Stemperiode De Nederlandse Kinderjury geopend
Longlist Hebban Debuutprijs 2025 bekend
Actie om literatuur te promoten: deze zomer Piet Parra-tas vol literatuur in de boekhandel

Vandaag zijn de stembussen van De Nederlandse Kinderjury geopend en kunnen alle kinderen in Nederland een week lang stemmen op hun favoriete boek. Nadat kinderen de afgelopen weken druk bezig zijn geweest met het lezen van verschillende boeken en het vormen van hun mening hierover, is het tijd om hun stem uit te brengen. Kinderen in de leeftijd 6 tot en met 12 jaar bepalen wie er de Publieksprijs van De Nederlandse Kinderjury 2019 wint. Stemmen kan tot en met 26 mei via de website van De Nederlandse Kinderjury of bij bibliotheken of boekhandels in Nederland.
De Senaat is De Nederlandse Kinderjury en bestaat uit twaalf kinderen die veel en graag lezen en allemaal hun eigen provincie vertegenwoordigen. De leden zijn gekozen uit honderden kinderen die hebben gesolliciteerd, en voeren tijdens de stemperiode campagne om zoveel mogelijk kinderen aan te sporen hun stem uit te brengen. Daarnaast reiken zij nog een eigen prijs uit: De Senaatsprijs van De Nederlandse Kinderjury. Op 5 juni worden de nominaties bekend gemaakt en op 26 juni reiken de Senaatsleden De Nederlandse Kinderjury Publieksprijs en Senaatsprijs uit.
De Publieksprijs van de Nederlandse Kinderjury
Duizenden kinderen stemmen ieder jaar op hun favoriete boek. De zes boeken met de meeste stemmen, drie in twee verschillende leeftijdscategorieën, worden genomineerd en maken daarmee kans op de Publieksprijs van De Nederlandse Kinderjury 2019. Voor de prijs komen zowel oorspronkelijk Nederlandstalige boeken als Nederlands vertaalde boeken in aanmerking. Naast fictieboeken maken ook prentenboeken, gedichtenbundels en informatieve boeken een kans op de Publieksprijs. Afgelopen jaar won De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen (Terra-Lannoo) van Andy Griffiths en Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel, de Publieksprijs in de categorie 6-9 jaar. In de categorie 10-12 jaar won Het leven van een loser 11 – Drie keer niks (De Fontein) van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor.
De Senaatsprijs van de Nederlandse Kinderjury
Voor de Senaat zijn de twaalf meest enthousiaste en leesgierige kinderen uit heel Nederland geselecteerd, zij vertegenwoordigen hun eigen provincie. Deze 12 kinderen vallen in twee categorieën, 6-9 jaar en 10-12 jaar. Per categorie vervullen 6 kinderen een plek in de Senaat. De Senaatsleden gaan in hun eigen provincie stemmen werven en lezen een flink aantal boeken; alle oorspronkelijk Nederlandstalige titels uit de Leeslijst. Vervolgens reiken ze een eigen prijs uit: de Senaatsprijs van De Nederlandse Kinderjury. Vorig jaar won in de leeftijdscategorie 6-9 jaar De (nogal) ijzingwekkende zoektocht van Herre van Marte Jongbloed (Luitingh-Sijthoff) de Senaatsprijs van De Nederlandse Kinderjury en in de leeftijdscategorie 10-12 jaar won IzzyLove 7 – Expeditie vriendschap van Manon Sikkel (Luitingh–Sijthoff). De Senaatsprijs van De Nederlandse Kinderjury en De Publieksprijs van De Nederlandse Kinderjury worden op woensdag 26 juni 2019 uitgereikt.
