Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Anniko van Santen juryvoorzitter Gouden Strop

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

Trots melden wij dat Anniko van Santen ook in 2018 juryvoorzitter van De Gouden Strop is. Voor de presentatrice van Opsporing Verzocht was het juryvoorzitterschap ‘het hoogtepunt van 2017’, ze verving Huub Stapel halverwege het jurytraject.
Van Santen verheugt zich erop ook dit jaar de stapels thrillers te lezen: ‘er worden zo ontzettend veel goede en vooral razend spannende thrillers in Nederland geschreven’. De prijzen voor de beste spannende boeken worden bekendgemaakt bij de start van de Spannende Boeken Weken (6 t/m 24 juni).

 

Bekendmaking in RTL Late Night

Op 9 mei maakt Anniko van Santen in RTL Late Night de nominaties voor De Gouden Strop, het beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek, bekend. In de RTL Late Night uitzending van 6 juni maakt Van Santen de winnaar bekend. Dan wordt ook de winnaar van de Schaduwprijs, het beste thrillerdebuut, bekendgemaakt. Peter Römer is juryvoorzitter van de Schaduwprijs. De Gouden Strop en de Schaduwprijs zijn een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM).

De Gouden Strop

De Gouden Strop bestaat 32 jaar en is genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Aan De Gouden Strop is een geldprijs van €10.000,- verbonden en een sculptuur van de hand van Marianne van den Heuvel. Vorig jaar won Tot stof van Felix Weber. De jury bestaat naast juryvoorzitter Anniko van Santen dit jaar uit: Jos van Cann (recensent Hebban.nl, VN’s Detective & Thrillergids en thrillerboek.nl), Marian van Leth (oud-directeur BiblioNu Venray/Horst), Els Roes (Thriller & Zo, recensent VN’s Detective & Thrillergids) en Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus Nijmegen).

De Schaduwprijs

De Schaduwprijs wordt in 2018 voor de 22ste keer uitgereikt. De prijs werd in 1997 ingesteld door het GNM om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is vernoemd naar ‘De Schaduw’, de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 1.000,- en een kunstwerk van Daan Jippes. Vorig jaar won Bling bling van Jan Van der Cruysse. De jury bestaat naast juryvoorzitter Peter Römer (thrillerauteur en voorzitter GNM) dit jaar uit: Michel van Bergen Henegouwen (thrillerauteur, GNM bestuur), Linda Jansma (thrillerauteur, GNM bestuur), Marian Lerchbaumer (Bibliotheek Kennemerwaard) en Isa Maron (thrillerauteur, GNM bestuur).

Volgend Artikel

Twee Gouden Boeken voor Jamie Oliver

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img