Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Murat Isik schrijft Boekenweekessay 2019

img Terug naar overzicht

Longlist Hebban Debuutprijs 2025 bekend
img

Actie om literatuur te promoten: deze zomer Piet Parra-tas vol literatuur in de boekhandel
img

Libris Literatuur Prijswinnaar Murat Isik (Ambo|Anthos) schrijft het Boekenweekessay 2019. Het thema van de Boekenweek 2019 is De moeder de vrouw, naar het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff.

Thema Boekenweek is De moeder de vrouw

 

Libris Literatuur Prijswinnaar Murat Isik (Ambo|Anthos) schrijft het Boekenweekessay 2019. Het thema van de Boekenweek 2019 is De moeder de vrouw, naar het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff. Onlangs werd bekendgemaakt dat Jan Siebelink het Boekenweekgeschenk gaat schrijven. De 84ste Boekenweek vindt plaats van 23 t/m 31 maart 2019.

Toen Murat in maart van dit jaar gevraagd werd voor deze eervolle opdracht, reageerde hij enthousiast: “Ik voel me zeer vereerd en ben trots om gevraagd te worden als schrijver van het Boekenweekessay. Het thema van de Boekenweek spreekt mij bijzonder aan, niet alleen omdat mijn eigen moeder een belangrijke vrouw in mijn leven is, maar ook omdat moeders een essentiële rol spelen in mijn romans. Het zijn vrouwen die zich met een enorme toewijding ontfermen over hun kinderen en tegelijkertijd proberen de dwalingen van hun ontsporende echtgenoten te bestrijden om het gezin voor verder onheil te behoeden. Moeders die, deels gedwongen door de omstandigheden, besluiten een emancipatiestrijd te voeren die hen voor grote uitdagingen stelt. Ik vind het een mooie uitdaging om dit thema verder uit te werken in het Boekenweekessay.”

Murat Isik
In 2012 debuteerde Murat Isik (1977) met de roman Verloren grond, die tot op heden veertien drukken beleefde. Hij won er de Bronzen Uil Publieksprijs mee en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. Verloren grond werd vertaald in het Duits, Zweeds en Turks. In 2017 verscheen zijn tweede roman Wees onzichtbaar. Hij won hiermee de Libris Literatuur Prijs 2018, de Boekhandelsprijs 2018 en was het Boek van het Jaar 2017 bij het NRC Handelsblad en Bol.com. Eveneens werd Wees onzichtbaar genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs en de Halewijnprijs. Wees onzichtbaar behaalde eind mei de eerste positie in De Bestseller 60 en beleefde tot op heden vijftien drukken.

Boekenweekthema De moeder de vrouw
De moeder de vrouw is het thema van de Boekenweek 2019. Twee identiteiten, zijn zij onlosmakelijk met elkaar verbonden? Een relevante vraag waar je heel verschillend op kunt antwoorden; een onderwerp dat net zo veelzijdig is als dat er moeders en vrouwen zijn. Niet voor niets is het dan ook een regelmatig terugkerend onderwerp voor maatschappelijk debat. Het thema kent twee verschillende perspectieven, die van de moeder zelf maar ook die van het kind. Ervaringen met moederschap lopen uiteen van een ‘natuurramp’ (Joke Smit) tot het mooiste dat je kan overkomen. En waar blijft de begeerte van de moeder de vrouw? Kinderen kunnen idolaat van hun moeder zijn of juist hele strenge criticasters. Al deze zienswijzen leveren een leger aan literaire moeders op, van Medea tot oermoeders.

Greep uit gerelateerde boeken
De literatuur kent vele markante moeders, te beginnen met de vrouwen in De moeder de vrouw, waarin twee romans van de onlangs overleden Renate Dorrestein gebundeld zijn: Ontaarde moeders en Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor. Zij worden terzijde gestaan door moeders uit De gelukkige huisvrouw (Heleen van Royen), Mama Tandoori (Ernest van der Kwast), Magdalena (Maarten ’t Hart), Margje (Jan Siebelink), Moedervlekken (Arnon Grunberg), Ik kom terug (Adriaan van Dis), Dorst (Esther Gerritsen) en De garnalenpelster (Nilgün Yerli). In Gestameld liedboek (Erwin Mortier), Ma (Hugo Borst), Sprakeloos (Tom Lanoye), Yemma (Mohammed Benzakour) en Haar goede hand (Marion Bloem) geven de schrijvers op indrukwekkende wijze de geestelijke achteruitgang weer. Autobiografische boeken tonen een mooie staalkaart aan moedergevoelens: Olifanten op een web (Mensje van Keulen), Het groeit! Het leeft! (Marjolijn van Heemstra) en Mevrouw mijn moeder (Yvonne Keuls). En biografieën over vrouwenlevens gaan dieper in op het moederaspect, zo is te lezen in Selma (Carolijn Visser), Vasalis (Maaike Meijer) en Nynke van Hichtum (Aukje Holtrop).

Boekenweek 2019
De Boekenweek 2019 vindt plaats van zaterdag 23 t/m zondag 31 maart. Zoals ieder jaar wordt de Boekenweek feestelijk afgetrapt met het Boekenbal; op vrijdag 22 maart 2019. Tijdens de Boekenweek wordt het Boekenweekgeschenk, geschreven door Jan Siebelink, in de boekhandel cadeau gedaan aan klanten die ten minste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken besteden. Het Boekenweekessay, geschreven door Murat Isik, is tijdens de Boekenweek verkrijgbaar bij de boekhandel voor € 3,50. Beide auteurs zullen door het hele land in boekhandels en bibliotheken optreden, deze tournee wordt georganiseerd in samenwerking met de Schrijverscentrale. Zondag 31 maart is de traditionele gratis reisdag van NS, de laatste zondag van de Boekenweek, waar het Boekenweekgeschenk kan worden gebruikt als treinkaartje.

Foto Murat Isik: Liselore Chevalier

Volgend Artikel

De meeste mensen deugen van Rutger Bregman wint NS Publieksprijs 2020

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img