Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

De waanzinnige boomhut en Het leven van een loser winnen de Kinderjury 2020

Geschreven doorRozemarijn Visser

img Terug naar overzicht

Minister Dijkgraaf reikt Gouden Griffel en Gouden Penseel uit op Kinderboekenbal
img

Gouden Griffel voor Misjka en Gouden Penseel voor Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen
img

Alle kinderen in Nederland van 6 tot en met 12 jaar mochten tijdens de Stemweek van 11 t/m 17 mei stemmen op hun favoriete boek. Uit al deze stemmen zijn in twee categorieën (6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar) drie boeken genomineerd die kans maakten op de Kinderjury, de Lezersprijs van de Kinderboekenweek. Het boek met de meeste stemmen in de categorie 6 t/m 9 jaar is De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen van Andy Griffiths en Terry Denton (Lannoo), vertaald door Edward van de Vendel. In de categorie 10 t/m 12 jaar is het boek Vet koel – Het leven van een Loser 13 van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor, het populairst bij kinderen.

Bekijk hier de video van de bekendmaking
  • Het boek De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen van Andy Griffiths en Terry Denton wint de Kinderjury, de Lezersprijs van de Kinderboekenweek in de categorie 6 t/m 9 jaar: ‘Ik heb gestemd op dit boek omdat het vol knotsgekke avonturen staat! Je ligt altijd in een deuk,  originele verhalen altijd maar weer!’ – Amna
     
  • Het boek Vet koel – Het leven van een Loser 13 van Jeff Kinney wint de Kinderjury, de Lezersprijs van de Kinderboekenweek in de categorie 10 t/m 12 jaar: ‘Ik heb gestemd op Het leven van een Loser omdat Ik het een heel leuk boek vind! Ik heb alle boeken van deze serie gelezen, ik hoop dat er nog een deel van komt!’ – Levi

 

Online bekendmaking

Om de winnaars van de Kinderjury dit jaar toch op een leuke en verrassende manier bekend te maken, hoewel er geen evenement mogelijk was, is het Kinderboekenweek Leesteam op pad gegaan! Aimée, Luka en Sofie uit het Kinderboekenweek Leesteam hebben samen met Ridder van Kooten (presentator Kinderen voor Kinderen) de genomineerden verrast. Vanuit de Bibliotheek Utrecht mochten zij via het videoprogramma Zoom de winnaars bekendmaken.

De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen

De waanzinnige boomhut-serie van Andy Griffiths en Terry Denton is heel erg populair onder kinderen in Nederland. Het boek De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen heeft de Kinderjury in de categorie 6 t/m 9 jaar gewonnen. Dit boek is het achtste deel van de waanzinnige boomhut-serie. Deel 10 verschijnt in februari 2021. De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen kreeg in 2017 ook al de meeste stemmen van kinderen en in 2018 won De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen. Maar liefst acht titels van de waanzinnige boomhut-serie domineren de Top 100 meest uitgeleende boeken van 2019. De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen staat zelfs op plek 1 in de Top 100 meest uitgeleende boeken van 2019. 

Vet koel – Het leven van een Loser 13

Jeff Kinney begon de verhalen van Het leven van een Loser in eerste instantie als online versie, maar door het verzoek van vele enthousiaste fans besloot hij ook een papieren versie uit te brengen. Inmiddels is deze populaire serie niet meer weg te denken uit de wereld van de kinderboeken. In 2015 en in 2018 won Jeff Kinney  ook de Kinderjury, de Lezersprijs van de Kinderboekenweek. Inmiddels zijn vier delen van de bekende serie verfilmd en zijn de boeken in meer dan 56 talen vertaald. Afgelopen jaar stonden maar liefst twaalf delen uit de serie in de Top 100 meest uitgeleende boeken. Het laatste deel Totaal gesloopt, verschijnt op 3 juni.

De Kinderjury

De Kinderjury is de prijs voor kinderboeken volledig door kinderen zelf bepaald. Alle kinderen in Nederland van 6 t/m 12 jaar vormen samen de Kinderjury en kiezen met elkaar het leukste boek. Zo bepalen zij wie de belangrijkste lezersprijs voor kinderboeken in ontvangst mag nemen. Ieder kind mocht op één boek stemmen tijdens de Stemweek van 11 t/m 17 mei. Het Kinderboekenweek Leesteam, een team van leesgierige kinderen, enthousiasmeerde andere kinderen voor het lezen van boeken en het stemmen tijdens de Stemweek. Dit deden zij onder andere door kinderen aan te moedigen boeken te ruilen tijdens de lockdown. (invoegen url:https://www.youtube.com/watch?v=Z-z8xaqusLc)  

Genomineerden

De genomineerden voor de Kinderjury waren dit jaar voor 6 t/m 9 jaar De waanzinnige boomhut van 104 verdiepingen van Andy Griffiths & Terry Denton, vertaald door Edward van de Vendel (Lannoo), Dog Man en Kid Kat van Dav Pilkey, vertaald door Tjibbe Veldkamp (Condor) en Dolfje ontvoerd! van Paul van Loon met illustraties van Hugo van Look (Leopold). Voor 10 t/m 12 jaar waren dit Grappenmakers van Nellerike de Voogd met illustraties van Thirza Kok (Volt), Toen het oorlog was – 1939 & 1945 van Annemiek de Groot ea. met illustraties van Irene Goede (Gottmer) en Vet koel – Het leven van een Loser 13 van Jeff Kinney, vertaald door Hanneke Majoor (De Fontein).

Volgend Artikel

Beste Spirituele Boek 2018 bekend

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img