Nederland Leest deze november Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls
Geschreven doorMarloes Derks
Longlist Hebban Debuutprijs 2025 bekend
Actie om literatuur te promoten: deze zomer Piet Parra-tas vol literatuur in de boekhandel
Vanavond heeft Yvonne Keuls uit handen van Susan Smit het eerste exemplaar van de speciale editie van Mevrouw mijn moeder in ontvangst genomen in de Centrale Bibliotheek in Den Haag. Voor Nederland Leest is het boek uit 1999 in een nieuw jasje gestoken. Het boek staat de hele maand november centraal tijdens de campagne. Deelnemende bibliotheken reiken in heel Nederland exemplaren uit.

De overhandiging is het officiële startschot voor de landelijke campagne, waarbij heel Nederland onder het mom van Eén boek, duizend gesprekken met elkaar in gesprek gaat. Onder meer burgemeester van Den Haag Jan van Zanen sprak lovende woorden over Yvonne Keuls en haar boek Mevrouw mijn moeder. Hersenwetenschapper Erik Scherder publiceert rondom de campagne een boek over het jong houden van ons brein en lichtte het belang van het thema verder toe.
Opening
De duidelijk vereerde Yvonne Keuls ging verder in de bibliotheek in gesprek met lezers en haar goede vriendin Susan Smit, die een lofrede bij het boek schreef. Tijdens de campagne wakkeren bibliotheken het gesprek rondom het thema Oud worden, jong blijven verder aan. Naast de Centrale Bibliotheek in Den Haag doet Yvonne Keuls tijdens de campagne nog achttien andere bibliotheken door heel Nederland aan om in gesprek te gaan met lezers over het boek en het thema.
CPNB-directeur Eveline Aendekerk: ‘Het is prachtig om een literaire grande dame als Yvonne Keuls op deze manier in het zonnetje te zetten. Haar rijke oeuvre biedt tijdloze inspiratie en snijdt belangrijke thema’s aan, zoals sociale rechtvaardigheid, identiteit en oorlog. Met het boek Mevrouw mijn moeder verenigt Yvonne Keuls verschillende generaties. Nieuwsgierig bevraagt ze in het boek haar plek in de maatschappij, en die van haar Indische moeder. Een ontroerende zoektocht naar zingeving en geborgenheid in een nieuw land: een vraagstuk dat nog altijd actueel is. Het gesprek openen over de thema’s van het leven, dat is wat boeken kunnen doen.’
Eén boek, duizend gesprekken: Oud worden, jong blijven
De hele maand november staat in het teken van oud worden. We doen het allemaal, maar ieder op een andere manier. Hoe blijf je jong en vitaal? Het thema van Nederland Leest 2022 is Oud worden, jong blijven en nodigt uit om hierover te praten. In november krijgen lezers Mevrouw mijn moeder cadeau van de bibliotheek, het centrum voor ontmoeting en gesprek. Bibliotheken door heel Nederland organiseren activiteiten rondom het thema, zoals lezingen, boekenclubs en auteursbezoeken, om daarmee het gesprek op gang te brengen.
Nederland Leest Junior
Voor jonge lezers tussen de 10 en 14 jaar wordt het geschenkboek De regels van drie van Marjolijn Hof uitgereikt op scholen. Scholieren van 15-18 jaar kunnen zich samen gaan verdiepen in Mevrouw mijn moeder. Scholen ontvangen voor De regels van drie en Mevrouw mijn moeder speciale lessuggesties om samen het gesprek over deze titels aan te gaan. Ook leesconsulenten van de bibliotheek kunnen gebruikmaken van het lesmateriaal voor een klassenbezoek.
Twee speciale uitgaven
Iedereen kan meedoen aan Nederland Leest. Om iedereen mee te laten lezen komen er dit jaar twee speciale uitgaven van Mevrouw mijn moeder: een grootlettereditie en een editie in makkelijke taal. De grootlettereditie bevordert het lezen onder mensen met een visuele beperking en komt tot stand in samenwerking met Fonds XL en Vereniging Onbeperkt Lezen. De editie in makkelijke taal is voor iedereen die (nog) niet zo sterk is in lezen. Deze uitgave wordt gemaakt in samenwerking met Uitgeverij Eenvoudig Communiceren en gefinancierd door De Leescoalitie in het kader van het Leesoffensief.
Foto: Martijn Beekman