Vakjury kiest zes genomineerden voor Food and Friends Gouden Kookboek
Actie om literatuur te promoten: deze zomer Piet Parra-tas vol literatuur in de boekhandel
Kabinet komt belofte na: btw blijft 9% voor cultuur, media en sport
Stichting CPNB en online culi-platform Food and Friends slaan dit jaar vor het eerst de handen ineen voor de felbegeerde kookboekenprijs: het Food and Friends Gouden Kookboek. De vakjury, voorgezeten door Nadia Zerouali, maakt de shortlist met de zes genomineerde kookboeken bekend. Ook kan er vanaf dit weekend door het publiek worden gestemd op de ultieme favoriet uit de ruim 70 kookboeken ingezonden door uitgevers.

Vakjuryprijs
Wat mogen we ons gelukkig prijzen met de mooie, bijzondere en verlekkerende kookboeken die in België en Nederland worden gemaakt. De gemiddelde kwaliteit van de meer dan 70 ingezonden boeken voor de Food and Friends Gouden Kookboek 2023-prijs was hoog en de onderwerpen uiteenlopend. De vega(n) trend zette dit jaar verder door, en gevestigde en nieuwe sterren schreven samen duizenden recepten. De vakjury bestaat uit voorzitter Nadia Zerouali, Sacha de Boer, Casper van Dijk, Jeroen Doucet, Minta Nicolai, Sander Overeinder en Barbara Serulus. Zij kozen uit alle ingezonden boeken de 6 nominaties:
- Chin. Ind. Rest. Kookboek | Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li, Yan Ting Yuen | Nijgh & van Ditmar – Dit mag met recht de canon van die Chin. Ind. keuken worden genoemd. What happens behind the doorgeefluik stays behind the doorgeefluik gaat niet langer op.
- Van Wafel tot Koek | Regula Ysewijn | Carrera – We hebben hier te maken met een unieke collectie recepten voor feestelijke koeken, wafels en vlaaien uit de Lage Landen – mét interessante achtergrondverhalen.
- Jiwa | Carl Lemette, Mas van Putten | Nijgh & van Ditmar – Dit is funky fusion met een Indo-Moluks-Europese groove. Er wordt gewokt, gestoomd, gebakken, gefrituurd en gerookt, en als bonus: gelachen én gedanst.
- Hommage | Sergio Herman | Nijgh & van Ditmar – De onuitputtelijke passie voor mosselen spat van de pagina’s af. Wie het kookboek leest, raakt haast als vanzelf net zo verliefd op de mossel als Sergio Herman.
- Wntrlust | Wout Hendrickx, Debby De Mangelaere, Elise Van de Poele | Pelckmans – Bloemkoolchowder anyone? Of liever een pompoenpanzanella of choucroutekroketje? Winters comfortfood wordt hier naar een hoger niveau getild.
- De keukens van Oekraïne | Olia Hercules | Kosmos Uitgevers – Een kookboek over de rijke keukens van Oekraïne. Het bevat een schat aan achtergrondinformatie over de culinaire geschiedenis en gebruiken van dit enorme land.
De 71 ingezonden boeken zijn door een onafhankelijke jury-afvaardiging uit de culinaire wereld individueel beoordeeld op criteria als inhoud, styling, fotografie, originaliteit en praktische bruikbaarheid. Op 10 november 2023 wordt de winnaar van de shortlist tijdens een feestelijke uitreiking in Amsterdam bekend gemaakt.
Publieksprijs
Wat is de favoriet van het publiek? Ook dat weten we op 10 november 2023. Maar niet zonder de stemmen van Nederland en België. Iedereen kan zijn stem uitbrengen op het kookboek waarvan zij vinden dat het op elk aanrecht zou moeten staan. Stemmen kan via foodandfriends.nl/hetgoudenkookboek, waar je ook meer informatie vindt over alle 71 kookboek-inzendingen die zijn verschenen tussen 1 september 2022 en 1 oktober 2023. Met een stem help je niet alleen de auteur naar de nummer één positie, ook krijg je een gratis e-magazine bomvol recepten én maak je kans op te gekke culinaire prijzen: een culinaire reis naar Griekenland, een boodschappenmandje vol van Crisp en een kookboekenpakket. Stem mee op hét kookboek van dit moment!