Kinderboekenweek 2019 met Anna Woltz, André Kuipers en Natascha Stenvert
Actie om literatuur te promoten: deze zomer Piet Parra-tas vol literatuur in de boekhandel
Kabinet komt belofte na: btw blijft 9% voor cultuur, media en sport

Vanmorgen is in Het Spoorwegmuseum in Utrecht onder toeziend oog van tientallen kinderen bekendgemaakt dat Anna Woltz het Kinderboekenweekgeschenk voor de 65ste Kinderboekenweek schrijft. André Kuipers schrijft het Prentenboek van de Kinderboekenweek met illustraties van Natascha Stenvert.
Reis mee! met de Kinderboekenweek 2019, waar voertuigen centraal staan. Met een boek kun je elke reis maken die je wilt, een reis die je leven verrijkt. De CPNB is trots op de bijzondere namen die dit jaar aan de jubileumeditie zijn verbonden. De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland en vindt volgend jaar plaats van woensdag 2 t/m zondag 13 oktober. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt jaarlijks tijdens de Kinderboekenweek door de boekhandel cadeau gedaan bij besteding van ten minste € 10,- aan kinderboeken. Het Prentenboek zal tijdens de Kinderboekenweek voor € 7,25 in de boekhandel te verkrijgen zijn.
Enthousiaste Anna Woltz, André Kuipers en Natascha Stenvert!
Anna Woltz: ‘’Het is een onwerkelijk en fantastisch idee dat straks zó veel kinderen mijn verhaal gaan lezen. Ik weet nog precies hoe bijzonder ik het vroeger vond om het Kinderboekenweekgeschenk cadeau te krijgen. En nu mag ik het zelf schrijven!’’
André Kuipers: ‘‘Als kind was ik al dol op boeken. Ik verslond verhalen over spannende avonturen op andere planeten. Dit stond aan de basis van mijn eigen astronautendroom. Het is schitterend om straks op mijn beurt talloze kinderen mee te kunnen nemen op een bijzondere reis en hen zo op speelse wijze te inspireren voor hun eigen toekomst.’’
Natascha Stenvert: “Wat een ongelooflijk geweldige eer om dit prentenboek te mogen illustreren! Ik dans op wolkjes en hoop dat de kinderen straks net zo veel plezier aan dit boek zullen beleven als ik.”
Anna Woltz
Anna Woltz begon haar schrijverscarrière op vijftienjarige leeftijd toen ze een jaar lang columns schreef voor de Volkskrant over haar leven op school. In 2002 kwam haar eerste kinderboek uit: Alles kookt over (Leopold). Na haar studie Geschiedenis in Leiden werd Anna fulltime schrijfster en heeft sindsdien meer dan 22 boeken op haar naam staan. Mijn bijzonder rare week met Tess (Querido, 2013) werd bekroond met Vlag en Wimpel door de Griffeljury. Het boek wordt ook verfilmd en verschijnt in 2019 in de bioscoop. Honderd uur nacht (Querido, 2014) is bekroond met de Nienke van Hichtum-prijs. Gips (Querido, 2015) werd bekroond met De Gouden Griffel 2016, in december verschijnt de gelijknamige jeugdserie op televisie. Alaska (Querido, 2016) kreeg een Zilveren Griffel. Boeken van Anna Woltz zijn vertaald in het Chinees , Deens, Duits, Engels, Ests, Frans, Hongaars, Japans, Lets, Noors, Russisch, Sloveens, Servisch, Pools, Taiwanees en Tsjechisch.
André Kuipers
Toen André Kuipers twaalf jaar was en sciencefictionboekjes van zijn oma kreeg wist hij het zeker: ooit zou hij zelf de aarde vanuit de ruimte bekijken. Na een studie geneeskunde werd hij in 1998 door ESA geselecteerd als astronaut en opgenomen in het Europese astronautencorps. Na jaren van training vloog hij in 2004 zijn eerste missie naar het internationale ruimtestation ISS. Kuipers was de tweede Nederlandse astronaut die de ruimte inging. Missie DELTA duurde elf dagen. Op 21 december 2011 verliet hij de aarde opnieuw voor een verblijf van 193 dagen. Tijdens de langste Europese ruimtevlucht ooit, schreef Kuipers het prentenboek, André het astronautje (Moon, 2012), voor zijn kinderen. Hierna volgde nog drie prentenboeken van André het astronautje, die hij samen met illustrator Natascha Stenvert maakte. Afgelopen september kwam André het astronautje; hoe word je astronaut? uit (Fontaine, 2018).
Natascha Stenvert
Natascha Stenvert wist al op jonge leeftijd dat ze naar de kunstacademie wilde, in Groningen behaalde ze dan ook haar diploma. Nadat in 1998 haar werk tentoongesteld werd op de Kinderboekenbeurs in Bologna (Italië), ging haar werk de hele wereld over. In 2005 verscheen het eerste Kolletje-boek (Moon) en ook de Kolletje en Dirk-serie (Luitingh Sijthoff) maakte zij samen met schrijver Pieter Feller. De verhaaltjes met kleurrijke illustraties van Kolletje warden bekroond met de Pluim van de Maand (2005). Bramenjam (Moon, 2010) is het eerste prentenboek dat Stenvert helemaal alleen maakte. Dit boek stond in de Prentenboeken TopTien van De Nationale Voorleesdagen 2012. Sinds 2012 maakt zij samen met astronaut André Kuipers de André het astronautje-prentenboeken. Op dit moment werkt zij aan een nieuwe serie Vinnie en Flos samen met auteur Marte Jongbloed. Natascha Stenverts werk is internationaal uitgegeven en werd op wereldwijde exposities getoond, onder andere in België, China, Denemarken, Frankrijk, Italië, Korea en Singapore.
Reis mee!
Allemaal instappen! Reis mee met de fietstaxi, de huifkar, de hogesnelheidstrein of het ruimteschip. De Kinderboekenweek 2019 gaat over voertuigen. Met het thema Reis mee! gaan we op reis in kinderboeken. Niet de bestemming maar het vervoer erheen staat centraal. Ontdek de ruimte met een raket, beleef avonturen op een cruiseschip, verken een land tijdens een roadtrip, trek rond met een tractor en zeil de wereld rond op een catamaran. Met een boek kun je elke reis maken die je wilt, een reis die je leven verrijkt. Van een rondje op de step in de buurt tot aan een ruimtereis door het heelal. Toer je alleen of rijd je samen? Tijdens de Kinderboekenweek 2019 reizen we allemaal. Ook de auteurs gaan dankzij de Schrijverscentrale tijdens de Kinderboekenweek op reis, naar heel veel verschillende scholen in Nederland. Benieuwd naar welke scholen? De activiteitenlijst is tijdens de Kinderboekenweek online te vinden!