Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Boekenweek 2019 feestelijk geopend met Boekenbal

img Terug naar overzicht

Shortlist Hebban Debuutprijs 2024 bekend
img

Zomer start met gratis boek van Suzanne Vermeer in de boekhandel
img

• Vanavond vond het 68e Boekenbal plaats in Internationaal Theater Amsterdam.

• Onder andere Akwasi, Marieke Lucas Rijneveld, Leona Philippo en Sanne Wallis de Vries stonden op het podium tijdens het literaire zaalprogramma.

• Het Boekenbal opent traditiegetrouw de Boekenweek 2019 met als thema De moeder de vrouw. De Boekenweek duurt nog tot en met zondag 31 maart.

Vanavond is de Boekenweek 2019 feestelijk geopend met het Boekenbal DE MOEDER | DE VROUW | HET BOEK | HET BAL. Voorafgaand aan het bal genoot een exclusief gezelschap van auteurs en andere mensen die belangrijk zijn voor het Nederlandse boek van het gevarieerde zaalprogramma, dat volledig in het teken stond van het Boekenweekthema De moeder de vrouw.

Murat Isik, Ester Naomi Perquin en Jan Siebelink (foto: Gerlinde de Geus)

Opening door Eveline Aendekerk

De avond begon meteen met een uniek moment: niet eerder werd het zaalprogramma geopend door de directeur van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Als eerste vrouw aan het roer bij de CPNB beleefde Eveline Aendekerk tevens haar allereerste Boekenbal. In haar bevlogen welkomstspeech deelde ze haar eigen enthousiasme voor het boek en het bal met de zaal:

“Waar ik de komende jaren met jullie allemaal mijn stinkende best voor wil doen: de Nederlander aan het lezen krijgen en aan het lezen houden. De lezer centraal! Dat kan alleen met prachtige boeken van fantastische auteurs. Dit vieren we vanavond! We vieren het boek en we vieren het vak. We vieren de brug die boeken kunnen slaan in de samenleving, ook waar het gevoelige onderwerpen betreft.”

Eveline Aendekerk vroeg om een groot applaus voor auteur van het Boekenweekgedicht Ester Naomi Perquin, Boekenweekessayist Murat Isik en Boekenweekgeschenkauteur Jan Siebelink, die dit vanuit de koninklijke loge trots in ontvangst namen.

De moeder in al haar gedaanten

Na het welkomstwoord volgde een afwisselend literair en muzikaal programma (samenstelling door Mirjam van Hengel), waarin de moeder in talloze gedaanten voorbij trok. De eerste act was een muzikale bewerking van het gedicht ‘De moeder de vrouw’ van Martinus Nijhoff, uitgevoerd door solo-artiest Lavalu. Ester Naomi Perquin droeg het door haar geschreven Boekenweekgedicht ‘Moeder’ voor. Schrijvers Charlotte Van den Broeck en Akwasi brachten hun favoriete gedicht over moeders ten gehore, comédienne Sanne Wallis de Vries deed ‘Loeder’ en Marieke Lucas Rijneveld las een fragment voor uit haar roman De avond is ongemak. Het gedicht ‘Doe nooit wat je moeder zegt’ van Annie M.G. Schmidt zou worden voorgedragen door burgemeester van Amsterdam Femke Halsema, maar i.v.m. de stille tocht in Utrecht werd het gedicht door een kind voorgedragen.  Deze literaire acts werden afgewisseld met onder andere een uitvoering van de smartlap ‘Wat een moederhart schenkt’ en filmfragmenten van onder andere Van Kooten en De Bie. Het rijke en diverse programma werd afgesloten door zangeres Leona Philippo met een vertolking van ‘Respect’ van Aretha Franklin, waarna het feest losbarstte op de muziek van Female Fusion.

Feesten in het kloppende moederhart of bijkomen in moeders schoot

Het Internationaal Theater Amsterdam stond tijdens het Boekenbal volledig in het teken van schrijvende vrouwen en moeders. Vanaf de rode loper waren museumstukken rondom literaire heldinnen te bewonderen en kunstenaars Selwyn Senatori, Eva Bartels, Ellen van Vollenhoven en fotograaf Koos Breukel creëerden ter plekke nieuwe werken geïnspireerd op De moeder de vrouw. Gasten aten een broodje kroket te midden van de powervrouwen in Mama’s Office, dansten op het girlpower-kanaal van de stille disco of zochten de rust op in moeders schoot, om weer in actie te komen tijdens de twee spannende muzikale verrassingsacts. Na middernacht brak de strijd om de felbegeerde aankleding van het Boekenbal los en met de bemachtigde kunstwerken en souvenirs onder de arm vertrok men huiswaarts, óf richting de afterparty in De Balie.

