Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Atlas bestverkochte boek en De Camino meest uitgeleende boek van 2023

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img
De zeven zussen. Atlas van Lucinda Riley en haar zoon Harry Whittaker was het bestverkochte boek en De Camino van Anya Niewierra het meest uitgeleende boek van het afgelopen jaar. Dat heeft CPNB-directeur Eveline Aendekerk vanmiddag tijdens de nieuwjaarsreceptie van Stichting CPNB bekendgemaakt. Zij reikte daarbij voor Atlas ook een Platina Boek uit aan Anke Roelen van Xander Uitgevers die Atlas hebben uitgeven. Van het boek werden in Nederland sinds het verschijnen in mei vorig jaar meer dan 362.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de platina status.
De top 3 van de CPNB Top 100 bestverkochte boeken 2023
 • De zeven zussen. Atlas van Lucinda Riley en& Harry Whittaker, vertaald door Erica Disco, Dieuwke van der Veen en Kees van Weele (Xander), is met 362.000 exemplaren het bestverkochte boek van 2023. Lucinda Riley is de meest voorkomende auteur in de Top 100 met tien boeken.
 • Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? van Francine Oomen met illustraties van Annet Schaap (Volt) komt op de 2de plek met 139.000 verkochte exemplaren. Het is het bestverkochte oorspronkelijk Nederlandstalige (fictie)boek van 2023.
 • De Camino van Anya Niewierra (Luitingh-Sijthoff), staat op de 3de plek met 113.000 verkochte exemplaren. Deze winnaar van de NS Publieksprijs is daarmee het hoogst genoteerde spannende boek van 2023. Vorig jaar stond dit boek op de 25ste In totaal staan er twintig spannende boeken in de Top 100, dat zijn er zes meer dan in 2022
Meer opvallende boeken en feiten van de CPNB Top 100 bestverkochte boeken 2023
 • Het Pretpark van Rutger Vink & Thomas van Grinsven (Billy Bones) is met de 6de plek het hoogst genoteerde kinderboek van het jaar. Vorig jaar behaalden zij ook deze eer met hun boek De Tijdmachine, dat dit jaar op de 32ste plek staat. In totaal staan er net als in 2021 en 2022 zestien kinderboeken in de Top 100 waarvan tien oorspronkelijk Nederlandstalig.
 • Ik beloof je dat ik honderd word van Peter R. de Vries & Royce de Vries (de Arbeiderspers) is met de 8ste plek het bestverkochte oorspronkelijk Nederlandstalige non-fictieboek. Het boek was slechts de laatste vijf weken van het jaar te koop. Royce de Vries is daarmee tevens de hoogst genoteerde Nederlandstalige debutant.
 • Karsu’s Kitchen van Karsu (Kosmos Uitgevers), is met de 16de plek het bestverkochte kookboek. Er staan net als vorig jaar twee kookboeken in de Top 100.
 • In de Top 100 staan 56 boeken die in 2023 voor het eerst zijn uitgegeven. De drie oudste boeken in de lijst zijn allemaal kinderboeken. Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle, vertaald door J.H. Gever (Gottmer), op de 56ste plek, verscheen oorspronkelijk in 1977 en is daarmee het oudste boek in de Top 100.
 • Er staan zes oorspronkelijk Nederlandstalige boeken in de top 10. Oorspronkelijk Nederlandstalige boeken bezetten exact de helft van de Top 100. Dat zijn drie boeken minder dan vorig jaar.
 • Het meest populaire genre in de Top 100 was in 2023 vertaalde fictie (25 boeken in de lijst), gevolgd door oorspronkelijk Nederlandstalige non-fictie (22 boeken).
 • Naast Lucinda Riley, die met haar boeken tien keer in de Top 100 staat, waren er nog zeven andere auteurs met meerdere boeken in de Top 100: Hanneke de Zoete, Rutger Vink & Thomas van Grinsven, Suzanne Vermeer, James Norbury, Soraya Lane, Charlotte Labee en Colleen Hoover.


Bron CPNB Top 100 bestverkochte boeken: KVB Boekwerk-SMB/GfK

Bekijk de hele Top 100 bestverkochte boeken van 2023 (pdf)

De CPNB Top 100 meest uitgeleende boeken 2023
 • De Camino van Anya Niewierra (Luitingh-Sijthoff) is met 47.000 uitleningen het meest uitgeleende boek van 2023 en is daarmee tevens het meest uitgeleende oorspronkelijk Nederlandstalige boek.
 • Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens, vertaald door Mariëtte van Gelder (The House of Books), staat op de 2e plek.
 • De zeven zussen. Atlas van Lucinda Riley & Harry Whittaker, vertaald door Erica Disco, Dieuwke van der Veen en Kees van Weele (Xander), staat op de 3de plek.
 • Het leven van een loser. Wegwezen van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor (De Fontein Jeugd), is net als in 2022 het meest uitgeleende kinderboek van het jaar en staat op de 5e plek
 • Er staan 51 kinderboeken in de CPNB Top 100 meest uitgeleende boeken, dat zijn er vijf meer dan vorig jaar. Ook dit jaar zijn dat veelal kinderboekenseries zoals Het leven van een loser, De waanzinnige boomhut en Dog Man. Het leven van een loser-auteur Jeff Kinney is net als vorig jaar de meest voorkomende auteur in de Top 100, met maar liefst zeventien boeken.
 • In de CPNB Top 100 meest uitgeleende boeken staan 49 boeken voor volwassenen waarvan er 22 boeken vallen onder fictie, 22 boeken onder het genre spannende boeken en vijf zijn non-fictietitels. De meest voorkomende auteur van boeken voor volwassenen is Lucinda Riley, met negen boeken in de lijst.


Bron CPNB Top 100 meest uitgeleende boeken: Stichting Leenrecht en Koninklijke Bibliotheek

Bekijk de hele Top 100 meest uitgeleende boeken van 2023 (pdf)

Volgend Artikel

Gouden Boek voor Het Pretpark van Rutger Vink en Thomas van Grinsven

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img