Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

H.K.H. Prinses Laurentien en Z.K.H. Prins Constantijn openen De Nationale Voorleesdagen

Geschreven doorRozemarijn Visser

img Terug naar overzicht

Actie om literatuur te promoten: deze zomer Piet Parra-tas vol literatuur in de boekhandel
img

Kabinet komt belofte na: btw blijft 9% voor cultuur, media en sport
img
Vanochtend is door het hele land tijdens Het Nationale Voorleesontbijt voorgelezen uit het Prentenboek van het Jaar: Rinus.  Veel bekende vaders gaven daarbij het goede voorbeeld. Een bijzonder hoogtepunt vond plaats in de Bibliotheek Schiedam in de Korenbeurs, waar Prinses Laurentien en Prins Constantijn samen het verhaal over neushoorn Rinus tot leven brachten. Het Voorleesontbijt markeert de start van De Nationale Voorleesdagen, die duren t/m 1 februari. De mini-editie van het Prentenboek van het Jaar is vanaf nu verkrijgbaar in de boekhandel voor € 5,75.

H.K.H. Prins Constantijn en Z.K.H. Prinses Laurentien, foto: Bas van Hattum

Onderzoek toont aan dat moeders nog steeds een grotere rol spelen in de leesopvoeding dan vaders; zij lezen vaker voor en ondernemen vaker activiteiten zoals praten over boeken of samen naar de bibliotheek gaan. Om vaders te inspireren, werden dit jaar tijdens de Voorleesontbijten vaders en ouderduo’s uitgenodigd als voorlezers. Prins Constantijn vergezelde voor het eerst Prinses Laurentien bij het Voorleesontbijt. Zij is sinds jaar en dag ambassadeur van De Nationale Voorleesdagen.

Vaders Lykele Muus, Rick Paul van Mulligen, Stefan de Walle, Steven Kazàn, Défano Holwijn, Bas Smit, burgemeester Jan van Zanen, Diederik Jekel en boswachter Tim lazen voor op verschillende scholen. In de Bibliotheek Utrecht waren prentenboekmakers Ingrid & Dieter Schubert te gast. Daarnaast waren er meerdere BN’ers die online voorlazen, waaronder Sergio Vyent, Noah Zeeuw, Olof Ormeling, Luuk Ikink en Bastiaan Ragas.

Meertalig voorlezen

Tijdens De Nationale Voorleesdagen zijn er bij de bibliotheek gratis vertalingen beschikbaar van het Prentenboek van het Jaar in het Pools, Turks, Arabisch, Oekraïens, Papiamento en Papiamentu. Steeds meer kinderen groeien op met een andere thuistaal. Voorlezen in die taal, de taal van het hart, helpt bij hun ontwikkeling. Onderzoek toont aan dat een sterke thuistaal de basis legt voor het leren van de schooltaal, iets waar niet alle (groot)ouders bij stilstaan.

Prentenboek van het Jaar & Prentenboek Top 10

In het Prentenboek van het Jaar wil de kleine neushoorn Rinus spelen en ravotten! Opa past op hem – hij was een sterke en wilde neushoorn maar nu is hij oud en ligt hij het liefst in de schaduw te dommelen. Wat gebeurt er als Rinus toch alleen op avontuur gaat? Een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten koos bovendien nog negen andere boeken die heel geschikt zijn om voor te lezen. De Prentenboek Top 10 is te vinden op www.nationalevoorleesdagen.nl

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen 2025 duren nog t/m zaterdag 1 februari. De campagne stimuleert het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen en benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, spelling en sociaal-emotionele ontwikkeling. De campagne is een project van Stichting Lezen en wordt uitgevoerd door Stichting CPNB. DPG Media, NBD Biblion en Naïf zijn partner van De Nationale Voorleesdagen.

Volgend Artikel

De cijfers over de boekenmarkt in 2024

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img