Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Arend van Dam en Mylo Freeman Kinderboekenweekauteurs 2020

img Terug naar overzicht

Shortlist Hebban Debuutprijs 2024 bekend
img

Zomer start met gratis boek van Suzanne Vermeer in de boekhandel
img

Kinderboekenweek 2020: En toen? • • •
Kinderboekenweekauteur Arend van Dam • • •
Prentenboek door Mylo Freeman

Arend van Dam schrijft het Kinderboekenweekgeschenk voor de 66ste Kinderboekenweek en Mylo Freeman maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek. De Kinderboekenweek 2020 zal in het teken staan van En toen? waarbij kinderen de geschiedenis induiken en werelden van vroeger ontdekken door het lezen van boeken. De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland en heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen.

Het Kinderboekenweekgeschenk wordt cadeau gedaan door de boekwinkel tijdens de Kinderboekenweek bij aankoop van tenminste € 12,50 aan kinderboeken. Het prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek te koop voor € 7,25.

Voor het eerst in 25 jaar doet de brancheorganisatie voor het christelijke boek (BCB) mee met de Kinderboekenweek. Door de samenwerking krijgt de Kinderboekenweek en daarmee het kinderboek nog meer aandacht.

Alle kinderen in Nederland met de leeftijd 6 t/m 12 jaar kunnen in het voorjaar ook weer stemmen op hun favoriete kinderboek. De publieksprijs van de Kinderjury wordt de publieksprijs van het meest bekende merk in de boekensector: de Kinderboekenweek. De Kinderjury vindt plaats van 4 maart t/m 24 juni 2020 en de Kinderboekenweek van 30 september t/m 11 oktober 2020.

Voor het negende opeenvolgende jaar zal Kinderen voor Kinderen bij het thema van de Kinderboekenweek weer een passend lied uitbrengen, dat tevens de titelsong is van het gelijknamige nieuwe album. Op 11 oktober sluit de Kinderboekenweek traditiegetrouw af met de NS Kinderboekenruil.

Kinderboekenweek: En toen?

Tijdens de Kinderboekenweek 2020 gaan we terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken alle werelden van toen door het lezen van boeken!

Arend van Dam: ‘Mijn hele leesleven duik ik het liefst in verhalen die echt gebeurd zijn. Met dit Kinderboekenweekgeschenk ben ik dan ook van plan om geschiedenis te schrijven.’

Arend van Dam (Uitgeverij Van Holkema & Warendorf)

Al ruim dertig jaar is Arend van Dam auteur bij Uitgeverij Van Holkema & Warendorf en hij heeft inmiddels al meer dan honderd boeken geschreven. Als geen ander verwoordt hij hedendaagse maatschappelijke thema’s door middel van spannende, leerzame verhalen voor kinderen. Met zijn boek De reis van Syntax Bosselman: Verhalen over de slavernij won hij de Archeon Thea Beckmanprijs 2018 en een Zilveren Griffel in 2019. Ook zijn boek De bromvliegzwaan en andere verhalen over onze taal viel dat jaar in de prijzen: een Vlag en Wimpel én een Zilveren Penseel voor de illustrator van dit boek, Anne Stalinski. Jaren daarvoor werd het eerste deel uit zijn bekende serie voorleesverhalen Lang geleden… de geschiedenis van Nederland in 50 voorleesverhalen ook bekroond met een Zilveren Griffel. De geschiedenis van Nederland en zijn inwoners staat centraal in zijn werk. 

Mylo Freeman: ‘Ik zie dit als een geweldige, dubbele kans. Niet alleen een prentenboek mogen maken waarin ieder kind zich kan herkennen, maar ook kunnen inspireren als donkere prentenboekenmaker.’

Mylo Freeman (Uitgeverij Rubinstein)

Mylo Freeman groeide op in Den Haag. Na de Rietveldacademie, waar ze afstudeerde in de richting Illustratie, verhuisde ze naar New York. Ze hield zich vooral bezig met schilderen. Vijf jaar later keerde ze terug naar Amsterdam en richtte zich na een korte muzikale carrière definitief op het bedenken en illustreren van prentenboeken. In 1998 kreeg ze de Kiekeboekprijs voor haar prentenboek Potje! Inmiddels heeft Mylo zo’n 60 kinderboeken op haar naam staan, waaronder ook haar reeks over het donkere prinsesje Arabella die inmiddels naast Nederland ook in Engeland, Amerika en Afrika wordt uitgegeven. In haar werk probeert Mylo meer etnische diversiteit aan te brengen in de wereld van de prentenboeken.

 

Het hele jaar Kinderboekenweek door combinatie met Kinderjury

Naast de Kinderboekenweek organiseert Stichting CPNB ook De Nederlandse Kinderjury, de enige kinderboekenprijs voor en door kinderen zelf!  Met de Kinderjury bereiken we ook veel kinderen en willen we kinderen aan het lezen krijgen en houden. De publieksprijs van de Kinderjury wordt de publieksprijs van het meest bekende merk in de boekensector: de Kinderboekenweek. Met als doel elkaar te versterken, hierdoor krijgt het lezen van kinderboeken het hele jaar door aandacht en worden naast kinderen ook docenten en ouders beter bereikt. Alle kinderen in Nederland van 6 t/m 12 jaar vormen de Kinderjury en bepalen in het voorjaar welk boek de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken in ontvangst mag nemen. Alle kinderen gaan thuis en op school aan de slag tijdens de Leesweken (van 4 maart tot en met 10 mei), om vervolgens hun oordeel te vellen tijdens de Stemweek (van 11 tot en met 17 mei), op 24 juni wordt de winnaar bekendgemaakt.

 

NS is hoofdsponsor van de Kinderboekenweek

Volgend Artikel

Speciaal Zomerlezengedicht van Ingmar Heytze

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img