Zes genomineerden voor het Food and Friends Gouden Kookboek
Geschreven doorJob Jan Altena
Actie om literatuur te promoten: deze zomer Piet Parra-tas vol literatuur in de boekhandel
Kabinet komt belofte na: btw blijft 9% voor cultuur, media en sport
Zojuist heeft de vakjury, voor het eerst voorgezeten door Sharon de Miranda, de shortlist voor het Food and Friends Gouden Kookboek bekendgemaakt in weekendmagazine Mezza. Op 8 november tijdens de Kookboekenweek zal de vakjury in Tijd voor MAX op NPO 1 bekendmaken welk van de zes uiteenlopende genomineerden tot de winnende wordt uitgeroepen. Het publiek kan vanaf nu stemmen op de eigen ultieme favoriet uit de ruim 56 kookboeken ingezonden door uitgevers. Stichting CPNB organiseert de verkiezing van beste kookboek van Nederland samen met het culiplatform Food and Friends.

- An com: Recepten en verhalen uit een Vietnamese familiekeuken door Phi-Yen Phan (Nijgh Cuisine). Vakjury: ‘Recepten om van te watertanden, maar ook een schat aan veelal ontroerende persoonlijke verhalen en foto’s uit het familiealbum.’
- Bloem, suiker, boter door Nicola Lamb (Fontaine). Vakjury: ‘Als je écht wil weten wat je doet tijdens het bakken, dan is dit boek onmisbaar.’
- Hokkai: De smaak van Japan in IJmuiden door Joris Vermeer, Marinus Noordenbos en Kuniyoshi Ohtawara (Hokkai). Vakjury: ‘Een schitterend en indrukwekkend boek dat zich op de koffietafel even thuis voelt als op de keukentafel.’
- Italopop: Swingend Italiaans door Vanja van der Leeden (Nijgh Cuisine). Vakjury: ‘Italiaans eten is subliem, maar in Italopop is het allemaal nog spannend ook.’
- Toscanini: Pasta door Maud Moody (Carrera Culinair). Vakjury: ‘Toscanini: Pasta is een boek met encyclopedische waarde als het om pasta gaat.’
- Vega India door Paulami Joshi (Carrera Culinair). Vakjury: ‘Je kunt het in dit boek haast ruiken en horen spetteren in de pan, terwijl de levendige kleuren van de pagina’s afspatten.’
Volgens de vakjury: ‘De inzendingen voor het Food and Friends Gouden Kookboek waren dit jaar weer heel divers. Grote culinaire sterren uit binnen- en buitenland kwamen met nieuwe boeken, maar ook debutanten verschenen op het toneel met vaak heel hoogwaardige en originele kookboeken. Azië blijft een grote bron van inspiratie, maar er was dit jaar ook een opmerkelijke revival van boeken over de Italiaanse keuken.
Food influencers die online actief zijn kozen afgelopen jaar ook vaak voor een klassiek kookboek ter ondersteuning van hun activiteiten op de sociale media. Dit leidt tot heel interessante boeken, die veelal uitblinken in persoonlijke verhalen en visuele aspecten.’
An com: Recepten en verhalen uit een Vietnamese familiekeuken
‘Recepten om van te watertanden, maar ook een schat aan veelal ontroerende persoonlijke verhalen en foto’s uit het familiealbum. Daarmee is dit boek meer dan een kookboek. Het is ook een eetleesboek dat een mooi beeld geeft van een familie uit de Vietnamese diaspora. Tal van beroemde, maar ook minder bekende gerechten passeren de revue. En ja, die Vietnamese loempia’s staan er gelukkig ook in. De Vietnamese ingrediënten worden duidelijk uitgelegd en er worden alternatieven gegeven voor ingrediënten die minder goed verkrijgbaar zijn.’
Bloem, suiker, boter
‘Als je écht wil weten wat je doet tijdens het bakken, dan is dit boek onmisbaar. In de eerste paar hoofdstukken vertelt Nicola Lamb wat er allemaal gebeurt tijdens het bakken: Hoe komt het dat mijn baksel al bruin is, maar nog niet gaar? Wat gebeurt er als ik meer of minder suiker of ei toevoeg? Als je dit eenmaal weet, dan kun je vol zelfvertrouwen het tweede deel van het boek te lijf. Dat tweede deel bestaat uit recepten voor fantastische taarten, koekjes en desserts. Dat zijn vaak klassiekers met een verrassende twist. Heel handig is dat de recepten zijn ingedeeld op bereidingstijd.’
Hokkai: De smaak van Japan in IJmuiden
‘Een schitterend en indrukwekkend boek dat zich op de koffietafel even thuis voelt als op de keukentafel. De fotografie is adembenemend, de achtergrondverhalen doen je verlangen naar Japan, terwijl de recepten in Nederland uitstekend maakbaar zijn. Hokkai is een restaurant annex vishandel in de haven van IJmuiden. Vis speelt in dit boek dan ook de hoofdrol. Gemarineerde vis, gebakken vis, rauwe vis, gestoomde vis, alles komt ruim aan bod. Heel fijn is ook dat je geen waslijst aan exotische ingrediënten nodig hebt om de recepten te maken.’
