Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

De Camino van Anya Niewierra wint NS Publieksprijs 2023

Geschreven doorLisanne Mom

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img
De Camino van Anya Niewierra (Luitingh-Sijthoff) heeft de NS Publieksprijs 2023 gewonnen. Dat is zojuist bekendgemaakt door CPNBdirecteur Eveline Aendekerk in AVROTROSactualiteitenprogramma EenVandaag op NPO 1. De Camino kreeg 34% van de 106.914 stemmen die werden uitgebracht. De titel Boek van het Jaar 2023 is de bekendste boekenprijs voor volwassenen en de grootste lezersprijs van Nederland.  

Auteur Anya Niewierra werd voor het eerst genomineerd voor de NS Publieksprijs om er direct met de winst vandoor te gaan. ‘Een prachtige prestatie van Anya Niewierra waar we haar van harte mee feliciteren. Een prestatie van formaat, zeker als je bedenkt dat ze naast haar schrijverschap ook nog een fulltimebaan heeft. Het verhaal van De Camino over de oorlog in voormalig Joegoslavië is ook akelig actueel. Niewierra weet met haar boeken heel veel lezers te boeien en mooie leeservaringen te geven, dat wordt ook duidelijk uit de vele lovende beoordelingen op lezerscommunity Hebban’ aldus Eveline Aendekerk, directeur CPNB. 

De andere nominaties waren Alter ego van Esther Verhoef, Het Koninklijk Huis van Herman Koch, Koraalrif van Suzanne Vermeer, Wat stilte wil van Arthur Japin en Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold van Israel van Dorsten. De zes genomineerde boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2022 tot 1 juli 2023).  

De Camino ook favoriet op lezersplatform Hebban

De literaire thriller werd eerder al bekroond met de Hebban Thrillerprijs 2022 en staat sindsdien bijna onafgebroken in De Bestseller 60 van bestverkochte boeken in Nederland. De Camino is razend populair bij de lezers van deze community waar het boek op plek 47 van de Hebban 1000 staat genoteerd en al meer dan 2500 vijfsterrenbeoordelingen heeft.  

Anya Niewierra’s reactie op haar overwinning: ‘Ik ben vereerd, ontroerd ook, maar bovenal ontzettend dankbaar. Elke prijs is bijzonder, maar het winnen van een publieksprijs is extra speciaal. Ik bof met mijn lezers, want dankzij hen is De Camino het succes geworden dat het nu is. En daar reken ik ook de boekverkopers onder! Zij waren het die het boek vanaf het begin omarmden en anderen wisten te enthousiasmeren. Zonder al mijn lezers was dit niet gelukt! Bedankt voor jullie stem, jullie enthousiaste reacties, en vooral voor het lezen!’   

NS-miniboekjes en luisterfragmenten

Gedurende de stemperiode gaf NS ook dit jaar ruim 45.000 miniboekjes met de eerste hoofdstukken van de genomineerde boeken weg, verspreid in boekhandels, bibliotheken, via conducteurs in de trein en de 26 StationsHuiskamers op NS-stations door heel Nederland. Daarnaast biedt NS op deze site ook luisterfragmenten aan van de genomineerde titels die beschikbaar blijven. 

NS Publieksprijs

Bij de NS Publieksprijs bepaalt de lezer. De stemmers kunnen kiezen uit de zes bestverkochte boeken van het jaar. De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2023, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500 en promotie van het boek op de schermen in de treinen van NS in de week na de uitreiking. De Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt uitgereikt sinds 1987.
Een maand lang konden alle lezers van Nederland stemmen op de zes bestverkochte titels van het afgelopen jaar via nspublieksprijs.nl. Stemmers maken kans op een jaar lang elke maand een boek ter waarde van € 25, een jaar lang gratis reizen met de trein en andere mooie prijzen.

Volgend Artikel

Unieke erepenningen uitgereikt aan drie belangrijkste Nederlandse vertalers van kinderboeken

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img