Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

De Man met Duizend Gezichten van Lex Noteboom wint Hebban Thrillerprijs 2024

Geschreven doorJob Jan Altena

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img
De Man met Duizend Gezichten van Lex Noteboom is de afgetekende winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2024. Dat is zojuist bekendgemaakt in het NOS Radio 1 Journaal door presentator Simone Weimans die de auteur live in de uitzending verraste met het nieuws. Het is de vijfde editie van de prijs voor de beste thriller van het jaar en voor het eerst dat een debutant de prijs wint. De prijs werd tweemaal eerder gewonnen door Anya Niewierra. Zij stond na de winst in 2022 met De Camino vrijwel onafgebroken in De Bestseller 60. Deze bekendmaking is de start van de festiviteiten waarmee lezerscommunity Hebban.nl haar 10jarig jubileum viert.  
Lex Noteboom wint Hebban Thrillerprijs 2024
Jury over De Man met Duizend Gezichten

De Hebban Thrillerprijs werd dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd. Een honderdkoppige lezersjury stelde de shortlist samen. Een vakjury bepaalde de winnaar. De jury was unaniem in de keuze voor De Man met Duizend Gezichten van Lex Noteboom. De debuutthriller werd door de vakjury geroemd om zijn ambitie, durf en intelligentie, met een ingenieus plot dat als een complexe puzzel in elkaar grijpt. De jury werd aangenaam verrast door een volledig fictief land inclusief onstabiele machtsverhoudingen als originele en uitgebreid uitgewerkte setting. Noteboom voert daarnaast digitale technieken op die angstaanjagende gevolgen kunnen hebben op globale schaal. Dit geeft zowel een verontrustend effect op de leeservaring als op de manier waarop we naar de wereld kijken.  

Het is voor het eerst dat een debutant er met de belangrijkste lezersjuryprijs voor het spannende boek vandoor gaat. Het is niet Notebooms eerste succes, want nog voor de verschijning werden de Engelse vertaalrechten voor een aanzienlijk bedrag verkocht. De Man met Duizend Gezichten werd in 2023 door AD-magazine Mezza uitgeroepen als Boek van het Jaar. De winnaar ontvangt een award, een bedrag van € 2.500 en een grote promotiecampagne op Hebban. 

De andere vier genomineerden op de shortlist waren Vinex van Bernice Berkleef, Ik kan je redden van Sofie Delporte, Afgeschreven van Angelique Haak en Alter ego van Esther Verhoef.

Hebban 10 jaar

Vanaf vandaag start de jubileumtiendaagse die het tienjarig jubileum van Hebban luister bijzet. Hebban.nl, de grootste lezerscommunity van Nederland, bestaat op 29 mei exact tien jaar en viert dat door lezers extra in het zonnetje te zetten. In tien jaar tijd heeft Hebban.nl ruim 330.000 leden bijeengebracht die samen al zeker zes miljoen boeken lazen en 300.000 uitgebreide recensies schreven. Op 26 mei maakt de boekensite de duizend mooiste boeken aller tijden bekend: de Hebban 1000. Vorig jaar kwam Het achtste leven (voor Brilka) van Nino Haratischwili op 1, het jaar daarvoor De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch. De festiviteiten culmineren in de eerste landelijke Dag van de Lezer op woensdag 29 mei. Op zaterdag 1 juni starten de Thriller Weken in boekhandels en bibliotheken. Drie weken lang zetten zij de spotlights op spannende boeken. De boekhandel, bibliotheek en Hebban geven aan hun lezers een e-bundel cadeau met vijf nieuwe spannende verhalen van Gouden Strop 2020-winnaar Dominique Biebau, Angelique Haak, Jet van Vuuren, Schaduwprijs 2021-winnaar Floris Kleijne en Hebban Thrillerprijs 2024-winnaar Lex Noteboom. Het e-book is gratis te downloaden met de QR-code op de speciale boekenlegger die door de boekhandels en bibliotheken tijdens de Thriller Weken wordt verspreid. 

Hebban Thrillerprijs

De Hebban Thrillerprijs wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt en is de enige juryprijs voor het spannende boek met een grote invloed van lezers. Meer dan honderd leden van de lezerscommunity selecteerden een shortlist van vijf titels uit de longlist met vijftien oorspronkelijk Nederlandstalige thrillers. Alle thrillers verschenen (voor het eerst) tussen 1 januari en 31 december 2023. Een vakjury las de vijf genomineerden en bepaalde de winnaar. Vorig jaar ontving Gerrit Barendrecht de Hebban Thrillerprijs voor De Ripper connectie.  

De vakjury voor de Hebban Thrillerprijs 2024 bestaat uit: Nina Sijtsema (boekverkoper bij Van der Velde Boeken in Groningen), Sander Steggink (boekverkoper bij Boekhandel Blokker in Heemstede), Michael Schoonus (boekverkoper bij Gianotten Mutsaers in Tilburg), Sander Verheijen (hoofdredacteur Hebban), Debbie van der Zande (redacteur Hebban), Anouk van der Zee (redacteur Hebban), Kees van Duyn (recensent Hebban), Guy Doms (recensent Hebban) en Kitty Bruggeman (leesclubcoördinator Hebban). 

Lezerscommunity Hebban.nl

Hebban.nl is met ruim 330 duizend leden de grootste community voor Nederlandstalige lezers. De site wordt jaarlijks zeven miljoen keer bezocht. Hebban bevordert het leesplezier van lezers door te informeren, te inspireren en te enthousiasmeren. Deelnemers aan de Hebban Reading Challenge lazen sinds 2016 al meer dan 2,4 miljoen boeken. Hebban organiseert twee lezersjuryprijzen: de Hebban Thrillerprijs en de Hebban Debuutprijs en een jaarlijkse verkiezing van de mooiste boeken aller tijden onder de naam Hebban 1000. Sinds januari 2021 maakt Hebban deel uit van Stichting CPNB. 

Volgend Artikel

21% btw, een waardeloos idee!

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img