Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Boekenweekgedicht 2024 onthuld

Geschreven doorLisanne Mom

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img
Het Boekenweekgedicht 2024 is geschreven door Bart Chabot, pater familias van de Chabotten die dit jaar hét gezicht vormen van de Boekenweek. ‘Black Cadillac’, het laatste gedicht van de speciale bundel Ooievaarsblues, werd vanmorgen alvast onthuld in dagblad Trouw, begeleid door een uitgebreid interview met de dichter. De jaarlijkse thema-uitgave is dit jaar een poëziebundel, die tijdens de Boekenweek voor slechts € 5 verkrijgbaar is in de boekhandel.

Ooievaarsblues bevat bestaand én nieuw werk van Bart Chabot. Dat de thema-uitgave dit jaar poëzie bevat is een bewuste keuze om deze vorm van letterkunst extra ruimte te geven.
Chabots bundel als thema-uitgave van Boekenweek 2024 gaat vanzelfsprekend over familie. Zijn gezin is een onuitputtelijke inspiratiebron voor zijn werk en de keuze voor een bundel met poëzie was voor de CPNB dan ook niet meer dan vanzelfsprekend. Het Boekenweekgedicht wordt vanaf de start van de Boekenweek verspreid via sociale media en is gedrukt op speciale linnen tassen die boekhandels en bibliotheken cadeau geven aan lezers.

Waarom ‘Black Cadillac’

Eveline Aendekerk, directeur CPNB, over de keuze voor ‘Black Cadillac’: ‘Dit intieme Boekenweekgedicht over afscheid nemen en je eigen pad kiezen sluit prachtig aan op het Boekenweekthema ‘Bij ons in de familie’. Het is één van de twee nieuwe gedichten in de thema-uitgave met gedichten van Bart Chabot over familie. Zijn poëtische en ontwapenende observaties raakten mij. Zijn gedichten hebben iets magisch en zijn tegelijkertijd zeer geestig en toegankelijk.’

Bart Chabot (1954) is dichter en schrijver. Met de zeer persoonlijke roman Mijn vaders hand (De Bezige Bij, 2020) vestigde hij zijn naam als romancier. Daarna verschenen de eveneens autobiografische romans Hartritme (2021) en Engelenhaar (2023). Zijn verzamelde gedichten verschenen in Greatest Hits. Het werk van Bart Chabot is diverse malen bekroond.

(Het gehele gedicht ‘Black Cadillac’ is te lezen in Ooievaarsblues en bij het digitale artikel in Dagblad Trouw.)

Boekenweek

De poëziebundel Ooievaarsblues van Bart Chabot ligt vanaf 16 maart voor € 5 in de winkel. Lezers krijgen tijdens de Boekenweek het Boekenweekgeschenk Gezinsverpakking cadeau, geschreven door de familie Chabot. Het Boekenweekgeschenk is een cadeau van de boekhandel bij besteding vanaf € 15 aan boeken. De 89ste Boekenweek, het traditionele lezersfeest in boekhandels en bibliotheken, vindt plaats van zaterdag 16 t/m zondag 24 maart en wordt op 15 maart geopend met het Boekenbal, dat plaatsvindt in Internationaal Theater Amsterdam.

Het hele jaar door poëzie

De CPNB geeft poëzie het hele jaar een podium bij haar verschillende campagnes. Hiermee wordt een groot en divers publiek bereikt, zodat ook de lezers die minder snel met poëzie in aanraking komen, de kracht van poëzie leren kennen. De CPNB wordt daarbij ondersteund door het Van Beuningen/Peterich-fonds.

 

Volgend Artikel

De shortlist van de Hebban Thrillerprijs 2024 is bekend

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img