Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Derde editie van Independent Bookstore Day groot succes

img Terug naar overzicht

Thomas van Grinsven & Rutger Vink en Kevin Hassing winnen de Kinderjury 2024
img

21% btw, een waardeloos idee!
img

Independent Bookstore Day heeft een succesvolle derde editie achter de rug. Ruim 175 boekhandels deden mee, bij een aantal stond voor openingstijd al een rij voor de deur. Volgens de organisatoren van Bookstore Day, Libris in samenwerking met schrijver Yaël Vinckx, is het fenomeen inmiddels geland, zowel bij de boekhandel als de consument. ‘Nu wordt het vooral tijd voor een kwalitatieve stap.’ Al voor dit jaar had de organisatie dan ook besloten meer exclusieve uitgaven en spectaculair in prijs verlaagde boeken aan te bieden.

Vooral in trek waren A.F.Th. van der Heijdens Schwantje’s fijne vleeschwaren, dat nog niet eerder in boekvorm verscheen, en een sterk afgeprijsde box van Neerlands Hoop in Bange Dagen. In veel boekhandels waren deze uitgaven al rond het middaguur uitverkocht. Ook het speciale boek van Lévi Weemoedt verkocht goed, evenals de goedkope editie van HEX van Thomas Olde Heuvelt. In totaal waren er 68 speciale uitgaven.

Ruim honderd auteurs traden op Bookstore Day op. Succesvol was het forumgesprek ‘Lezen in tijden van Netflix’ bij Broese Boekverkopers in Utrecht, waar leraren, schrijvers en journalisten de strijd tegen de ontlezing onder jongeren aangingen. Veel boekhandels hadden een dagvullend creatief programma, van voorleesontbijt en knuffelen met reptielen tot een volledige radio-uitzending en een afsluitende borrel om de boekhandels te vieren. Een aantal luidden de derde Bookstore Day in met een besloten diner met de vaste klanten op de avond van tevoren, natuurlijk in de boekhandel. Bookstore Day was trending topic op Twitter en werd ook groots gedeeld op andere sociale media.

Bookstore Day is vooral bedoeld om de aandacht op de lokale boekhandel te vestigen en om diens klanten te bedanken, maar het succes is ook af te meten in de omzet van die dag, die dit jaar weer noemenswaardig hoger is dan bij de eerste twee edities.

Independent Bookstore Day is bedoeld voor alle onafhankelijke boekwinkels en wordt georganiseerd door Libris in samenwerking met schrijver Yaël Vinckx en ondersteund door de Stichting CPNB.

Volgend Artikel

Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld Boekenweekauteurs 2022

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img