Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

BookSpot Gouden Strop voor Enter van Willem Asman

img Terug naar overzicht

Shortlist Hebban Debuutprijs 2024 bekend
img

Zomer start met gratis boek van Suzanne Vermeer in de boekhandel
img

De BookSpot Gouden Strop is dit jaar gewonnen door Willem Asman met zijn boek Enter (Ambo|Anthos). Hij ontving de prijs -dit jaar dankzij sponsor BookSpot maar liefst € 20.000- voor de beste Nederlandstalige thriller uit handen van juryvoorzitter Anniko van Santen. De BookSpot Schaduwprijs, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, is dit jaar voor Eva Keuris voor Over het spoor (Prometheus). De bekendmaking van deze twee prijzen is de aftrap voor de Spannende Boeken Weken die nog tot en met 24 juni duren.

Enter laat je naar adem happen

In het juryrapport valt te lezen dat Asman een web weeft van plotlijnen. Asman schrijft in een tempo dat je naar adem laat happen, maar in een stijl en opzet die het bijna onmogelijk maken het boek aan de kant te leggen. Dit doet hij ook met een vleugje verfijnde humor. Trefzeker weet Asman in enkele rake zinnen uitgebalanceerde karakters te schetsen en sferen op te roepen. De eenzaamheid van de hoofdpersoon is ronduit beklemmend.

Over het spoor zet je op het puntje van je stoel

Eva Keuris was met haar debuut zowel voor de BookSpot Gouden Strop als Schaduwprijs genomineerd. Het juryrapport meldt dat Over het spoor geschreven is in een stijlvast en meeslepend proza, waarin op vakkundige wijze de spanning wordt opgebouwd die de lezer tot het laatst in zijn greep houdt. Ook is de psychologie van de karakters fraai getekend en houdt de schrijver de lezer voortdurend op het puntje van z’n stoel.

BookSpot Gouden Strop

De Gouden Strop bestaat 32 jaar en is sinds 2018 de BookSpot Gouden Strop. Oorspronkelijk is deze prijs genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Tomas Ross is de initiatiefnemer van de prijs. Hij en dertien andere Nederlandse misdaadauteurs kwamen in 1986 voor het eerst bijeen om het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs op te richten (GNM). De te winnen prijs is onlangs verdubbeld naar een geldbedrag van € 20.000,-. De andere genomineerden titels waren Akte van berouw van Chris Houtman (Karakter), Bling Bling 2. De Zaventemmers van Jan Van der Cruysse (Manteau), Broertje van Michael Berg (The House of Books) en Over het spoor van Eva Keuris (Prometheus). Deze titels ontvangen ieder € 1.000,-. De jury van de BookSpot Gouden Strop 2018 bestaat uit: juryvoorzitter Anniko van Santen, Jos van Cann (recensent Hebban.nl, VN’s Detective & Thrillergids en thrillerboek.nl), Marian van Leth (oud-directeur BiblioNu Venray/Horst), Els Roes (Thrillers & Zo, recensent VN’s Detective & Thrillergids) en Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus Nijmegen).

De BookSpot Schaduwprijs

De BookSpot Schaduwprijs wordt in 2018 voor de 22ste keer uitgereikt. De prijs werd in 1997 ingesteld door het GNM om aankomende schrijvers in het genre te stimuleren. De prijs is vernoemd naar ‘De Schaduw’, de legendarische hoofdpersoon uit de detectiveromans van Havank. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 2.000,-. De andere twee genomineerden waren Een nieuw begin van Angelique Haak (De Crime Compagnie) en King Coke van Dannis Kramers (Xander). Vorig jaar won Bling Bling. Diamantroof van Jan Van der Cruysse. De jury van de BookSpot Schaduwprijs 2018 bestaat uit: juryvoorzitter Peter Römer (auteur en voorzitter GNM), Michel van Bergen Henegouwen (thrillerauteur, GNM bestuur), Linda Jansma (thrillerauteur, GNM bestuur), Marian Lerchbaumer (Bibliotheek Kennemerwaard) en Isa Maron (thrillerauteur, GNM bestuur).

Spannende Boeken Weken

Woensdag 6 juni starten de Spannende Boeken Weken. Oud-politicus en thrillerauteur Boris O. Dittrich heeft het Geschenkboek Barst geschreven dat gedurende die weken (van 6 tot en met 24 juni) door de boekhandel aan haar klanten cadeau wordt gedaan bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. De Spannende Boeken Weken staan ook dit jaar in het teken van vakantielezen: lekker ontspannen met een stapeltje spanning. Sinds dit jaar is TUI dan ook sponsor van de Spannende Boeken Weken. Hiernaast is BookSpot naamgevend sponsor van de Gouden Strop en de Schaduwprijs. Hiermee is het prijzengeld verdubbeld. De campagne Spannende Boeken Weken heeft tot doel kwalitatief hoogstaande misdaadliteratuur onder de aandacht te brengen bij een breed lezerspubliek. De eerste Spannende Boeken Weken (toen nog Maand van het Spannende Boek geheten) werd gehouden in juni 1989. Sinds 2016 heet de campagne Spannende Boeken Weken en is de campagne compacter, maar zeker niet kleiner.

Juryrapporten

V.l.n.r. Peter Römer, Eva Keuris, Willem Asman en Anniko van Santen
Fotograaf: Roy Beusker

Volgend Artikel

Boekenweek 2021 verplaatst naar zomer

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img