Italopop: Swingend Italiaans
‘Italiaans eten is subliem, maar in Italopop is het allemaal nog spannend ook. La Dolce Vita in de pan en uit de luidsprekers. Waarom zou je niet een shotje wodka aan je carbonara toevoegen en wie zei er dat er geen vissaus in je tomatenstoof mag? Vanja van der Leeden improviseert er vrolijk op los, en dat leidt tot sprankelende resultaten. De ingrediënten zijn soms ongebruikelijk, maar het resultaat heeft steeds een onmiskenbaar Italiaans DNA. Vanja wil de Italiaanse keuken alive, maar vooral kicking houden. Hai mangiato?’
Toscanini: Pasta
Toscanini: Pasta is een boek met encyclopedische waarde als het om pasta gaat. Toscanini is al jaren wijd en zijd bekend om hun fantastische Italiaanse keuken. Alle kennis en ervaring van Maud Moody en Leonardo Pacenti op pastagebied is nu gebundeld in dit prachtige boek. Termen en technieken als ‘al dente’ en het mengen van pasta met de saus worden duidelijk uitgelegd. Alle soorten pasta en alle regio’s komen aan bod. Het is uiterst compleet. Met dit standaardwerk ben je qua pasta wel gecoverd voor de komende 15 jaar.
Vega India
Paulami Joshi is geboren en getogen in India en woont sinds 2017 in Nederland. Ze heeft zich ontwikkelt tot de toonaangevende autoriteit in Nederland op het gebied van de Indiase keuken. Er zijn in India honderden miljoenen vegetariërs en dus ook enorm veel recepten om uit te putten. Joshi maakte een spectaculaire selectie en heeft veel oog voor de regionale verschillen. Ze is een natuurtalent als het om het combineren van specerijen gaat. Je kunt ze in dit boek haast ruiken en horen spetteren in de pan, terwijl de levendige kleuren van de pagina’s afspatten.
In 2023 was Chin. Ind. Rest. Kookboek van Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li en Yan Ting Yuen de winnaar van Het Food and Friends Gouden Kookboek. Ruim 30.000 mensen brachten daarnaast hun stem uit voor de publieksprijs die werd gewonnen door Toetjesbijbel van Rutger van den Broek. Vanja van der Leeden, die dit jaar weer een van de genomineerden is, won Het Gouden Kookboek in 2019.
Vakjury
De vakjury wordt dit jaar voor het eerst voorgezeten door Sharon de Miranda, bekend van KRO-NCRV tv-programma BinnensteBuiten. Naast de voorzitter bestaat de jury uit de volgende deskundige fijnproevers: Sacha de Boer (fotograaf, maker en liefhebber van kookboeken), Casper van Dijk (kookboekenspecialist bij Boekhandel Kramer in Winterswijk), Jeroen Doucet (presentator Wat Schaft de Podcast), Bas Erkens (redacteur van Foodies Magazine en presentator culinaire evenementen), Sander Overeinder (chef en eigenaar van o.a. restaurant VRR in Amsterdam en Vuurtoreneiland in het Markermeer) en Barbara Serulus (culinair journalist voor De Standaard Magazine en Knack Weekend en schrijver van (kook)boeken).
Publieksprijs
Wat is de favoriet van het publiek? Ook dat weten we op 8 november. Iedereen in Nederland en België kan zijn stem uitbrengen op het kookboek dat op geen enkel aanrecht zou mogen ontbreken. Stemmen kan via foodandfriends.nl/hetgoudenkookboek, waar je ook meer informatie vindt over alle 56 kookboek-inzendingen die zijn verschenen tussen 1 september 2023 en 1 oktober 2024. Met een stem help je niet alleen de auteur naar de nummer 1-positie, ook krijg je een gratis e-magazine bomvol recepten. Stem mee op hét kookboek van dit moment!
Kookboekenweek
Tijdens de Kookboekenweek vieren de boekhandel en bibliotheek het kookboek en de liefde voor lekker eten. Ze stallen de mooiste, beste, informatiefste en meest verrassende kookboeken uit en organiseren workshops, proeverijen en lezingen. In deze culinaire week wordt op 8 november de winnaar van de publieks- en vakjuryprijs van Het Food and Friends Gouden Kookboek bekendgemaakt. De shortlist gaat daaraan vooraf, evenals het stemmen door het publiek dat tussen 19 oktober en 5 november gebeurt. De Kookboekenweek loopt van 1 t/m 10 november 2024.
Het Gouden Kookboek en platform Food and Friends
Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) en online culiplatform Food and Friends sloegen in 2023 voor het eerst de handen ineen voor dé felbegeerde kookboekenprijs: Het Food and Friends Gouden Kookboek. Food and Friends is een culinair platform waar dagelijks duizenden kookliefhebbers www.foodandfriends.nl bezoeken om geïnspireerd te worden door recepten, verhalen, tips en de nieuwste kookboeken.