Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

De Kinderjury Stemweek is gestart!

img Terug naar overzicht

Gouden Boek voor Bobbi op het potje en Bobbi wordt grote broer
img

Marjon Hoffman en Odido brengen gratis kinderboek uit om kinderen meer te laten lezen
img

Isra (8 jaar): ‘Ik weet al wat mijn favoriete boek is, en ik ga zeker stemmen.’

  • Stemweek van 11 t/m 17 mei
  • Kinderen stemmen op school, via de boekwinkel, bibliotheek, of via de website van de Kinderboekenweek
  • #ikleesthuis-actie: Boek uit? Ruilen maar!

Niet alleen mogen de scholen en bibliotheken vandaag hun deuren weer openen, ook zijn de stembussen van de Kinderjury geopend! De afgelopen weken hebben kinderen die thuis zitten door de coronacrisis veel boeken kunnen lezen. Hierdoor konden ze zich goed voorbereiden om te bepalen wat hun favoriete boek is. Alle kinderen in Nederland van 6 tot en met 12 jaar hebben vanaf vandaag één week de tijd om te stemmen. Met elkaar bepalen zij wie de winnaar wordt van de Kinderjury, de lezersprijs van de Kinderboekenweek.

De Kinderjury

Alle kinderen in Nederland vormen samen de Kinderjury. De afgelopen weken hebben zij boeken gelezen om  met elkaar tijdens de Stemweek (11 t/m 17 mei) te bepalen wat het beste boek is. Kinderen kunnen stemmen via een stemformulier op school, de boekwinkel of bibliotheek, of via de website van de Kinderboekenweek. De Kinderjury Stemweek leidt ieder jaar weer tot tienduizenden stemmen. De twee boeken, in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar, die de meeste stemmen krijgen winnen de Kinderjury. Op 24 juni worden de winnaars van de Kinderjury bekendgemaakt.

Lezersprijs van de Kinderboekenweek

Alle boeken uit 2019 maken kans op de Kinderjury, de lezersprijs van de Kinderboekenweek. Zowel oorspronkelijk Nederlandstalige als vertaalde boeken komen in aanmerking. Vorig jaar won De Gorgels en het geheim van de gletsjer van Jochem Myjer, met illustraties van Rick de Haas (Leopold) in de categorie 6 t/m 9 jaar. Onder kinderen van 10 t/m 12 jaar won het boek Dummie de mummie en de schat van Sohorro van Tosca Menten met illustraties van Elly Hees (Van Goor) de Kinderjury.

Tiplijsten

Vijftig boektitels vormen samen twee tiplijsten die inspiratie bieden als handvat voor kinderen om tijdens de Stemweek uit te kiezen; 25 titels voor de leeftijd 6 t/m 9 jaar en 25 titels voor de leeftijd 10 t/m 12 jaar. Kinderen kunnen het eerste hoofdstuk van deze boeken lezen via de website van de Kinderboekenweek. Ook zijn een aantal boeken van de Tiplijst voor kinderen die lid zijn van de bibliotheek te lezen of luisteren via: jeugdbibliotheek.nl.

Leesteam van de Kinderboekenweek

Acht enthousiaste en leesgierige kinderen vormen het Kinderboekenweek Leesteam, de leden van het Leesteam vormen het gezicht van de Kinderjury. Dit Leesteam werft stemmen, geeft boekentips en enthousiasmeert andere kinderen tijdens de Stemweek en zal uiteindelijk ook de winnaar van de Kinderjury bekendmaken op 24 juni.

Boek uit? Ruilen maar!

In deze ongewone tijden hebben enthousiaste lezers een creatieve manier gevonden om boeken te delen met hun vrienden en vriendinnen. Kinderen die hun favoriete boek uitgelezen hebben ruilen deze met hun buur, vriend, of klasgenoot. Hoe ze dit doen? Ze gaan langs en stoppen het boek bij elkaar in de brievenbus. Zo kunnen ze op afstand blijven, maar toch leuke boeken met elkaar delen. Op deze manier kan iedereen blijven lezen in het kader van #ikleesthuis en de Kinderjury, zie: https://youtu.be/Z-z8xaqusLc

Volgend Artikel

Zomerleesoffensief voor jongeren

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img