Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

29 mei eerste landelijke Dag van de Lezer

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img
Voortaan staat 29 mei als de Dag van de Lezer op de kalender. Hebban.nl bestaat die dag tien jaar en viert dat door lezers extra in het zonnetje te zetten. De jubileumtiendaagse van Hebban start op 20 mei met de bekendmaking van de winnaar van de Hebban Thrillerprijs. Op 26 mei maakt de boekensite de duizend mooiste boeken aller tijden bekend: de Hebban 1000. De festiviteiten culmineren in de eerste landelijke Dag van de Lezer exact tien jaar na de oprichting op woensdag 29 mei.
Dag van de Lezer
Grootste lezerscommunity

Hebban is de grootste Lezerscommunity van Nederland. In tien jaar tijd heeft Hebban.nl ruim 330.000 leden bijeengebracht die samen al zeker zes miljoen boeken lazen en 300.000 uitgebreide recensies schreven.

Hoofdredacteur en oprichter Sander Verheijen: ‘Lezerscommunity Hebban.nl bestaat tien jaar en de cijfers liegen er niet om. Dagelijks krijgen we reacties van lezers dat ze door Hebban niet alleen méér zijn gaan lezen, maar ook dat zij hun leeshorizon hebben verbreed. Inspirerende content helpt om lezers nieuwe boeken, nieuwe auteurs en zelfs nieuwe genres te laten ontdekken. Dat we er steeds in slagen samen meer én leuker te lezen, is voor ons team en alle actieve lezers op het platform het allergrootste compliment. Met de Hebban Reading Challenge, het Hebban Boek van de Maand, de Hebban Thrillerprijs en de Hebban Debuutprijs hebben we inmiddels bewezen zeer krachtige middelen in handen om lezers te blijven inspireren en de leeslust aan te blijven wakkeren. Met een nieuwe app in aantocht en mooie plannen voor een nieuwe website gaan we met heel veel plezier en vertrouwen de volgende tien jaar in. Maar eerst een feestje!

Beste Thriller van het Jaar

Het lezersfeest start met het genre waarin het voor Hebban, met de overname van de populaire thrillersite Crimezone.nl, allemaal mee begon: spannende boeken. Op tweede pinksterdag wordt door Astrid Kersseboom in het radioprogramma NOS Radio 1 Journaal de winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2024 bekendgemaakt. Bestsellerauteur Anya Niewierra won de prijs voor het beste spannende boek van het jaar twee keer. Het betekende haar grote doorbraak. Sinds het winnen van de Hebban Thrillerprijs in 2022 heeft de Limburgse schrijfster met het winnende boek De Camino vrijwel onafgebroken in De Bestseller 60 gestaan. Kanshebbers voor het winnen van de vijfde editie van de Hebban Thrillerprijs zijn Esther Verhoef, Angelique Haak, Lex Noteboom, Bernice Berkleef en Sofie Delporte.

Jubileumtiendaagse

Tijdens de jubileumtiendaagse is er op de lezerscommunity en de socialemediakanalen van Hebban.nl veel ruimte ingericht voor terugblikken op hoogtepunten van de afgelopen tien jaar met infographics en best of-artikelen, maar ook zijn er dagelijks meerdere winacties met boekenpakketten samengesteld door bijna 25 uitgeverijen waarmee Hebban al jaren samenwerkt.

De Hebban 1000

Op 26 mei maakt de boekensite voor de zevende keer de duizend mooiste boeken aller tijden bekend: de Hebban 1000. De ruim 300.000 leden van het platform krijgen in mei de mogelijkheid om hun persoonlijke lijst met mooiste boeken samen te stellen. Op basis van deze favorietenlijsten wordt de Hebban 1000 gevormd. Vorig jaar kwam Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili op 1, het jaar daarvoor De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch. Andere boeken op de eerste plek van de Hebban 1000 zijn: De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón, Ik ben Pelgrim van Terry Hayes en In de ban van de ring van J.R.R. Tolkien.

29 mei – Dag van de Lezer

Op 29 mei, de dag waarop New York Times-bestsellerauteur Tess Gerritsen in 2014 de site officieel opende in een bomvolle Club Bitterzoet, zet Hebban lezers in het zonnetje met de aftrap van de eerste landelijke Dag van de Lezer. De dag waarop de Hebban Crew, auteurs, vertalers en andere boekenvakkers de lezer bedanken met verhalen op de site en posts, reels
en story’s op social media. Op de site selecteert de Hebban Crew de leukste, mooiste en opvallendste lezersbijdragen van de afgelopen tien jaar.

Nieuwe Hebban-app

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de ontwikkeling van een gloednieuwe Hebban-app, die een geheel nieuwe ervaring geeft aan het gebruiken van Hebban als persoonlijke boekendatabase, het deelnemen aan én organiseren van eigen reading challenges en leesuitdagingen (bijvoorbeeld op basis van een gewenst aantal pagina’s per week of aantal leesminuten per dag). De nieuwe app vervangt de hooggewaardeerde bestaande app en wordt uiterlijk begin juni in de appstores van Apple en Google Play verwacht.

Volgend Artikel

Kinderen hebben gestemd: Kinderjury Top 3 bekend

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img