Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

5de Poëzieweek zorgt voor recordverkoop

img Terug naar overzicht

Gouden Boek voor Bobbi op het potje en Bobbi wordt grote broer
img

Marjon Hoffman en Odido brengen gratis kinderboek uit om kinderen meer te laten lezen
img

Ten opzichte van de Poëzieweek 2016 zijn er in de Lage Landen tijdens de onlangs afgesloten Poëzieweek 2017 11% meer poëziebundels over de toonbanken van de boekwinkels gegaan.

Ten opzichte van de Poëzieweek 2016 zijn er in de Lage Landen tijdens de onlangs afgesloten Poëzieweek 2017 11% meer poëziebundels over de toonbanken van de boekwinkels gegaan. Een van de bestverkochte poëziebundels in Nederland was Gedichten van de broer van Roos van Tim Hofman (Meulenhoff). In Vlaanderen staat de winnaar van de Herman de Coninckprijs 2017, Peter Verhelst met Koor (De Bezige Bij), op de eerste plek. Het Poëziegeschenk werd dit jaar gedicht door Jules Deelder. Rotterdamse kost verscheen in de grootste oplage ooit, 17.000 exemplaren, en werd door de boekwinkel cadeau gedaan bij aankoop van € 12,50 aan poëzie. De Poëzieweek vierde dit jaar in Vlaanderen en Nederland haar eerste lustrum, met het thema humor. Volgend jaar wordt de Poëzieweek gehouden van 24 januari t/m 31 januari 2018.

Download de top 20 bestverkochte poëzie in Nederland en Vlaanderen (pdf)

Behalve een stijging van poëzieverkopen, heeft de actie ‘Boek een dichter’ van het Nederlands Letterenfonds en Stichting Schrijvers School Samenleving tot een recordaantal optredens van dichters geleid: In totaal werden in Nederland 133 optredens geboekt van 54 verschillende dichters, onder wie Toon Tellegen, Hannah van Binsbergen, Maarten van der Graaff, Ingmar Heytze en Mustafa Stitou. Opvallend was de grote deelname van scholen, met name het voortgezet onderwijs: het aantal optredens steeg met 43% van 28 schoolbezoeken in 2016 naar 40 in 2017. Ter vergelijking: in 2014 ging het om acht schoolbezoeken.

Traditioneel worden er in de Poëzieweek veel poëzieprijzen uitgereikt: Else Kemps won de 15de editie van het NK Poetry Slam in Utrecht en in Groningen won debutante Hannah van Binsbergen de prestigieuze VSB Poëzieprijs met Kwaad gesternte (Atlas Contact). In Vlaanderen ontving zij de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut. De Herman de Coninckprijs voor de beste dichtbundel is sinds 2017 toegankelijk voor dichtbundels uit het hele Nederlandse taalgebied. De prijs ging dit jaar naar Peter Verhelst voor Zing Zing (Prometheus). De Turing gedichtenwedstrijd werd gewonnen door Dorien de Wit. Ontsnappingen van Eva Gerlach (De Arbeiderspers) won de Awater Poëzieprijs 2016.

De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van Stichting Poetry International, Poëziecentrum, Iedereen Leest Vlaanderen, Stichting Lezen Nederland, Awater, Poëzieclub, Het Literatuurhuis, Wintertuin, SLAG, Taalunie, SSS, het Nederlands Letterenfonds, Vlaams Fonds voor de Letteren, de Nederlandse Taalunie, Turing Foundation, VSBfonds, Boek.be en de CPNB. Met de bundeling van deze activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie.

Bron cijfers: KvB-SMB/GfK

Kijk ook op www.poezieweek.com >

Volgend Artikel

De Nationale BoekenBoost mogelijk dankzij VriendenLoterij

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img