Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Adriaan van Dis ontvangt eerste exemplaar De wandelaar

Geschreven doorMarloes Derks

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img

• Eveline Aendekerk: “Nederland Leest relevanter dan ooit”
• Bibliotheken geven in november honderdduizenden exemplaren cadeau
• Abdelkader Benali presenteert speciaal Nederland Leest gedicht

Vanavond heeft Adriaan van Dis in aanwezigheid van Abdelkader Benali, Margot Dijkgraaf en Eveline Aendekerk het eerste exemplaar van de speciale uitgave van zijn boek De wandelaar ontvangen. De hele maand november gaat Nederland met elkaar in gesprek in de bibliotheek dankzij het boek De wandelaar van Adriaan van Dis. Deze nog altijd actuele uitgave verschijnt speciaal voor Nederland Leest in een nieuw jasje met een bijzonder nawoord van Dijkgraaf in een oplage van 235.000 exemplaren. Het boek is voor iedereen gratis op te halen bij deelnemende bibliotheken. VMBO- en groep 7 & 8-leerlingen zullen in gesprek gaan over Katvis van Tjibbe Veldkamp.

Zojuist ontving Adriaan van Dis het speciale eerste exemplaar van De wandelaar uit handen van Eveline Aendekerk. Daarna ging hij in de Openbare Bibliotheek Amsterdam in gesprek met Margot Dijkgraaf over zijn tijd in Parijs en zijn werk. Ook ging Van Dis met lezers in gesprek over De wandelaar en het thema van Nederland Leest 2021 Over de grens, zoals hij dat de komende weken veelvuldig zal doen. Na de OBA doet Van Dis tot eind november nog negentien andere bibliotheken aan door heel Nederland.

Eveline Aendekerk, directeur CPNB: ‘Wat is er mooier dan dat heel Nederland Leest! Ik ben ontzettend blij dat Nederland Leest weer als vanouds door kan gaan. Na het succes van de Kinderboekenweek heb ik er enorm veel zin in om de komende maand een leesfeest in de bibliotheken te zien. Bibliotheken die keer op keer bewijzen van grote meerwaarde te zijn voor de Nederlandse cultuur. Het thema van Nederland Leest is dit jaar misschien wel relevanter dan ooit: Over de grens. Met de vluchtelingencrisis en de coronacrisis die helaas nog altijd relevant zijn, is het belangrijk om aan de hand van boeken in gesprek te gaan over wat landsgrenzen, maar ook figuurlijke grenzen betekenen en wat voor mooie maar ook heftige emoties deze oproepen. Boeken kunnen ons meevoeren over de grenzen en zo ons leven verrijken. Ga dus naar die bibliotheek in de buurt, zorg dat je het prachtige boek van Adriaan van Dis bemachtigt en doe mee!’

Nederland Leest dichter: Abdelkader Benali
Schrijver, literatuurcriticus en dichter Abdelkader Benali verzorgt in november de poëzie bij het thema Over de grens. Hij heeft speciaal voor Nederland Leest een gedicht geschreven dat wordt gedeeld via duizenden Boomerang-kaarten. Daarnaast kiest hij vier bij het thema passende gedichten uit. Ook Benali trekt het land door om samen met lezers in gesprek te gaan over het thema, zijn eigen werk en de gedichten.

Twee speciale edities Nederland Leest
Iedereen kan meedoen aan Nederland Leest. Om iedereen mee te laten lezen komen er dit jaar twee speciale uitgaven van De wandelaar: een grootlettereditie en een editie in makkelijke taal. De grootlettereditie bevordert het lezen onder mensen met een visuele beperking en komt tot stand in samenwerking met Fonds XL en de Vereniging Onbeperkt Lezen. De editie in makkelijke taal is voor iedereen die (nog) niet zo sterk is in lezen. Deze uitgave wordt gemaakt in samenwerking met Uitgeverij Eenvoudig Communiceren en gefinancierd door de Leescoalitie in het kader van het Leesoffensief. De Nederland Leest Junior-uitgave van Katvis spreekt de leeftijdsgroep 10-14 jaar aan. Scholieren van 15-18 jaar kunnen zich samen gaan verdiepen in De wandelaar. Scholen ontvangen voor Katvis en De wandelaar speciale lessuggesties om samen het gesprek over deze titels aan te gaan.

Volgend Artikel

Auteurs komen in actie voor de boekhandel

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img