Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Anna Drijver geeft startschot Zomerlezen

Geschreven doorLisanne Mom

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img
Zojuist werd het Zomerlezengeschenk Zomeravond feestelijk gelanceerd in het Noorderpark in Amsterdam. Samensteller Anna Drijver kreeg het eerste exemplaar uit handen van Hanna Bervoets. Aanwezig waren verschillende in de bundel opgenomen auteurs, onder wie Mensje van Keulen, Vamba Sherif en Roos van Rijswijk.

Hanna Bervoets en Anna Drijver

 

Voor meer dan de helft van de Nederlanders is de zomer de periode om een boek te pakken. Vanaf 21 juni tot en met 2 juli krijgt iedereen die bij de boekhandel € 15 of meer aan Nederlandstalige boeken aanschaft de bundel met korte verhalen cadeau. Zomeravond verschijnt in een oplage van ruim 325 duizend exemplaren.

Zomeravond

In de bundel staan acht verrassende korte verhalen van Mensje van Keulen, Joseph Roth, Renée van Marissing, Sanneke van Hassel, Maria Dermoût, Vamba Sherif, Marente de Moor en Roos van Rijswijk. Het is de persoonlijke keuze van actrice, schrijfster en podcastmaker Anna Drijver. ‘Wat het belangrijkste criterium werd, was of het me raakte, of het verhaal of een personage in mijn hoofd bleef rondspoken. Dus die verhalen vind je hier: de personages waarin ik me direct kon verplaatsen, de sferen of scènes die me bijbleven. En de verhalen waar ik in wilde wonen, waarvan ik niet wilde dat ze stopten omdat ik méér wilde.’

Vakantietijd is leestijd

Meer dan de helft van de Nederlanders leest tijdens de vakantie. Onder lezers is dit één op de drie. Dit bijkt uit onderzoek gedaan in opdracht van de CPNB. Veellezers (de groep lezers die bijna dagelijks leest) zijn sowieso echte vakantielezers: negen op de tien pakt een boek tijdens de vakantie. Van de ‘light’ lezers, de mensen die heel soms lezen, is een derde vakantielezer. Opvallend daarbij is dat ruim de helft hiervan ook echt alleen tijdens de vakanties leest.

Wat lees jij deze zomer?

De zomer is hét moment om een boek te pakken: of dat nou in je tuinstoel, op het strand of aan het zwembad is. Toch hebben mensen ook dan nog vaak een zetje nodig om echt te gaan lezen, want smartphones en Netflix reizen mee. Dat zetje krijgen ze dankzij de campagne Zomerlezen. Die vraagt mensen niet óf ze gaan lezen, maar wát ze gaan lezen: wat lees jij deze zomer? Naast de inspiratie die het Zomerlezengeschenk biedt, doen boekhandelaren een voorzet met 25 zomerse boekentips in de Zomerlezen Tip 25.

Je vakantie begint met boeken

Met de TUI Zomerlezen Reading Challenge kun je je laten inspireren en vanuit je luie zomerstoel of vanaf je strandlaken de wereld rondlezen. De challenge is online in te vullen, maar er is ook een papieren TUI Zomerlezen Reading Challenge-paspoort dat je kunt ophalen bij een TUI-shop of bij je favoriete boekhandel. In een aantal TUI-shops en in een aantal bibliotheken zijn speciale zomerse leeshoekjes ingericht zodat je direct kunt gaan zomerlezen. TUI is hoofdsponsor van Zomerlezen. Kijk hier voor meer informatie: www.tui.nl/zomerlezen

NS Leeskaart van Nederland

Voor wie deze zomer met de trein reist, biedt NS met de Leeskaart van Nederland tips over welke boeken je kunt lezen tijdens je treinreis. Wat is er fijner dan onderweg een heerlijk boek lezen? En mocht je tijdens de treinreis zelf onverhoopt geen boek bij je hebben, dan kun je in de zomermaanden op ns.nl/zomerlezen de eerste hoofdstukken lezen van vijf boeken die bij een zomerse bestemming in Nederland horen. Zo reis je bijvoorbeeld naar Limburg met De heks van Limbricht van Susan Smit, naar Amsterdam met Amsterdam heeft alles van Nicolette van Dam en Bas Smit of naar Drenthe met Een jaar in de tuin van White Stork Farmhouse van Marijn O’Hanlon. NS is sponsor van Zomerlezen.

Volgend Artikel

Zilveren Griffels en Penselen 2023 uitgereikt

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img