Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

De zeven zussen van Lucinda Riley op 1ste plek CPNB Top 100 bestverkochte boeken 2018

img Terug naar overzicht

Shortlist Hebban Debuutprijs 2024 bekend
img

Zomer start met gratis boek van Suzanne Vermeer in de boekhandel
img

Sinds 1997 maakt de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek bij de start van het nieuwe jaar de CPNB Top 100 bestverkochte boeken bekend en sinds 2015 de CPNB Top 100 meest uitgeleende boeken. De CPNB presenteert tegelijkertijd de cijfers over de boekenmarkt van het voorbije jaar.

Bij deze 21ste editie van de Top 100 zijn hieronder 21 opvallende zaken uitgelicht. De bekendmakingen werden voorafgegaan door de nieuwjaarsspeech van directeur Eveline Aendekerk die in het teken stond van haar eerste 100 werkdagen bij de CPNB.

De top 3 van de CPNB Top 100 bestverkochte boeken 2018

 • De zeven zussen van Lucinda Riley (Xander Uitgevers) is met 129.000 exemplaren in 2018 het bestverkochte boek. Riley mag met recht de schrijfster van 2018 worden genoemd, drie andere titels uit de Zeven zussen serie staan op de 21ste, 33ste en 47ste plek.
 • De acht bergen van Paolo Cognetti (De Bezige Bij) staat op de 2de plek met 126.000 verkochte exemplaren.
 • Oorsprong van Dan Brown (Luitingh-Sijthoff) bezet met 114.000 verkochte boeken de 3de plek, deze thriller was in 2017 nog het bestverkochte boek.

Andere opvallende titels van de CPNB Top 100 bestverkochte boeken 2018

 • Wees onzichtbaar van Murat Isik (Ambo|Anthos) is met een 5de plek de hoogst genoteerde oorspronkelijk Nederlandstalige titel.
 • Sapiens van Yuval Noah Harari (Thomas Rap) is met een 6de plek de hoogste non-fictie titel, dat was ook in 2017 het geval.
 • De Gorgels en het geheim van de gletsjer van Jochem Meyer (Leopold) is met de 11 de plek het bestverkochte kinderboek.
 • Pessimisme kun je leren! van Lévi Weemoedt (Nijgh & Van Ditmar), samengesteld door Özcan Akyol, komt op de 20ste plek, niet eerder kwam een poëzietitel zo hoog in de CPNB Top 100 bestverkochte boeken.

Download hier de complete CPNB Top 100 bestverkochte boeken: KVB Boekwerk-SMB/GfK

CPNB Top 100 meest uitgeleende boeken 2018

 • De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen van Andy Griffiths en Terry Denton (Lannoo) is het meest uitgeleende boek van 2018. Dit duo tekent ook voor de 2de plek. Jeff Kinney pakt de 3de plek terwijl hij de afgelopen drie jaar de gehele top 3 bezette met zijn Leven van een loser serie.
 • Huidpijn van Saskia Noort (Ambo|Anthos) is met een 8ste plek de meest uitgeleende oorspronkelijk Nederlandstalige titel, dat was in 2017 ook het geval.
 • Kinderboekenseries domineren de CPNB Top 100 meest uitgeleende boeken: Leven van een Loser (De Fontein Jeugd) staat er 12 keer in, Dagboek van een muts (De Fontein Jeugd) staat er 11 keer in, Tom Groot (Gottmer) staat er 10 keer in, De waanzinnige boomhut (Lannoo) staat er 7 keer in, Niek de Groot (De Fontein Jeugd) staat er 7 keer in, Dolfje Weerwolfje (Leopold) staat er 5 keer in.
 • Er staan 57 kinderboeken in de CPNB Top 100 meest uitgeleende boeken, in de lijst staan 43 boeken voor volwassenen waarvan er 31 vallen onder het genre spannende boeken.

Download hier de complete CPNB Top 100 meest uitgeleende boeken: Stichting Leenrecht en Koninklijke Bibliotheek

Boekenmarkt 2018 in cijfers

 • De totale boekenmarkt is in 2018 met 2% in omzet gegroeid, het is voor het 4de achtereenvolgende jaar dat er sprake is van groei.
 • In totaal is voor € 541 miljoen aan boeken verkocht, de lezer schafte vaker een duurder boek aan.
 • Lezers kochten in totaal 41 miljoen boeken, daarmee blijft de afzet net als de voorgaande twee jaren nagenoeg gelijk.
 • Non-fictie boeken deden het in 2018 erg goed, de omzet van dit genre groeide met ruim 4%.
 • Wederom werden er iets meer e-boeken verkocht dan het voorgaande jaar, het aandeel e-boeken op de totale afzetmarkt groeit naar 7,6%.
 • Voor het eerst kan ook wat worden gezegd over het omzetverschil tussen verkoopkanalen. Er was een omzetdaling van 2% bij het fysieke verkoopkanaal en een omzetstijging van 11% bij het online verkoopkanaal.
 • De hoogste weekomzet van 2018 werd behaald in de week voor Kerstmis (€ 22,9 miljoen).
 • Er zijn zo’n 59 miljoen papieren boeken uitgeleend aan de leden van de openbare bibliotheek in 2018, aldus de eerste voorlopige inschatting van de Stichting Leenrecht.
 • Het aantal uitgeleende e-boeken via het e-boekplatform van de Koninklijke Bibliotheek groeit naar 3,5 miljoen (3,2 miljoen in 2017).

Eerste nieuwjaarsspeech van Eveline Aendekerk

“2019 hangt nog als een Jas van belofte om ons heen” zo begon directeur Eveline Aendekerk haar nieuwjaarsspeech. Deze stond in het teken van terugblikken op haar eerste honderd werkdagen bij de CPNB, maar was vooral een vooruitblik. Om te beginnen wil Aendekerk dat de (voor)deur van de CPNB zowel letterlijk als figuurlijk nog makkelijker open gaat: “Een transparante CPNB waar het collectief van boekhandels, bibliotheken en uitgeverijen meekijkt en denkt. We staan open voor nieuwe ideeën, zodat we bijvoorbeeld ook de ontlezing onder jongeren nog beter kunnen tegengaan.” De CPNB wil meer impact genereren, daarom staat het komende jaar in het teken van het aanbrengen van meer focus in de verschillende leesbevorderende campagnes. Ook wordt gekeken of de diverse gelijksoortige initiatieven gebundeld kunnen worden, zodat leesbevorderingsacties nog meer opvallen en effectiever worden.

Leesbevordering bij kinderen en jongeren

Het aanbrengen van meer focus bij campagnes van de CPNB betekent concreet bijvoorbeeld dat tijdens het Kinderboekenbal zowel de Gouden Griffel als het Gouden Penseel wordt uitgereikt. De Vlag en Wimpels en de Zilveren Griffels en Penselen zullen op een andere manier bekend worden gemaakt, waardoor de Midzomerkinderboekenborrel niet meer zal plaatsvinden. De impact en effectiviteit van de uitreikingen moet hierdoor worden vergroot.

Ontlezing onder jongeren verdient (nog) meer aandacht. Om die reden is besloten boeken voor 12 tot 15 jarigen terug te brengen als extra categorie naar de Griffels. Maar in het algemeen geldt voor deze leeftijdscategorie dat er gedragsverandering nodig is. Om in de woorden van Aendekerk te spreken: “Eerst aansluiten en dan pas ombuigen, met de doelgroep samen. Wat dat concreet betekent gaan we, samen met het collectief, de komende tijd uitwerken.”

Volgend Artikel

TUI sponsor van de Spannende Boeken Weken

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img