Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Boekenweek plust voor 3e jaar op rij

img Terug naar overzicht

Minister Dijkgraaf reikt Gouden Griffel en Gouden Penseel uit op Kinderboekenbal
img

Gouden Griffel voor Misjka en Gouden Penseel voor Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen
img

De onlangs afgesloten Boekenweek, met het thema Verboden vruchten, heeft voor een omzetverhoging van 1,1 % aan Nederlandstalige boeken gezorgd ten opzichte van 2016. De afzet bleef ongeveer gelijk. Het is het derde jaar op rij dat de Boekenweek een plus noteert in omzet.

Met hoogste weekomzet in eerste kwartaal blijkt Boekenweek grootste verkoopmotor voor literair-culturele fictie

De onlangs afgesloten Boekenweek, met het thema Verboden vruchten, heeft voor een omzetverhoging van 1,1 % aan Nederlandstalige boeken gezorgd ten opzichte van 2016. De afzet bleef ongeveer gelijk. Het is het derde jaar op rij dat de Boekenweek een plus noteert in omzet. In 2015, het eerste jaar na de crisis, met 6,8 % en het daaropvolgende jaar met 1,2 %. De Boekenweek zorgde voor de hoogste omzet van het 1e kwartaal van 2017. Het Boekenweekgeschenk Makkelijk Leven van Herman Koch ging gretig over de toonbank en is nagenoeg op. Het werd in een oplage van 657.150 exemplaren door de boekwinkel aan haar klanten cadeau gedaan. Het Boekenweekessay De zonde van de vrouw van Connie Palmen, met een oplage van 56.500 exemplaren, kwam direct in de Bestseller60 binnen op plaats één. Makkelijk leven werd 15.500 keer gedownload als geschenk en het essay van Palmen 800 keer. In 2018 zal de Boekenweek plaatsvinden van zaterdag 10 maart t/m zondag 18 maart.

De 82ste Boekenweek zorgde voor druk bezochte boekwinkels en bibliotheken. Lezers, kopers en leners zien de Boekenweek als het literair-culturele feest van het jaar. 91% van de Nederlanders (13+) kent de Boekenweek (bron: SMB 2017). De totale omzet van de Boekenweek lag de afgelopen 3 jaar gemiddeld 15% hoger dan de gemiddelde weekomzet buiten de Boekenweek en de cadeauperiode om (bron: GfK panel). De Boekenweek is de belangrijkste verkoopimpuls voor de markt als het gaat om literair-culturele fictie. Er wordt gemiddeld 50% meer van dit genre verkocht tijdens de Boekenweek (bron: KVB Boekwerk 2017). Het bijzondere is dat het aandeel in omzet van anderstalige titels de laatste drie jaar mee groeit tijdens de Boekenweek. De Boekenweekauteur Herman Koch en Boekenweekessayist Connie Palmen gaven in de Boekenweek respectievelijk 24 en 15 optredens in Nederland en Vlaanderen. Deze optredens waren voornamelijk in boekwinkels maar ook in uitverkochte zalen met meer dan 1400 liefhebbers (Nijmegen en Brussel).

NS is hoofdsponsor van de Boekenweek en daarom kon op zondag 2 april voor de 16de keer gratis met het Boekenweekgeschenk met de trein worden gereisd. 250.000 reizigers maakten hier gebruik van.
De jaarlijkse Boekenweek Schrijfwedstrijd werd dit jaar georganiseerd in samenwerking met de NPO. Dat leverde een record van 2500 ingezonden verhalen op, geschreven binnen het thema Verboden vruchten. Winnares was Esther van der Meer uit Weesp. Zij won een uitnodiging voor het Boekenbal.

Boek.be publiceert later de cijfers van de Boekenweek in Vlaanderen. Woensdag 19 april maakt de CPNB wie het Boekenweekgeschenk 2018 gaat schrijven. De cijfers van de Boekenweek 2017 komen tot stand in samenwerking met KVB-smb / GfK.

Volgend Artikel

Tom Lanoye schrijft Poëziegeschenk 2019

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img