Boekenweekgeschenk Jan Siebelink: Jas van belofte

Voor de Boekenweek 2019 schreef Jan Siebelink het Boekenweekgeschenk Jas van belofte, waarin verschillende elementen uit Siebelinks gevierde oeuvre samenkomen. Docent Arthur wordt door zijn vrienden aangespoord om het verhaal van zijn vader op te schrijven. Terwijl Arthur in de ambulance het leven dreigt te verliezen, denkt hij aan wat hij achterlaat, en vraagt zich af of het genoeg is. Jas van belofte is een aangrijpend verhaal over vriendschap, een vader en het schrijven. Tijdens de Boekenweek ontvangen lezers het Boekenweekgeschenk in de boekhandel bij besteding vanaf € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. Het Boekenweekgeschenk verschijnt in een oplage van 644.000 stuks.

Boekenweekessay Murat Isik: Mijn moeders strijd

Murat Isik schreef dit jaar het Boekenweekessay Mijn moeders strijd. In het essay beschrijft hij het levensverhaal en de emancipatiestrijd van zijn moeder Aynur. Zij groeide op in een dorp in Oost-Turkije en kwam via haar tirannieke echtgenoot terecht in de Bijlmer. Tegen alle verwachtingen in besluit Aynur zich te emanciperen, waardoor ze zich van de vrouwen en moeders in haar omgeving onderscheidt. Mijn moeders strijd is een persoonlijk portret van Isiks inspirator en grote voorbeeld. Tijdens de Boekenweek is het Boekenweekessay voor slechts € 3,75 in de boekhandel verkrijgbaar. Het Boekenweekessay verschijnt in een oplage van 75.500 stuks.

Boekenweekgedicht Ester Naomi Perquin: ‘Moeder’

Ester Naomi Perquin schreef het allereerste Boekenweekgedicht, met als titel ‘Moeder’. Het Boekenweekgedicht maakt deel uit van een poëzieserie rond het thema De moeder de vrouw, die in de periode voorafgaand aan de Boekenweek in Trouw werd gepubliceerd. Tijdens de Boekenweek zal het Boekenweekgedicht als extra cadeautje in de boekhandel en bibliotheek verkrijgbaar zijn, onder andere in de vorm van een gratis ansichtkaart.

Persconferentie 27 maart: ‘De impact van het boek’

Tijdens de Boekenweek vindt op woensdag 27 maart een persconferentie plaats waar een uitgebreide studie van KVB Boekwerk wordt gepresenteerd naar ‘De impact van het boek’ op zowel individueel als maatschappelijk en economisch niveau. Na de presentatie in aanwezigheid van tal van deskundigen zal deze studie officieel worden overhandigd aan Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Wilt u hierbij aanwezig zijn zijn om verslag te doen, of wilt u de eerste onderzoeksresultaten alvast onder embargo ontvangen? Mail dan naar publiciteit@cpnb.nl.

Tal van activiteiten en gratis met de trein

Door het hele land worden in boekhandels en bibliotheken tijdens de Boekenweek weer tal van activiteiten georganiseerd. Jan Siebelink, Murat Isik en andere bekende auteurs gaan op tournee, die mogelijk wordt gemaakt door De Schrijverscentrale.

NS is hoofdsponsor van de Boekenweek en daarom reist iedereen die in het bezit is van het Boekenweekgeschenk gratis met de trein op zondag 31 maart. De poortjes zijn te openen met de speciale code achter op het Boekenweekgeschenk of, bij het e-boek, met de code op een van de eerste pagina’s. Reizigers kunnen deze dag zowel de Boekenweekauteur als -essayist ontmoeten: Jan Siebelink en Murat Isik zullen verschillende trajecten per trein afleggen. Vorig jaar stapten naar schatting 250.000 reizigers met het Boekenweekgeschenk in de trein.

 

 

 

Volgend Artikel

Gespleten van Karin Slaughter bestverkochte Spannende Boek

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img