Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Boekenweek van Jongeren met Astrid Boonstoppel, Michel van Egmond en Sholeh Rezazadeh

Geschreven doorRozemarijn Visser

img Terug naar overzicht

Gouden Boek voor Bobbi op het potje en Bobbi wordt grote broer
img

Marjon Hoffman en Odido brengen gratis kinderboek uit om kinderen meer te laten lezen
img
Auteurs Astrid Boonstoppel, Michel van Egmond en Sholeh Rezazadeh schrijven dit jaar alle drie een kort verhaal voor 3PAK, het geschenk van de Boekenweek van Jongeren. Dat maakte BoekTokker Noraleest zojuist bekend via een TikTok-video op haar kanaal. 3PAK is tijdens de campagne, van 13 t/m 22 september 2024, door jongeren gratis af te halen op school, in de boekhandel en bibliotheek.
Astrid Boonstoppel, Sholeh Rezazadeh en Michel van Egmond

Met de bijdrage van Michel van Egmond staat er voor het eerst een non-fictieverhaal in over sport – een genre dat populair is onder scholieren. Boekwinkels, bibliotheken en scholen geven tijdens de Boekenweek van Jongeren bijna 119.000 exemplaren van 3PAK gratis weg aan leerlingen in de bovenbouw, van (v)mbo tot vwo. Naast de fysieke editie wordt 3PAK ook aangeboden als luisterboek en als e-book (via de online Bibliotheek, gratis voor iedereen onder de 18 jaar). Jongeren worden bovendien door de scholentournee Literatour, de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren en een online campagne geïnspireerd om hun nieuwe favoriete boek te vinden.

Astrid Boonstoppel is Young Adult-auteur en debuteerde in 2019 bij Blossom Books met Dit is hoe het ging. Daarmee won ze de Jonge Jury Debuutprijs 2020. In 2020 verschenen haar tweede boek, De Academie, gevolgd door de novelle Wees Lucie in 2022.

Michel van Egmond schrijft sportboeken en won met de boeken Gijp, Kieft en De wereld volgens Gijp drie keer de NS Publieksprijs. De boeken worden uitgegeven bij Inside, onderdeel van Overamstel. Voor 3PAK zal hij dit jaar een verhaal schrijven over supporters.

Sholeh Rezazadeh kwam in 2015 vanuit Iran naar Nederland en tekende drie jaar na haar aankomst een contract bij Ambo | Anthos voor haar debuut De hemel is altijd paars. Hiermee won ze de Debutantenprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde 2022 en de Bronzen Uil Publieksprijs 2021. Vorig jaar verscheen haar tweede roman Ik ken een berg die op me wacht.

Literatour

Literatour is de scholentournee van de Boekenweek van Jongeren. Tijdens de campagne kunnen leerlingen op hun school meedenken over de vraag met welke schrijver ze graag in gesprek gaan tijdens Literatour. In de tweede helft van het schooljaar, van 10 t/m 14 februari 2025, gaan aansprekende auteurs langs op honderd scholen. Literatour wordt georganiseerd door de Schrijverscentrale en mede mogelijk gemaakt door Stichting De Versterking.

Beste Boek voor Jongeren

Onderdeel van de Boekenweek van Jongeren is ook de prijs Beste Boek voor Jongeren. Een vakjury van volwassenen nomineert boeken voor jongeren, vijf in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en vijf in de categorie Vertaald. Deze genomineerden worden in mei bekendgemaakt. Een jongerenjury kiest uiteindelijk uit beide categorieën een winnaar. Deze winnaars worden bekendgemaakt op het openingsevenement van de Boekenweek van Jongeren op vrijdag 13 september. Vorig jaar won In het vervloekte hart (Moon) van Rima Orie in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig en Zolang de citroenbloemen bloeien (Blossom Books) van Zoulfa Katouh, vertaald door Merel Leene, in de categorie Vertaald.

Partners van de Boekenweek van Jongeren

De Boekenweek van Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en de Schrijverscentrale. De campagne wordt mede mogelijk gemaakt door NBD Biblion. De Boekenweek van Jongeren wordt ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent en Taalblokken van Malmberg, CJP, het Nederlands Letterenfonds, KB nationale bibliotheek, Stichting De Versterking en Fonds 21.

Volgend Artikel

Platina Boek voor Dagboek van een muts

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img