Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Chin. Ind. Rest. Kookboek wint Food and Friends Gouden Kookboek vakjuryprijs

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img
Chin. Ind. Rest. Kookboek van Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li en Yan Ting Yuen heeft de vakjuryprijs van het Food and Friends Gouden Kookboek 2023 gewonnen. Juryvoorzitter Nadia Zerouali reikte de prijs vanmiddag uit in het tv-programma Tijd voor MAX op NPO 1. Zij roemde het kookboek namens de vakjury: ‘Het boek is met veel liefde gemaakt en biedt een ontroerend tijdsbeeld, maar ook een essentiële en unieke verzameling recepten.’ Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs, waarbij het publiek kan stemmen op de mooiste kookboeken van het afgelopen jaar. Ruim 30.000 kookboekliefhebbers hebben van zich laten horen. Toetjesbijbel van oud-Heel Holland Bakt-winnaar Rutger van den Broek kwam als overtuigende publiekslieveling uit de bus.
Juryprijs

Uit alle 71 kookboekinzendingen stelde de onafhankelijke vakjury een shortlist samen van zes toptitels die in aanmerking kwamen voor het Food and Friends Gouden Kookboek 2023. ‘Stuk voor stuk juweeltjes, allemaal met een eigen stijl en heel uiteenlopende onderwerpen,’ aldus de vakjury bestaande uit voorzitter Nadia Zerouali, Sacha de Boer, Casper van Dijk, Jeroen Doucet, Minta Nicolai, Sander Overeinder en Barbara Serulus. De vakjuryprijs van het Food and Friends Gouden Kookboek 2023 heeft Chin. Ind. Rest. kookboek van Danny Lee, Ka Fai Lee, Sun Li en Yan Ting Yuen (Nijgh & Van Ditmar) uitgeroepen tot winnaar.

Uit het vakjuryrapport: ‘Het boek is van grote culturele, gastronomische en historische waarde en behandelt een keuken die tot het hart van het culinaire erfgoed van de Lage Landen behoort. Het laat overtuigend zien waarom de Chinees-Indische restaurantcultuur in 2020 aan de lijst van Nederlands immaterieel erfgoed is toegevoegd. Met een mooie inleiding over de geschiedenis van deze keuken, persoonlijke portretten van ondernemers en koks én een schat aan gerechten – die iedere thuiskok uitnodigt om de keuken in te gaan – is dit de onbetwiste winnaar. Werkelijk alle klassiekers van het afhaalmenu passeren de revue. “What happens behind the doorgeefluik, stays behind the doorgeefluik” gaat niet langer op.’

Publieksprijs

Meer dan 30.000 mensen hebben op 71 kookboekinzendingen gestemd. De meeste stemmen van het publiek uit Nederland en België gingen naar Toetjesbijbel van Rutger van den Broek (Carrera culinair). De Toetjesbijbel is met meer dan driehonderd recepten een naslagwerk voor elke toetjessmulpaap. Van desserts met fruit in de hoofdrol tot een hoofdstuk vol pudding, en van Franse klassiekers tot toetjes van over de hele wereld.

Food and Friends Gouden Kookboek

Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) en online culi-platform Food and Friends sloegen dit jaar de handen ineen voor de felbegeerde kookboekenprijs van dit moment: het Food and Friends Gouden Kookboek. Food and Friends is een culinair platform waar dagelijks duizenden kookliefhebbers www.foodandfriends.nl bezoeken om geïnspireerd te worden door recepten, verhalen, tips en de nieuwste kookboeken. Stichting CPNB zet de lezer centraal en wil het leven van mensen verrijken door ze meer boeken te laten lezen. Om zoveel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met het boek en een gang naar boekhandel en bibliotheek te stimuleren initieert CPNB diverse campagnes en activiteiten. CPNB werkt altijd vanuit het collectief van boekhandels, bibliotheken en uitgeverijen. Bekende merken van Stichting CPNB zijn De Nationale Voorleesdagen, Boekenweek, Zomerlezen, Boekenweek van Jongeren, Kinderboekenweek en Heel Nederland Leest.

Volgend Artikel

Gouden Boek voor Boy 7 van Mirjam Mous

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img