Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

69ste Boekenbal rebelse opening Boekenweek

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img

• Jan Cremer zorgt voor spectaculaire aankomst op motor
• Red Rebels van Exctinction Rebellion, Arjen Lubach samen met Fresku en Maxim Februari in zaalprogramma
• Boekenkast op Leidseplein met 250 gratis boeken
• Het Boekenbal is de start van de Boekenweek 2020 met als thema Rebellen en dwarsdenkers. De Boekenweek duurt nog tot en met zondag 15 maart

Vanavond is de Boekenweek 2020 feestelijk en rebels geopend met het traditionele Boekenbal. Voorafgaand aan het Boekenbal stond er op het Leidseplein een boekenkast gevuld met ruim 250 rebelse en dwarse boeken, gratis mee te nemen door leesgierige voorbijgangers. Bij de start van het Boekenbal genoot een exclusief gezelschap van auteurs en andere mensen die belangrijk zijn voor het Nederlandse boek van het gevarieerde zaalprogramma, dat volledig in het teken stond van het Boekenweekthema Rebellen en dwarsdenkers.

Eveline Aendekerk achter op de motor bij Jan Cremer
Achter op de motor bij niemand minder dan Jan Cremer arriveerde de directeur van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), Eveline Aendekerk, bij het Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Zij opende het zaalprogramma door een groot applaus te vragen voor de auteur van het Boekenweekgedicht Ellen Deckwitz, Boekenweekessayist Özcan Akyol en Boekenweekgeschenkauteur Annejet van der Zijl, die dit vanuit de koninklijke loge trots in ontvangst namen. Echte rebellen en dwarsdenkers tijdens het zaalprogramma ‘Wie zijn de rebellen en dwarsdenkers van nu?’, met die confronterende open vraag aan de zaal vol schrijvers, uitgevers, boekhandelaren en bibliotheekmedewerkers startte het programma (samenstelling door Mirjam van Hengel). Daarna namen Red Rebels van Exctinction Rebellion de zaal over met een verstilde rebelse actie. Als ware dwarsdenkers vertolkten Arjen Lubach en Fresku voor het eerst live hun opstandige nummer ‘Canon’. Auteur Maxim Februari, die dit jaar de P.C. Hooftprijs in ontvangst neemt, sprak over de ‘De nederige opstand’. Het Boekenweekgedicht ‘Rebel’ werd voorgedragen door Ellen Deckwitz. Performance-collectief URLAND (Ludwig Bindervoet, Thomas Dudkiewicz, Marijn Alexander de Jong, Jimi Zoet) sloten op eigentijdse en avantgardistische wijze het zaalprogramma af. Waarna het feest losbarstte op de muziek van DJ Joshua.

Een rebels Boekenbal met een anti-lounge, rebellenterras en ode aan Jules Deelder
Geen plek in ITA bleef tijdens het Boekenbal onbenut voor het radicaal uiten van dwarse gedachten en rebelse creativiteit. Het gebouw hing vol met schilderijen, spandoeken en pamfletten vol opstandige, rebelse en dwarse citaten uit de Nederlandse en internationale literatuur. Op het podium van de grote zaal werd als vanouds fanatiek gedanst, als ode aan Jules Deelder vloeide de drank bij Deelders Ginbar rijkelijk. Onder aanvoering van een singer-songwriter werden in de salon klassieke protestliederen meegezongen. In de rebelse polaroidbooth werden unieke foto’s gemaakt met de meest uiteenlopende protestborden. Voor de verslaafden, de meerokers en iedereen die eigenlijk wil stoppen was er een speciaal rebellenterras. Wie echt overal tegen was, kon terecht in de anti-lounge. Na middernacht brak de strijd los om de felbegeerde aankleding van het Boekenbal en met de bemachtigde kunstwerken en souvenirs onder de arm vertrok men huiswaarts, óf richting de afterparty in het krakershol van De Balie.

Annejet van der Zijl, Özcan Akyol en Ellen Deckwitz
Annejet van der Zijl schreef dit jaar het Boekenweekgeschenk Leon & Juliette. Tijdens de Boekenweek krijgen lezers het Boekenweekgeschenk cadeau in de boekwinkel bij besteding van ten minste € 15 aan Nederlandstalige boeken. Het Boekenweekgeschenk heeft een totale oplage van 612.000 exemplaren, daar komen na de Boekenweek nog alle e-boeken bij. Het geschenk is ook dit jaar in een beperkte oplage in het Fries verkrijgbaar. Özcan Akyol schreef het Boekenweekessay Generaal zonder leger, tijdens de Boekenweek verkrijgbaar voor € 3,75. Het Boekenweekessay heeft een totale oplage van 69.920 exemplaren, daar komen na de Boekenweek nog alle e-boeken bij. Het Boekenweekgedicht ‘Rebel’ van Ellen Deckwitz wordt tijdens de Boekenweek cadeau gegeven door de boekwinkel en bibliotheek op een speciale linnen tas. Ook zal het gedicht op 100.000 kaarten van Boomerang freecards gratis door het hele land worden verspreid.

Boekenweektournee
De Boekenweek 2020, met als thema Rebellen & Dwarsdenkers, vindt plaats van zaterdag 7 tot en met zondag 15 maart. De Boekenweekauteurs reizen net als vele andere schrijvers en dichters door het hele land om lezers te ontmoeten in boekwinkels en bibliotheken, deze tournee wordt georganiseerd in samenwerking met de Schrijverscentrale.

Gratis reizen met NS
Op de laatste zondag van de Boekenweek kunnen reizigers traditiegetrouw op vertoon van het Boekenweekgeschenk gratis met de trein reizen. Mede dankzij NS, de hoofdsponsor van de Boekenweek, reist heel Nederland dit jaar op zondag 15 maart met Leon & Juliette gratis door het land. De boekenweekauteurs reizen op deze dag mee in de trein op het traject van Utrecht naar Eindhoven om lezers te ontmoeten en eigen werk te signeren. Het Boekenweekgeschenk is geldig als vervoerbewijs voor 1 persoon, in de 2e klas en binnen Nederland (m.u.v. Thalys). Kijk voor meer informatie op www.ns.nl/treinlezer

 

Volgend Artikel

Vijf kookboeken strijden om Het Gouden Kookboek

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img