NBD Biblion Jeugdspecialist 2019
De beste jeugdboekenspecialist weet alles over kinderboeken, houdt de collectie op peil en zorgt voor een uitdagende en veilige leesomgeving voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Deze bevlogen jeugdspecialist verdient een prijs, namelijk: de NBD Biblion Jeugdspecialist! Om het belang van dergelijke specialisten te benadrukken is de verkiezing tot NBD Biblion Jeugdspecialist in het leven geroepen. Van 4 februari tot 15 april 2019 konden de jeugdspecialisten voor deze prijs genomineerd worden. Uit al deze voordrachten heeft de jury bestaande uit Tanja Wallroth (NBD Biblion), Astrid van Dam (De Bibliotheek op school) en Karen Bertrams (ProBiblio) drie nominaties gekozen. Zij zijn kanshebber voor de titel NBD Biblion Jeugdspecialist 2019. 26 juni wordt bekendgemaakt wie de prijs NBD Biblion Jeugdspecialist 2019 in ontvangst mag nemen.
Connie Fransen
Functie: Lees- en mediaconsulent
Locatie: Bibliotheek Amstelland
Met collega’s van de programmering zoekt Connie crossovers in het cultuur en sociaal domein met verbindende en vernieuwende activiteiten. Sinds kort werkt Connie ook met de Taalschool en Nieuwkomersklas. Ze geeft de cursus Open Boek voor leerkrachten. Verder houdt ze zich bezig met Boekstart voor baby’s, voorlezen met muziek, media- en leesplezierlessen bedenken en maken voor PO en VO, inspiratiesessies ‘boeken voor in de klas’ en het organiseren van trainingen van pedagogisch medewerkers, het babycafé en ouderavonden.
De Jury: ‘Connie valt op door haar inzet voor initiatieven om met name laaggeletterde gezinnen en kwetsbare kinderen te bereiken.’
Karlijn Naaijkens
Functie: Educatiemedewerker Literatuur en (nieuwe) media
Locatie: Bibliotheek Veenendaal
Karlijn bedenkt, ontwikkelt en organiseert educatieve activiteiten voor de bibliotheek en het Fablab rondom leesbevordering, (nieuwe) media en 21e-eeuwse vaardigheden. Kinderen en jongeren die langskomen, kunnen een innovatieve workshop of activiteit volgen bij haar en haar deskundige collega’s. Van 3D-printworkshops en programmeerworkshops met robots tot schrijfworkshops en animatiefilmworkshops rondom gedichten. Karlijn brengt graag haar liefde voor zowel kunst als film over op kinderen. Ze haalt veel inspiratie uit wat men in het buitenland organiseert voor kinderen in bijvoorbeeld musea of op filmfestivals. De grootste drijfveer van Karlijn zijn de kinderen en hun big smile als resultaat van een project.
De Jury: ‘Karlijn is genomineerd omdat ze in een korte tijd vele nieuwe, succesvolle activiteiten rond leesbevordering en mediawijsheid heeft ontwikkeld en uitgevoerd. Daarmee zorgt ze voor een actuele, maatschappelijk relevante en multimediale programmering voor de jeugd.’
Eva Orta
Functie: Collectioneur DOK wereld en de Young Adult afdeling
Locatie: DOK Delft
Eva is ooit begonnen als vrijwilliger voor Taalvisite, thuis voorlezen bij kinderen met een taalachterstand. Daar heeft ze met eigen ogen gezien hoe belangrijk taal, zowel geschreven als gesproken, is voor mensen. Nu werkt Eva als collectioneur bij Dok delft. Daar deelt ze gevraagd en ongevraagd – haar boekenliefde met zowel bezoekers als collega’s; ze verzorgt de inkoop van (jeugd)boeken en het beheer van de jeugdcollectie op het centrum, en geeft boeken- en collectieadvies. Als Kinderboekoloog treedt ze geregeld aan in de (lokale) media. Ze heeft gewerkt aan het opnieuw indelen van de gehele jeugdcollectie, waarbij enorm intensief met de doelgroep is samen gewerkt en de wensen van kinderen als uitgangspunt zijn genomen. Eva haalt haar inspiratie uit verhalen en de mensen die ze schrijven, vertellen en delen.
De Jury: ‘Eva valt op, omdat ze als Kinderboekoloog via de plaatselijke krant bij alle soorten lezers een onuitwisbare indruk achterlaat.’