Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Boekenweek van Jongeren 2021 van start

Geschreven doorRozemarijn Visser

img Terug naar overzicht

Minister Dijkgraaf reikt Gouden Griffel en Gouden Penseel uit op Kinderboekenbal
img

Gouden Griffel voor Misjka en Gouden Penseel voor Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen
img

Influencer Nura van Vliet verraste auteur Ruta Sepetys met prijs Beste Boek voor Jongeren categorie Vertaald

•Jongerenjury: personages in dit boek next level!
•Voor het eerst ècht Boekenweek van Jongeren van start
•3PAK nu gratis via boekhandel, bibliotheek en school

De Boekenweek van Jongeren is feestelijk geopend met de online bekendmaking van de winnaar Beste Boek voor Jongeren in de categorie Vertaald. De populaire influencer Nura van Vliet verraste de Amerikaanse auteur Ruta Sepetys en vertaler Aleid van Eekelen-Benders met deze prijs voor het boek Stilte heeft een eigen stem (luitingh-Sijthoff). Simone Atangana Bekono ontving eerder deze week de prijs Beste Boek voor Jongeren in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig voor haar debuut Confrontaties (Lebowski). Voor beide winnende boeken is er een cheque ter waarde van 2500 euro.

Auteur Ruta Sepetys woont in Texas. Eerder schreef ze het alom geprezen boek Schaduwliefde, dat verfilmd wordt. Stilte heeft een eigen stem vertelt het verhaal over een onvergetelijke liefde tussen twee jongeren die ieder op hun eigen manier betrokken raken bij een duister geheim uit de tijd van generaal Franco. Madrid, 1957.

De jongerenjury over Stilte heeft een eigen stem:

‘Dit boek over de Franco-dictatuur in Spanje was niet alleen heel interessant maar heeft ons ook vooral heel erg verrast. De personages waren next level doordat je zoveel verschillende kanten van iedereen zag en zeker de relaties die ze opbouwden waren fascinerend.’

Lees hier het hele juryrapport

Tijdens de Boekenweek van Jongeren, die tot 26 september loopt, kunnen jongeren via school, boekhandel of bibliotheek gratis 3PAK bemachtigen, de bundel met korte verhalen geschreven door Splinter Chabot, Aimée de Jongh en Khalid Boudou.

Dit jaar bepalen jongeren echt zelf hoe hun Boekenweek eruitziet: een Boekenweek van Jongeren in plaats van een Boekenweek voor Jongeren. Wat wil je nu écht lezen als je tussen de 15 en 18 jaar bent? Dat kunnen jongeren goed zelf beslissen. Door een jongerenjury die de winnende boeken kiest, focusgroepen die hebben meebeslist over de campagne-uitingen en samenwerkingen met herkenbare influencers op Instagram en TikTok wordt de doelgroep aangesproken en geïnspireerd door leeftijdsgenoten. Zodat zij met zekerheid kunnen zeggen: dit wil jij lezen!

Graphicnovelmaker Aimée de Jongh en auteurs Splinter Chabot en Khalid Boudou schreven een verhaal voor het gratis geschenkboek van de Boekenweek van Jongeren: 3PAK. Tijdens de Boekenweek van Jongeren zijn er 115.520 exemplaren, de hoogste oplage tot nu toe, door jongeren op te halen op school, in de boekhandel of openbare bibliotheek. Voor jongeren die liever digitaal lezen of de verhalen luisteren, is 3PAK online te lezen via de online bibliotheek. Ook zijn  de verhalen van Splinter Chabot en Khalid Boudou door een samenwerking met CJP gratis te beluisteren via Storytel.

De komende week reizen de drie 3PAK-auteurs het land door om in gesprek te gaan met jongeren. Op vrijdag 24 september zijn zij te gast bij het Boekenbal voor jongeren in Alkmaar, georganiseerd door de middelbare school PCC Oosterhout. Hier vertellen ze aan 1000 leerlingen over hun werk en de Boekenweek van Jongeren. In het voorjaar van 2022, van 14 t/m 18 februari, gaan Aimée de Jongh en Khalid Boudou in het kader van de Boekenweek van Jongeren samen met 21 andere auteurs op Literatour langs bijna honderd middelbare scholen, georganiseerd door De Schrijverscentrale.

Genomineerde boeken

Naast Stilte heeft een eigen stem van Ruta Sepetys, vertaald door Aleid van Eekelen-Benders (Luitingh-Sijthoff) waren de volgende boeken genomineerd voor Beste Boek voor jongeren in de categorie Vertaald: Erebos ontwaakt  van Ursula Poznanski en vertaald door Pieter Streutker (Lemniscaat), Op het geniale af van Benedict Wells en vertaald door Gerda Baardman (Meulenhoff), Rosie <3 Jack van Mel Darbon en vertaald door Merel Leene (Blossom Books) en De ballade van slangen en zangvogels van Suzanne Collins en vertaald door Maria Postema (Van Goor).

In de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig waren naast Confrontaties van Simone Atangana (Lebowski) genomineerd: Strovuur van Gerwin van der Werf (Atlas Contact), Bart van Ap Dijksterhuis (Prometheus), Auxiety van Dieuwertje Heuvelings (Das Mag) en Confettiregen van Splinter Chabot (Spectrum).

De jongerenjury bestond dit jaar uit voorzitter Bruno Beeke (15 jaar), Yente Zomerplaag (17 jaar), Paris Duivenvoorden (15 jaar), Lieke Vos (15 jaar) en de tweelingzussen Danique en Rosalie de Jong (16 jaar). Een vakjury heeft de voorselectie gemaakt.

Partners Boekenweek voor Jongeren

De Boekenweek van Jongeren wordt georganiseerd door Stichting CPNB, Stichting Lezen en de Schrijverscentrale. NBD Biblion is sponsor. De Boekenweek van Jongeren wordt ondersteund door haar partners: de lesmethode Talent van Malmberg, CJP, het Nederlands Letterenfonds, KB, Stichting De Versterking, Fonds 21 en de deelnemers van de VriendenLoterij.

 

Volgend Artikel

Nieuwe jury voor Gouden Strop en Schaduwprijs

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img