Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

De Bijbel gekozen tot het belangrijkste boek

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

De Nieuwe Bijbelvertaling is gekozen tot het belangrijkste boek van Nederland. Het boek kreeg de meeste stemmen bij de Verkiezing van het Belangrijkste Boek, die de afgelopen vijf maanden werd gehouden. Het Achterhuis, het dagboek van Anne Frank, staat op de tweede plek. In de ban van de ring van de Engelse schrijver Tolkien belandde op de derde plaats.

23 september 2016

Sinds 22 april kon iedereen via belangrijksteboek.nl zijn stem uitbrengen op het boek dat hem het meest heeft geraakt. Het kon gaan om een boek dat een cruciale rol speelde in iemands leven, dat indrukwekkend werd gevonden of dat het wereldbeeld van lezers heeft doen veranderen. In totaal werden bijna 75.000 stemmen uitgebracht.

Het winnende boek, De Nieuwe Bijbelvertaling, is een uitgave van de Bijbel in hedendaags Nederlands uit 2004. Ook varianten, zoals De Statenbijbel en Bijbel in gewone taal, kregen veel stemmen en maken deel uit van de top 20. De interpretatie van de betekenissen van de Koran van Aboe Ismail staat op de vijfde plek. 

Het jeugdboek Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman bereikte de vierde plaats. Ook andere kinderboeken staan in de top 20, waaronder De brief voor de koning en Jip en JannekeDe ontdekking van de hemel van Harry Mulisch staat op plek zes. De volledige ranglijst is te vinden op belangrijksteboek.nl

Om kiezers op weg te helpen, hadden tien curatoren vooraf binnen tien thema’s (zoals literatuur, geloof en wetenschap) honderd boeken op een rij gezet die belangrijk zijn voor Nederland. Daarnaast kon iedereen op zijn eigen favoriete boek stemmen. Lezers hebben zelf ongeveer 3800 titels toegevoegd.

De Verkiezing is onderdeel van 2016 Jaar van het Boek. Dit is een initiatief van Bijzondere Collecties van de UvA, de Koninklijke Bibliotheek, de Leescoalitie, het Letterkundig Museum, Stichting CPNB, Stichting Lezen en Stichting Lezen & Schrijven. Deze organisaties hebben de handen in een geslagen om een jaar lang het boek in al zijn verschijningsvormen te vieren. Kijk voor meer informatie op 2016jaarvanhetboek.nl.

Volgend Artikel

Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2018 bekend

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img