Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Bekendmaking: shortlist Beste Boek voor Jongeren

img Terug naar overzicht

Shortlist Hebban Debuutprijs 2024 bekend
img

Zomer start met gratis boek van Suzanne Vermeer in de boekhandel
img

Tien boeken voor jongeren tussen de 15 en de 18 jaar maken kans op de titel Beste Boek voor Jongeren, de prijs bij de Boekenweek voor Jongeren. Opvallend is dat er dit jaar maar liefst zes debuten op de shortlist staan. ‘De boeken bevatten kleurrijke personages in wie menig jongere zich zal kunnen herkennen’, aldus de jury. ‘Veel van de geselecteerde boeken lenen zich uitstekend voor diepgaande gesprekken over relevante en actuele onderwerpen, sommige titels zijn door de coronacrisis zelfs nog actueler geworden dan ze al waren.’

‘Geen jongere is hetzelfde. Met dit in het achterhoofd heeft de jury een gevarieerde lijst samengesteld met voor elk type lezer een boek.’

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig zijn genomineerd:

  • De executie, Daniëlle Bakhuis (Best of YA / Van Goor)
  • De geur van groen, Pamela Sharon (Moon Young Adult)
  • De Zwendelprins, Rima Orie (Moon Young Adult)
  • Land van dadels en prinsen, Frank Nellen (Hollands Diep)
  • Nicolas en de verdwijning van de wereld, Anne Eekhout (De Arbeiderspers)

In de categorie Vertaald zijn de volgende titels genomineerd:

  • Darius de grote is niet oké, Adib Khorram, vertaald door Tjalling Bos (Gottmer)
  • De bijzondere woorden van GioiaEnrico Galiano, vertaald door Ada Duker en Henrieke Herber(Luitingh-Sijthoff)
  • Pans Labyrint – het labyrint van de faun, Guillermo del Toro en Cornelia Funke, vertaald door Esther Ottens (Querido)
  • Toffee, Sarah Crossan, vertaald door Sabine Mutsaers (Kluitman)
  • Vijf stappen van jou, Rachael Lippincott met Mikki Daughtry en Tobias Iaconis, vertaald door Karin Pijl (Volt)

De shortlist is samengesteld door een vakjury van volwassenen. Een jongerenjury (gevormd door jongeren tussen de 15 – 18 jaar) kiest uiteindelijk welke boeken volgens hen de beste zijn van 2020. De twee winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2020 worden bij de start van de Boekenweek voor Jongeren bekendgemaakt en ontvangen ieder een geldbedrag van € 2.500, dat in de categorie Vertaald gedeeld wordt door de auteur en de vertaler. 

Boekenweek voor Jongeren

De Boekenweek voor Jongeren is dit jaar van 18 t/m 27 september en staat in het teken van ‘in een boek kan het wel’. In een boek kunnen jongeren in iedere wereld stappen, wanneer ze maar willen. Door middel van de gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren kunnen jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en het mbo het plezier in lezen (her)ontdekken met verhalen die bij hun belevingswereld aansluiten.

3PAK, gratis bundel voor jongeren

Daniëlle Bakhuis, Johan Fretz en Pepijn Lanen schrijven de drie korte verhalen in 3PAK, de gratis bundel bij de Boekenweek voor Jongeren. Floor van het Nederend illustreert de eerste graphic novel in 3PAK die hij samen met Pepijn Lanen maakt. De auteurs en illustrator gaan de uitdaging aan een verhaal te maken dat de aandacht van een gevarieerde groep scholieren tussen de 15 en 18 jaar trekt. Boekwinkels, bibliotheken en scholen geven in september tijdens de Boekenweek voor Jongeren duizenden exemplaren van 3PAK gratis weg aan leerlingen in de bovenbouw, van (v)mbo tot vwo. Dit jaar is 3PAK vanaf 18 september voor jongeren die lid zijn van de Bibliotheek ook online te lezen via jeugdbibliotheek.nl.

Partners Boekenweek voor Jongeren

De Boekenweek voor Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en de Schrijverscentrale. NBD Biblion is sponsor. De Boekenweek voor Jongeren wordt ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent van Malmberg, CJP, het Nederlands Letterenfonds, KB, Stichting De Versterking, Fonds 21 en de deelnemers van de Vriendenloterij.

Volgend Artikel

De Nationale BoekenBoost mogelijk dankzij VriendenLoterij

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img