Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Dag van de Lezer: Lezerscommunity Hebban bestaat 10 jaar

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img
Vandaag bestaat Lezerscommunity Hebban.nl precies tien jaar. In deze tien jaar heeft Hebban.nl ruim 330.000 leden bijeengebracht die samen al zeker zes miljoen boeken lazen en 300.000 uitgebreide recensies schreven. Om trouwe lezers in het zonnetje te zetten, roept Hebban de Dag van de Lezer uit. Naast verschillende feestelijkheden roept Hebban haar leden en volgers vandaag op de boekenpetitie, die inmiddels al ruim 200.000 keer is ondertekend, breder te verspreiden. 

De Hebbanredactie publiceert bij dit jubileum hoogtepunten uit tien jaar Hebban, bedankt haar leden en volgers op alle socialmediakanalen en spoort uitgeverijen, boekhandels en bibliotheken aan hetzelfde te doen. Bekende auteurs, zoals Anya Niewierra, Lex Noteboom en Hebban Boek van de Maand-auteur Peter Hammerbäck feliciteren Hebban en bedanken hun lezers in een speciale Instagramvideo. 

Hoofdredacteur en oprichter van Hebban.nl Sander Verheijen: ‘Lezerscommunity Hebban.nl bestaat tien jaar en de cijfers liegen er niet om. De afgelopen dagen hebben we vele honderden reacties ontvangen van onze lezers over wat Hebban voor hen betekent, hoeveel meer en breder ze zijn gaan lezen en de vriendschappen die zijn ontstaan. Met de Hebban Reading Challenge, het Hebban Boek van de Maand, de Hebban Thrillerprijs en de Hebban Debuutprijs hebben we inmiddels bewezen zeer krachtige middelen in handen om lezers te blijven inspireren en de leeslust aan te blijven wakkeren. Met een nieuwe app in aantocht en mooie plannen voor een nieuwe website gaan we met heel veel plezier en vertrouwen de volgende tien jaar in. Maar eerst een feestje!’ 

De Dag van de Lezer is de afsluiting van de Hebban-jubileumtiendaagse die op Tweede Pinksterdag begon met de uitreiking van de Hebban Thrillerprijs 2024 aan Lex Noteboom. Hij ontving de prijs bij het NOS Radio 1 Journaal voor zijn thrillerdebuut De Man met Duizend Gezichten 

Door Hebban lezen meer mensen meer boeken

Lezerscommunity Hebban.nl zet zich al tien jaar dagelijks in voor meer leesplezier. De vele online leesclubs, deelname aan lezersjuryprijzen als de Hebban Debuutprijs en de Hebban Thrillerprijs maar vooral ook de Hebban Reading Challenge zijn bewezen effectief om mensen ‘meer en leuker te laten lezen’, het motto van Hebban. Deelnemers aan de Reading Challenge lezen gemiddeld zo’n acht boeken méér per jaar dan ze zich hadden voorgenomen. Samen lazen leden van Hebban in de afgelopen tien jaar meer dan zes miljoen boeken en plaatsten ze meer dan vijf miljoen boekwaarderingen en 300.000+ recensies.  

Extra aandacht voor boekenpetitie 

Op de Dag van de Lezer is er op Hebban ook extra aandacht voor de gezamenlijke boekenpetitie. De petitie, die strijdt tegen de voorgenomen btw-verhoging op boeken van 9% naar 21%, is na een vliegende start inmiddels ruim 200.000 keer ondertekend. Het is daarmee een van de snelst groeiende petities én een van de grootste petities ooit op het platform petities.nl. Waarschijnlijk de petitie wordt op 11 juni aangeboden aan de Tweede Kamer. Tot die tijd roept Hebban al haar leden op om de petitie tegen de voorgenomen plannen te blijven ondertekenen en te verspreiden. 

Over Hebban

Hebban.nl is met ruim 330.000 leden de grootste community voor Nederlandstalige lezers. De site wordt jaarlijks zeven miljoen keer bezocht. Hebban bevordert het leesplezier van lezers door te informeren, te inspireren en te enthousiasmeren. Deelnemers aan de Hebban Reading Challenge lazen sinds 2016 al meer dan 2,4 miljoen boeken. Hebban organiseert twee lezersjuryprijzen: de Hebban Thrillerprijs en de Hebban Debuutprijs en een jaarlijkse verkiezing van de mooiste boeken aller tijden onder de naam Hebban 1000. Sinds januari 2021 maakt Hebban deel uit van Stichting CPNB.  

Op basis van de succesvolle lezerscommunity ontwikkelde de CPNB in samenwerking met Stichting Lezen een variant voor het voortgezet onderwijs: Hebban in de Klas, waarin inmiddels meer dan 800 scholen en 1500 docenten Nederlands met hun klassen actief zijn. 

Lezersreacties op tienjarig jubileum Hebban
Infographics
Hebban in cijfers
 • Leden: 334.602
 • Gelezen boeken: 6 miljoen
 • Recensies: 300.000
 • Boekbeoordelingen: 5,4 miljoen
 • Reading Challenges: 140.000
 • Gelezen boeken voor de challenge: 2,5 miljoen
 • Georganiseerde online-leesclubs: 650
 • Verschillende boeken met een recensie: 60.000+
 • Verschillende boeken met een beoordeling: 180.000+ 
 • 4% van de deelnemers aan de Hebban Reading Challenge zijn meer boeken gaan lezen door de challenge, 72% van hen zelfs minstens 6 boeken per jaar meer. 
 • Dagelijks verschijnen er gemiddeld 118 nieuwe recensies en bijna 2.815 nieuwe beoordelingen op de site. 
 • Google Search heeft inmiddels meer dan 226 duizend pagina’s geïndexeerd.
Volgend Artikel

Gouden Boek voor De Camino

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img