Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Diamanten Boek voor De schippers van de Kameleon

Geschreven doorRozemarijn Visser

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img
Vandaag is De schippers van de Kameleon van Hotze de Roos bekroond met een Diamanten Boek. Van het boek werden sinds het verschijnen in 1949 meer dan 200.000 exemplaren verkocht, genoeg voor de diamanten status binnen het genre kinderboeken. Uitgever Mariska Budding werd verrast met de unieke oorkonde bij de boekpresentatie van de jubileumeditie van De schippers van de Kameleon in het Kameleondorp Terherne. Ze ontving de oorkonde uit handen van de Kameleontweeling Hielke en Sietse. De klassieker viert dit jaar zijn 75-jarige jubileum 
Hotze de Roos

Hotze de Roos begon zijn carrière als timmerman. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog schreef hij de verhalen op die hij op zijn werk hoorde en verwerkte ze in 1948 in een boek, genaamd ‘Sietse en Hielke, de belhamels van de dorpssmid’. Uitgeverij Kluitman in Alkmaar had wel interesse in dit verhaal over twee ondeugende jongens en veranderde de titel in De schippers van de Kameleon. En zo kwam in 1949 het eerste deel uit van een van de meest populaire jeugdseries van Nederland. In de jaren daarna zou De Roos nog 59 Kameleon-avonturen schrijven. Meer dan 15 miljoen exemplaren gingen over de toonbank. In 1991 is Hotze de Roos op 81-jarige leeftijd in zijn woonplaats Krommenie overleden. Elk jaar wordt nog de Hotze de Roosprijs uitgereikt aan een debuterende kinderboekenschrijver.
 

De schippers van de Kameleon

Hielke en Sietse zijn de tweeling van smid Klinkhamer. Hun dorp Lenten ligt aan een groot meer en de jongens kijken vaak verlangend naar alle mooie boten die er rondvaren. Ze zouden het liefst zelf een boot willen hebben, maar dat zit er helaas niet in. Toch worden ze op een dag zomaar de bezitters van een oude boot. Ze kunnen er alleen niet veel mee. Dan wordt het dorp getroffen door een windhoos, waardoor hun buurman, de dokter, met zijn auto in de sloot belandt. Gelukkig weet Sietse hem te redden. Als dank mag de tweeling de motor uit het autowrak slopen en die monteren ze in hun boot. Nu hebben Hielke en Sietse een eigen boot mét een sterke motor. Hier kunnen ze nog veel avonturen mee beleven. 

Gouden Boeken 

Volwassenenboektitels worden met 200.000 verkochte exemplaren bekroond met het Gouden Boek. Voor 350.000 exemplaren geldt platina en titels die 500.000 keer over de toonbank zijn gegaan worden bekroond met diamant. Voor kinderboeken is een ander aantal vastgesteld: 75.000 verkochte exemplaren voor goud, 150.000 voor platina en 200.000 voor diamant. De platenindustrie kent het al vele jaren, de bekroning van singles of albums bij een bepaald aantal verkochte exemplaren. Sinds 2012 stelde de CPNB dit ook in voor de boekenbranche.  

Volgend Artikel

Valentijn Hoogenkamp schrijft Regenbooggedicht ‘Als mijn hart zich maar niet sluit!’

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img