jaarlijks drie campagnes van de CPNB onder de noemer ‘Tijd voor Lezen’: de Boekenweek (maart), de Kinderboekenweek (oktober) en de NS Publieksprijs (oktober/november). Meer informatie is te vinden op www.ns.nl/tijdvoorlezen.