Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Bekendmaking: shortlist Beste Boek voor Jongeren

img Terug naar overzicht

Shortlist Hebban Debuutprijs 2024 bekend
img

Zomer start met gratis boek van Suzanne Vermeer in de boekhandel
img

Tien boeken voor jongeren tussen de 15 en de 18 jaar maken kans op de titel Beste Boek voor Jongeren, de prijs bij de Boekenweek voor Jongeren.

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig zijn genomineerd:

In de categorie Vertaald zijn de volgende titels genomineerd:

De shortlist is samengesteld door een vakjury van volwassenen; een jongerenjury kiest uiteindelijk welke boeken volgens hen de beste zijn van 2019. De twee winnaars van het Beste Boek voor Jongeren 2019 worden bij de start van de Boekenweek voor Jongeren bekendgemaakt en ontvangen ieder een geldbedrag van € 2.500, dat in de categorie Vertaald gedeeld wordt door de auteur en de vertaler. Vorig jaar won Henk van Straten met Wij zeggen hier niet halfbroer (Nijgh & Van Ditmar) in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en Angie Thomas met The Hate U Give (Moon) in de categorie Vertaald. De Boekenweek voor Jongeren is dit jaar van 20 t/m 29 september.

Jurering Beste Boek voor Jongeren

De vakjury van het Beste Boek voor Jongeren bestaat uit: Janneke van der Veer (juryvoorzitter, publicist en onderzoeker op het gebied van jeugdliteratuur), Simone van der Wal (jeugdspecialist bij boekhandel Donner Rotterdam), Marjolein Hordijk (projectmedewerker Educatie Voortgezet Onderwijs bij Bibliotheek Gelderland Zuid), Paulien Sigmans (docent op Citadel College Lent en auteur bij Malmberg) en Thomas de Veen (recensent en literair redacteur bij NRC). Het juryrapport is eind deze week te lezen op de website van de Boekenweek voor Jongeren. De jongerenjury die uiteindelijk de winnaar bepaalt, wordt gevormd door jongeren tussen de 15 en 18 jaar.

Geschenkboek 3PAK door Karin Amatmoekrim, Joost Klein en Margje Woodrow

De drie korte verhalen in 3PAK, de gratis bundel bij de Boekenweek voor Jongeren, wordt dit jaar geschreven door Karin Amatmoekrim, Joost Klein en Margje Woodrow. De auteurs schrijven ieder een kort verhaal voor middelbare scholieren. Karin Amatmoekrim heeft zes romans op haar naam staan. Het gym (2011, Prometheus) behaalde de leeslijst op talloze middelbare scholen. Joost Klein is een unieke  kunstenaar wiens muziek en video’s zeer populair zijn bij jongeren. In 2018 verscheen zijn eerste boek Albino (Spectrum). Margje Woodrow schrijft spannende jeugdthrillers, in samenwerking met haar tienerzoon. Buitenspel (2019, De Fontein) is haar meest recente boek. 3PAK wordt in september gratis weggeven in boekhandels, bibliotheken en op scholen en is geschikt voor alle leerlingen in de bovenbouw, van (v)mbo tot vwo. Er zijn speciale lespakketten beschikbaar waarmee scholieren en hun docenten ook klassikaal actief aan de slag kunnen gaan met de verhalen uit 3PAK.   

Boekenweek voor Jongeren

De Boekenweek voor Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en de Schrijverscentrale. NBD Biblion is sponsor. De Boekenweek voor Jongeren wordt ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent van Malmberg, CJP, het Nederlands Letterenfonds, Stichting de Versterking en Fonds 21. Herschel draagt bij aan de Boekenweek voor Jongeren met een winactie: lezers van 3PAK maken kans op een Herschel-rugzak vol boeken. 

Volgend Artikel

Zeven films in race voor Parel voor de Beste Boekverfilming

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img