Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

81ste Boekenweek boekt succes

img Terug naar overzicht

Minister Dijkgraaf reikt Gouden Griffel en Gouden Penseel uit op Kinderboekenbal
img

Gouden Griffel voor Misjka en Gouden Penseel voor Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen
img

Tijdens de Boekenweek 2016, met als thema Duitsland, zijn 3% meer Nederlandstalige boeken verkocht dan vorig jaar. Dit ondanks het wegvallen van de 62 winkels van de V&D. De omzet steeg met 1%. Nog altijd staat de Boekenweek garant voor een stijging in verkoop bij de Nederlandse boekhandels.

Tijdens de Boekenweek 2016, met als thema Duitsland, zijn 3% meer Nederlandstalige boeken verkocht dan vorig jaar. Dit ondanks het wegvallen van de 62 winkels van de V&D. De omzet steeg met 1%. Nog altijd staat de Boekenweek garant voor een stijging in verkoop bij de Nederlandse boekhandels. Het Boekenweekgeschenk Broer van Esther Gerritsen verscheen in een papieren oplage van 655.235 exemplaren, waar bovenop nog een recordaantal van 13.987 e- en luisterboeken kwam.

Het Boekenweekessay van David Van Reybrouck stond na het eerste weekend al op nummer 1 in De Bestseller 60 en was nog voor het einde van de Boekenweek totaal uitverkocht. De openbare bibliotheken gebruikten de Boekenweek ook dit keer om hun unieke collectie te benadrukken.

De boekhandel is over het algemeen positief over de afgelopen Boekenweek. Het thema Duitsland bood veel aanknopingspunten, zowel wat betreft boeken uit of over Duitsland als voor activiteiten. Titels die binnen het thema van de Boekenweek vielen, profiteerden duidelijk van de aandacht. Vooral Moresnet van Philip Dröge en Gute nacht freunde van Christoph Buchwald liftten heel goed mee op het Boekenweekthema. Daarnaast zorgde de Boekenweek voor een fikse stijging binnen het genre fictie, dat de afgelopen periode kampte met een daling. De omzet van dit genre pluste maar liefst 12% ten opzichte van de Boekenweek 2015.

Broer van Esther Gerritsen werd zeer goed ontvangen en ging nagenoeg overal op. Ook het Boekenweekessay Zink van David Van Reybrouck vond grif aftrek en staat sinds het eerste weekend van de Boekenweek op de eerste plaats in De Bestseller60.

NS is hoofdsponsor van de Boekenweek en daarom kon op zondag 20 maart voor de 15e keer gratis met het Boekenweekgeschenk met de trein worden gereisd. Ook hier een record: 250.000 reizigers maakten hier gebruik van. Het Boekenbal voor Lezers werd dit jaar in Nijmegen gehouden en trok in totaal zo’n 1650 bezoekers.

De jaarlijkse BoekenweekSchrijfwedstrijd werd dit jaar georganiseerd in samenwerking met NPO en Nederland Schrijft, hét schrijversplatform van de bibliotheken. Dat leverde meer dan 1300 verhalen op over thema Duitsland.

De Boekenweek in Vlaanderen volgde dit jaar op de Boekenweek in Nederland en liep van 19 tot met 26 maart. Boek.be publiceert later de cijfers van de Boekenweek in Vlaanderen. Half april wordt bekendgemaakt wie het Boekenweekgeschenk 2017 gaat schrijven.

De cijfers van de Boekenweek 2016 komen tot stand in samenwerking met KVB-smb / GfK.

Volgend Artikel

Stemperiode boekverkiezing ‘De Regenboog Top 100’ van start

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img