Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

CPNB Top 100 bestverkochte en meest uitgeleende boeken 2021

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

Sinds 1997 maakt Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek in januari de CPNB Top 100 bestverkochte boeken bekend. Sinds 2015 gebeurt dat ook voor de CPNB Top 100 meest uitgeleende boeken. De CPNB presenteert tegelijkertijd de cijfers over de boekenmarkt van het voorbije jaar, die worden samengesteld door KVB Boekwerk. 

Bij deze 24ste editie van de Top 100 zijn hieronder een aantal opvallende zaken uitgelicht.
CPNB-directeur Eveline Aendekerk maakte de Top 100 bestverkochte en meest uitgeleende boeken bekend tijdens een online Nieuwjaarstalkshow gepresenteerd door Dolf Jansen in EYE Filmmuseum.  Kijk op donderdag 27 januari vanaf 15:45 live mee naar de talkshow via de volgende link: KVB Boekwerk seminar en talkshow CPNB – YouTube.

Download de Top 100 verkoop (PDF)

 

De top 3 van de CPNB Top 100 bestverkochte boeken 2021

 

 • De zevende zus van Lucinda Riley, vertaald door Erica Disco, Dieuwke van der Veen, Irene Goes en Anne Jongeling (Xander Uitgevers), is met 300.000 exemplaren het bestverkochte boek van 2021. Lucinda Riley, die op 11 juni 2021 overleed, staat voor het vierde jaar op rij met een boek op de 1ste plek en is de meest voorkomende auteur in de lijst. Ze vestigt in 2021 wederom een nieuw en uniek record: haar boeken staan in totaal vijftien keer in de Top 100.
 • De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy, vertaald door Arthur Japin (KokBoekencentrum), staat op de 2de plek met 234.000 verkochte exemplaren. Daarmee is dit boek het bestverkochte kinderboek van het jaar. Vorig jaar stond dit boek op de 4de plek.
 • Ik ga leven van Lale Gül (Prometheus) bezet met 207.000 verkochte boeken de 3de plek. Dit debuut is daarmee het hoogst genoteerde oorspronkelijk Nederlandstalige boek.

 

Meer opvallende boeken en feiten van de CPNB Top 100 bestverkochte boeken 2021

 

 • Derksen van Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman (Inside) is met de 4de plek het bestverkochte oorspronkelijk Nederlandstalige non-fictieboek.
 • De brief voor de koning van Tonke Dragt (Leopold) is met de 6de plek het hoogst genoteerde oorspronkelijk Nederlandstalige kinderboek. Dit boek kwam voor het eerst uit in 1962 en werd in 2021 voor de ‘Geef een boek cadeau’-campagne heruitgegeven. In totaal staan er zestien kinderboeken in de Top 100, zes meer dan in 2020.
 • Valse getuige van Karin Slaughter (HarperCollins) is met de 10de plek het bestverkochte spannende boek. De nachtdienst van Esther Verhoef (Prometheus) is met de 16de plek het bestverkochte Nederlandstalige spannende boek. Er staan in totaal veertien spannende boeken in de top 100.
 • Afvallen met gezond en vooral lekker eten van Natalia Rakhorst en Walter Rakhorst (Project Gezond) is met de 44ste plek het bestverkochte kookboek. Er staan in totaal vier kookboeken in de top 100.
 • Er staan maar liefst zes oorspronkelijk Nederlandstalige boeken in de top 10. Oorspronkelijk Nederlandstalige boeken bezetten echter minder dan de helft van de Top 100 met in totaal 46 boeken. Dat zijn er zeven minder dan vorig jaar.
 • Het meest populaire genre in de Top 100 was in 2021 de vertaalde literaire roman (26 boeken in de lijst), gevolgd door oorspronkelijk Nederlandstalige non-fictie (24 boeken).
 • Naast Lucinda Riley, die met haar boeken vijftien keer in de Top 100 staat, waren er nog elf andere auteurs met meerdere boeken in de Top 100: Corina Bomann, Suzanne Vermeer, Raynor Winn, Michael Pilarczyk, Edith Eva Eger, Hanneke de Zoete, Jan Dijkgraaf, Stephen King, Charlotte Dematons en Yotam Ottolenghi.

Bron CPNB Top 100 bestverkochte boeken: KVB Boekwerk-SMB/GfK

Download de Top 100 uitleen (PDF)

 

De CPNB Top 100 meest uitgeleende boeken 2021

 

 • De meeste mensen deugen van Rutger Bregman (De Correspondent) is met 35.000 uitleningen het meest uitgeleende boek van 2021. Het is het tweede jaar dat dit boek op de 1ste plek in de Top 100 meest uitgeleende boeken staat.
 • De gehele top 3 wordt in beslag genomen door oorspronkelijk Nederlandstalige boeken voor volwassenen. ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen (Lebowski) staat op de 2de plek en De avond is ongemak van Marieke Lucas Rijneveld (Atlas Contact) staat op de 3de plek.
 • Het leven van een loser van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor (De Fontein Jeugd), is het meest uitgeleende kinderboek van 2021 en staat op de 6de plek.
 • In de CPNB Top 100 meest uitgeleende boeken staan 61 boeken voor volwassenen waarvan er 37 boeken vallen onder fictie, 20 boeken onder het genre spannende boeken en 4 zijn non-fictietitels. De meest voorkomende auteur van boeken voor volwassenen is Lucinda Riley, met 14 boeken in de lijst.
 • Er staan 39 kinderboeken in de CPNB Top 100 meest uitgeleende boeken. Ook dit jaar zijn dat veelal kinderboekenseries zoals Het leven van een loser, De waanzinnige boomhut en Dagboek van een mutsHet leven van een loser-auteur Jeff Kinney is net als vorig jaar de meest voorkomende auteur in de Top 100, met 16 boeken.
  Bron CPNB Top 100 meest uitgeleende boeken: Stichting Leenrecht en Koninklijke Bibliotheek
Volgend Artikel

Gouden Boek voor kinderboek Coco kan het!

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img