Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Auteurs voor Literatour bekend

img Terug naar overzicht

Rima Orie en Zoulfa Katouh vallen in de prijzen op BoekTok Live
img

Gouden Boek voor Dummie de mummie en de gouden scarabee
img

Literatour, de Boekenweek voor jongeren van 15 t/m 18 jaar, zet groots in op leesplezier. Voor deze 829.000 lezers in de dop is lezen van essentieel belang: het verrijkt en vergroot kansen in de toekomst. Drie succesvolle auteurs pakken daarom de pennen op om speciaal voor de Literatour een kort verhaal te schrijven. Daarnaast gaan 25 schrijvers langs middelbare scholen door heel het land om scholieren nog meer voor lezen te enthousiasmeren. Literatour 2017 vindt in het begin van het schooljaar plaats tussen 16 en 24 september.

3PAK: een korte verhalenbundel in drie delen
Özcan Akyol, Mano Bouzamour en Elfie Tromp zijn de auteurs die de uitdaging aan gaan om alle jongeren van Nederland te boeien met een kort verhaal. Dat moet zeker lukken met dit succesvolle trio, bekend van respectievelijk Eus, De belofte van Pisa en Underdog. De gebundelde verhalen worden als 3PAK cadeau gedaan aan scholieren van het middelbaar onderwijs door de boekwinkel en openbare bibliotheken.

Auteurs 3PAK

Literatour
Dit jaar staat een team van maar liefst 25 schrijvers klaar om met zoveel mogelijk jongeren in gesprek te gaan. Özcan Akyol, Daniëlle Bakhuis, Kees van Beijnum, Abdelkader Benali, Stella Bergsma, Khalid Boudou, Mano Bouzamour, Eva Burgers, Caja Cazemier, Anne-Gine Goemans, Saïd El Haji, Sanneke van Hassel, Daan Heerma van Voss, Auke Hulst, Raoul de Jong, Ernest van der Kwast, Cis Meijer, Gustaaf Peek, David Pefko, Gideon Samson, Natasza Tardio, Buddy Tegenbosch, Elfie Tromp, Arthur Umbgrove en Margje Woodrow toeren van 16 tot en met 24 september langs middelbare scholen in heel Nederland om met jongeren te praten over verhalen, schrijverschap en lezen.

Dioraphte Literatour Prijs
Op 15 september worden de Dioraphte Literatour-prijzen uitgereikt. De twee juryprijzen (Oorspronkelijk Nederlandstalig en Vertaald) worden toegekend aan de beste boeken voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar van het afgelopen jaar. De vakjury wordt versterkt met vijf jongeren. Daarnaast is er ook een publieksprijs, waarbij scholieren op hun eigen favoriet kunnen stemmen, dat kan van 4 t/m 14 september. De drie winnaars ontvangen ieder een geldbedrag van € 15.000,-.

De vijf nominaties voor oorspronkelijk Nederlandstalig zijn:
Walter van den Berg: Schuld. Das Mag. 2016.
Hanna Bervoets: Ivanov. Atlas Contact. 2016.
Jente Posthuma: Mensen zonder uitstraling. Atlas Contact. 2016.
Peter-Paul Rauwerda: De negen kamers. Lemniscaat. 2016.
Jowi Schmitz: Weg. Hoogland van Klaveren. 2016.

De vijf nominaties voor vertaald zijn:
Joelle Charbonneau: Nodig. Karakter uitgevers. 2016. Vertaald door: Carolien Metaal.
Emma Cline: De meisjes. Lebowski Publishers. 2016. Vertaald door: Tjadine Stheeman.
Sarah Crossan: Een. Pepper Books. 2016. Vertaald door Sabine Mutsaers.
Inés Garland: Steen, papier, schaar. Querido. 2016. Vertaald door: Corrie Rasink.
Jenny Valentine: Door het vuur. Luitingh-Sijthoff. 2016. Vertaald door: Jenny de Jonge.

Literatour is een initiatief van Stichting CPNB en Stichting Lezen en wordt ondersteund door Stichting Dioraphte, Nederlands Letterenfonds, Fonds 21, De Schrijverscentrale, Malmberg, CJP en Stichting De Versterking.

De Dioraphte Literatour Prijs komt tot stand met financiële ondersteuning van Stichting Dioraphte.

Volgend Artikel

Aanstaande zaterdag Bookstore Day 2020

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img