Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

4de Poëzieweek eclatant succes

img Terug naar overzicht

Kinderboeken Leesteam opent Kinderjury Leesweken
img

Atlas bestverkochte boek en De Camino meest uitgeleende boek van 2023
img

Tijdens de Poëzieweek is de omzet van Nederlandstalige poëzie gestegen met 34 % ten opzichte van de Poëzieweek 2015. Een van de beste verkochte poëziebundels in Nederlands was de op Gedichtendag postuum verschenen dichtbundel Wakend over God van Joost Zwagerman (Hollands Diep) en de winnaar van de VSB Poëzieprijs Idyllen van Ilja Leonard Pfeijffer. In Vlaanderen steeg de omzet met 5,7%.

Tijdens de Poëzieweek is de omzet van Nederlandstalige poëzie gestegen met 34 % ten opzichte van de Poëzieweek 2015. Een van de beste verkochte poëziebundels in Nederlands was de op Gedichtendag postuum verschenen dichtbundel Wakend over God van Joost Zwagerman (Hollands Diep) en de winnaar van de VSB Poëzieprijs Idyllen van Ilja Leonard Pfeijffer. In Vlaanderen steeg de omzet met 5,7 %.

Onder het motto Jaren die druppelend versmelten stond de Poëzieweek in 2016 in het thema van herinneringen. De Vlaamse auteur Stefan Hertmans dichtte het Poëziegeschenk Neem en lees. Zo goed als alle exemplaren van deze bundel zijn via de boekhandel aan haar klanten cadeau gedaan. Neem en lees had een druk van 15.000 exemplaren, 20 % meer dan vorig jaar.

Volgend jaar wordt de Poëzieweek gehouden van donderdag 26 januari t/m woensdag 1 februari 2017. Tijdens de Poëzieweek krijgen de klanten van de boekhandel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk cadeau. 

Wanneer de omzet van de Poëzieweek 2016 vergeleken wordt met de omzet van poëzie in de twee weken daarvoor dan is er zelfs een stijging waarneembaar van 333 % in Nederland. De Poëzieweek lokt overduidelijk in groten getale een geïnteresseerd lezerspubliek naar de boekwinkel. Behalve een stijging van poëzieverkopen, beleefde de actie ‘Boek een dichter’ van het Nederlands Letterenfonds en Stichting Schrijvers School Samenleving ook een mooi succes: In totaal werden in Nederland 113 optredens geboekt van 51 verschillende dichters. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal dichtersoptredens in vergelijking met 2013, het jaar voor ‘Boek een dichter’ begon. 

Waar in Nederland de bundel van Joost Zwagerman de verkooplijst aanvoert, belandde in Vlaanderen de poëziebundel Zing Zing (Prometheus) van Peter Verhelst op één en de winnaar van Herman de Coninckprijs, Lichtmeters van Ruth Lasters (uitgeverij Polis) op de 2e positie van bestverkochte poëzie in de Poëzieweek. Stefan Hertmans staat met zijn laatste poëziebundel Een beeld van jou (De Bezige Bij) op nummer 6. Carmien Michels won de finale battle van het NK Slam tegen Else Kemps en won de Gouden Vink wisseltrofee. Else Kemps won een paar dagen daarvoor de Turing Gedichtenprijs voor haar gedicht En of het zo door kon gaan. Nu schrijft ze iedere week een gedicht voor Giel’s ochtendshow op 3FM. Ilja Leonard Pfeijffer won in de Poëzieweek de VSB Poëzieprijs én de Awater Poëzieprijs voor zijn bundel Idyllen (Arbeiderspers) en bezet de 2e plaats in de Top 10 in Nederland.

De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Stichting Poetry International, Poëziecentrum, Iedereen Leest (Vlaanderen), Stichting Lezen Nederland, Poëzieclub, Literatuurhuis, SSS, Wintertuin, het Nederlands Letterenfonds, Vlaams Fonds voor de Letteren, de Nederlandse Taalunie, Turing Foundation, VSBfonds, Boek.be en de CPNB. Met de bundeling van deze activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie.
 

Bron cijfers: KvB-SMB/GfK

Volgend Artikel

5de Poëzieweek zorgt voor recordverkoop

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img