Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Alma en Marita Mathijsen schrijven essay bij de Maand van de Geschiedenis 2019

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img

Alma en Marita Mathijsen schrijven het essay bij de Maand van de Geschiedenis 2019, jaarlijks in oktober. Dit is zojuist bekendgemaakt in Tijd voor MAX. Het thema van de 16e Maand van de Geschiedenis is Zij/Hij. Het essay is een briefwisseling tussen moeder en dochter waarin ze de verhoudingen tussen de seksen onderzoeken in de geschiedenis én in het heden. De titel van het essay is Niet schrikken mama. Als essayisten voor de Maand van de Geschiedenis werden zij voorgegaan door onder anderen Nelleke Noordervliet, Herman Pleij, Fidan Ekiz en Ahmed Aboutaleb. Het essay wordt door de CPNB uitgegeven en is tijdens de Maand van de Geschiedenis in de boekhandel te koop voor € 3,75.

Alma Mathijsen

Alma Mathijsen (1984) studeerde Beeld en Taal aan de Gerrit Rietveld Academie en Creative Writing in New York. Op haar achttiende begon ze met schrijven voor de jongerenwebsite Spunk.nl en was ze onderdeel van het columnistenduo Fanny & Alma in Het Parool. Van haar hand verschenen zes toneelstukken, een verhalenbundel en drie romans. Ook schrijft ze essays voor NRC. In 2011 verscheen bij De Bezige Bij haar debuutroman Alles is Carmen, in 2014 gevolgd door De grote goede dingen, een roman waarin ze afscheid neemt van haar vader, Hub Mathijsen. In september 2017 verscheen Vergeet de meisjes, over twee vrouwen die besluiten zich aan de wereld te onttrekken.

Marita Mathijsen

Marita Mathijsen (1944) is emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in de negentiende eeuw. De gemaskerde eeuw (2002, Querido) is haar mentaliteitsstudie van deze tijd. In Historiezucht (2013, Vantilt) beschrijft zij hoe historie veranderde van iets dat alleen bij de elite hoorde tot iets van iedereen. Haar boek Jacob van Lennep. Een bezielde schavuit (2018, Balans) is een fascinerend levensverhaal, dat tegelijk een biografie is van een tijdperk. Marita Mathijsen schrijft geregeld bijdragen voor NRC. 

Thema Zij/Hij

Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2019 is Zij/Hij. In tijden van #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand van de Geschiedenis terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd? Van heksenvervolgingen tot de moedermavo en van Jacoba van Beieren tot Saartjie Baartman. Honderd jaar nadat Nederlandse vrouwen actief kiesrecht verkregen, gaan wij in oktoberop zoek naar alternatieve visies op bestaande verhalen. Want een completer beeld leidt tot nieuwe inzichten en brengt veelzijdigheid in onze blik op verleden én heden. Het vrouwelijk perspectief staat voorop, maar er is ruimte voor al het andere.

Over de Maand van de Geschiedenis

De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenis evenement van Nederland. Het Nederlands Openluchtmuseum is hoofdorganisator van de Maand van de Geschiedenis en werkt met ruim veertig culturele en toeristische instellingen en mediapartners samen om de Maand tot een succes te maken. Jaarlijks organiseren meer dan duizend deelnemende instellingen zoals bibliotheken, musea, boekhandels, archieven, historische verenigingen en culturele instellingen activiteiten voor een breed publiek. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis. De Maand van de Geschiedenis wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie en wordt feestelijk afgesloten tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. Meer informatie is te vinden op maandvandegeschiedenis.nl

Volgend Artikel

Aanstaande zaterdag Bookstore Day 2020

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img