Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Avond van het Spannende Boek op 25 mei in Bibliotheek Utrecht

Geschreven doorMaud Aarsen

img Terug naar overzicht

Gouden Boek voor Bobbi op het potje en Bobbi wordt grote broer
img

Marjon Hoffman en Odido brengen gratis kinderboek uit om kinderen meer te laten lezen
img
Bibliotheek Neude in Utrecht vormt op donderdag 25 mei wederom het decor voor de ‘Avond van het Spannende Boek’, de avond waarop schrijvers en liefhebbers van het genre samenkomen. Voorafgaand aan dit publieksevenement worden ’s middags de belangrijkste Nederlandse thrillerprijzen uitgereikt: de NBD Biblion Gouden Strop, de Hebban Thrillerprijs en de NBD Biblion Schaduwprijs. De Avond van het Spannende Boek vormt de aftrap van de Thriller Weken, die duren van 26 mei tot en met 18 juni. 

Naast de kersverse winnaars van de thrillerprijzen geeft een keur aan thrillerschrijvers acte de présence op de Avond van het Spannende Boek. Zo vertellen Thomas Olde Heuvelt en Marion Pauw over schrijven voor andere podia dan het traditionele boek, geven Marelle Boersma en Marlen Visser tips en tricks voor een goede thriller, houden Jeroen Windmeijer en Corine Hartman een pleidooi voor Nederland als decor voor thrillers en nog veel meer. Ook is er een boekenmarkt waar de aanwezige auteurs hun boeken signeren. Special guest op de Avond is internationaal bestsellerauteur Karin Smirnoff, de auteur van het zevende deel in de zeer succesvolle Millennium-serie die Stieg Larsson ooit begon.  

De Avond van het Spannende Boek is op donderdag 25 mei van 19.00 – 23.00 uur in Bibliotheek Neude, Utrecht. Kijk voor het volledige programma en voor kaartverkoop op www.bibliotheekutrecht.nl/avondvanhetspannendeboek  

De Thriller Weken

In aanloop naar de zomer staat tijdens de Thriller Weken het spannende boek centraal in de boekhandel en de bibliotheek. Daarnaast verzorgt lezerscommunity Hebban een online contentprogramma met interviews, listmania’s, leesclubs en weggeefacties. De Thriller Weken is de opvolger van de Thriller Tiendaagse die lezerscommunity Hebban.nl sinds 2015 negen keer organiseerde. De Thriller Weken vinden in 2023 plaats van 26 mei t/m 18 juni. 

De thrillerprijzen

De NBD Biblion Gouden Strop, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende roman, bestaat sinds 1986. Met een geldbedrag van € 10.000 is het de belangrijkste thrillerprijs van Nederland. De winnaar wordt bepaald door een vakjury, onder voorzitterschap van Pauline Slot. Vorig jaar won Marion Pauw de NBD Biblion Gouden Strop voor Vogeleiland. 

Diezelfde vakjury bepaalt ook de winnaar van de NBD Biblion Schaduwprijs, de prijs voor het spannendste (oorspronkelijk) Nederlandstalig debuut. De winnaar van deze prijs ontvangt € 1.000.  

In 2022 ontving Bas Haan de NBD Biblion Schaduwprijs voor Lenoir. 

De Hebban Thrillerprijs bestaat sinds 2020 en is naast de Hebban Debuutprijs de tweede lezersjuryprijs van lezerscommunity Hebban.nl. Honderd lezers bepalen de shortlist, een professionele jury bepaalt het winnende boek. De winnaar ontvangt een award en een promotiepakket op Hebban ter waarde van € 2.500. Anya Niewierra ontving de Hebban Thrillerprijs in 2022 voor De Camino. Het boek staat sindsdien vrijwel onafgebroken in de Bestseller 60. 

De Goeken Prijs is de prijs voor het beste Nederlandstalige korte spannende verhaal, georganiseerd door Hebban. De winnaar ontvangt € 1.000 en de beste spannende verhalen verschijnen in een e-book dat gratis gedownload kan worden. Vorig jaar ging deze prijs – toen nog onder de naam Zilveren Strop – naar Marjolein van der Gaag voor het verhaal Onder de waterspiegel. 

 De Avond van het Spannende Boek is een samenwerking tussen de Bibliotheek Utrecht, Stichting Gouden Strop en de CPNB.

Volgend Artikel

Help! Een verrassing! is Prentenboek van het Jaar 2024

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img