Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

De Kinderjury officieel van start met Leesweken

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

Vandaag zijn de Leesweken van de Kinderjury officieel van start gegaan. De Kinderjury is de lezersprijs van het meest bekende merk in de boekensector: de Kinderboekenweek. Hierdoor krijgt het lezen van kinderboeken het hele jaar door aandacht. Tijdens de Leesweken van 4 maart t/m 10 mei, worden alle kinderen in Nederland aangemoedigd boeken te lezen. Op die manier kunnen zij het best bepalen wat hun favoriete boek is. Gedurende de Stemweek van 11 mei t/m 17 mei kunnen alle kinderen uiteindelijk stemmen op hun favoriete boek. Het Kinderboekenweek Leesteam, bestaande uit leesgierige kinderen, hoopt de aankomende weken alle kinderen van Nederland enthousiast te maken over het lezen van boeken.


v.l.n.r. Kaj Gerbrandy (11 jaar), Aimée Neira (9 jaar) en Isis van Vlijmen (10 jaar)

‘Ik vind lezen gewoon de coolste hobby’, Sofie (11 jaar)

De Kinderjury

Alle kinderen in Nederland van 6 t/m 12 jaar vormen samen de Kinderjury en bepalen met elkaar welk boek het beste boek is en de belangrijkste lezersprijs voor kinderboeken in ontvangst mag nemen. De Kinderjury is de enige prijs voor kinderboeken helemaal door kinderen zelf bepaald. Na de Leesweken en de Stemweek wordt op 24 juni de winnaar van de Kinderjury bekendgemaakt. Afgelopen jaar won De Gorgels en het geheim van de gletsjer (Leopold) van Jochem Myjer de Kinderjury in de categorie 6-9 jaar. In de categorie 10-12 jaar won Dummie de mummie en de schat van Sohorro (Unieboek | Het Spectrum) van Tosca Menten.

 

Tiplijsten

Kinderen kunnen tijdens de Stemweek op alle kinderboeken uit het voorgaande jaar stemmen. Dit kan via een stemformulier op school, via de boekwinkel of bibliotheek maar ook via de website van de Kinderboekenweek. Een comité van onder andere een docent in het primair onderwijs, een jeugdbibliothecaris en een boekhandelaar koos 50 titels uit 2019 om, in de vorm van tiplijsten ter inspiratie die een handvat bieden voor kinderen om tijdens de Stemweek uit te kiezen. 25 titels voor de leeftijd 6 t/m 9 jaar en 25 titels voor de leeftijd 10 t/m 12 jaar.


v.l.n.r. Luka Bellinga, Ido Kootstra (11 jaar) en Sofie ten Berge (11 jaar)

Regelmatig lezen heeft een positief effect bij kinderen

De Kinderjury heeft als doel om zoveel mogelijk kinderen in aanraking te brengen met nieuwe boeken en het leesplezier te vergroten. Regelmatig lezen heeft een positief effect op de taalvaardigheid en woordenschat van kinderen. Verhalen nemen je mee in het hoofd van een ander, laten je kennismaken met een andere mening, nemen je mee op ontdekkingstocht en versterken je verbeeldingskracht. In internationale onderzoeken scoren Nederlandse kinderen bovengemiddeld op leesvaardigheid en heeft ruim de helft van de basisschoolkinderen een positieve houding tegenover het lezen van boeken (Leesmonitor, Stichting Lezen).

 

Kijk voor de tiplijst op: www.kinderboekenweek.nl/kinderjury

 

Volgend Artikel

Thrillerverkoop stijgt 13% tijdens Spannende Boeken Weken

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img