Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Daar waar de rivierkreeften zingen door Hebban uitgeroepen tot Zomerboek van het Jaar

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

Welk boek heeft deze zomer de meeste indruk gemaakt op de Nederlandse lezer? Na drie prachtige zomermaanden waarin volop werd gelezen, maakt Hebban, de grootste lezerscommunity van Nederland, de balans op. In totaal werden meer dan 7500 stemmen geteld. De zomerhit Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens pakt de winst en wordt daarmee bekroond tot het Hebban Zomerboek van het Jaar 2022.

Wanneer we kijken naar de verschillende genres waarop gestemd is, pakt Lucinda Riley in de categorie populaire fictie, waar ook het boek van Delia Owens onder valt, de tweede plek met De geheimen van de kostschool en gaat Vier wandelaars en een Siciliaan van de Nederlandse schrijfsters Marion Pauw, Elle van Rijn, Roos Schlikker en Femmetje de Wind met de derde plaats naar huis.

Ook in andere categorieën scoren Nederlandse auteurs goed: bij de thrillers staat Anya Niewierra met De Camino op de eerste plaats en Angelique Haak met Het verkeerde meisje op de tweede. De derde positie wordt ingenomen door de nieuwe thriller van Karin Slaughter, Gewetenloos. Lezers die non-fictie in de koffer stopten waren deze zomer vooral onder de indruk van achtereenvolgens: Aan de randen van de dag van Femke van der Laan, Het zoutpad van Raynor Winn en De meeste mensen deugen van Rutger Bregman.

Bij literaire fictie wordt Isabel Allende geroemd voor haar nieuwe roman Violeta, gevolgd door Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje en Kruispunt van Jonathan Franzen.

Zomerlezen

De verkiezing van het Zomerboek van 2022 op Hebban.nl is onderdeel van de campagne Zomerlezen waarmee de stichting CPNB in de zomermaanden de boekverkoop en -uitleen bevordert onder het motto ‘welk boek pak jij deze zomer?’. Dat de zomer bij uitstek het moment is om een boek te pakken blijkt ook uit de cijfers van Hebban: in de maanden juni, juli en augustus werden ruim 232.000 boeken als gelezen afgevinkt.

De campagne Zomerlezen werd kracht bijgezet door het uitdelen van het Zomerlezen-geschenk Zonnegloren, samengesteld door Matthijs van Nieuwkerk, in een oplage van 577.000 exemplaren. Daarnaast schreef Joost Oomen een gedicht speciaal voor de zomer, Lievegedicht, en besteedde Hebban aandacht aan de mooiste LHBTIQ+-boeken in de Hebban Regenboog 100.

Volgend Artikel

Excuses aan de schrijfster Marga Minco

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img