Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Een huis voor Harry verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019

img Terug naar overzicht

Gouden Boek voor Bobbi op het potje en Bobbi wordt grote broer
img

Marjon Hoffman en Odido brengen gratis kinderboek uit om kinderen meer te laten lezen
img

“Een huis voor Harry” van Leo Timmers (Querido) is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019. Het prentenboek zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen, die in de ochtend van woensdag 23 januari 2019 landelijk worden gestart met Het Nationaal Voorleesontbijt.

Naast dit boek hebben Nederlandse jeugdbibliothecarissen voor de Prentenboek TopTien negen andere prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2017. Tijdens De Nationale Voorleesdagen, van woensdag 23 januari t/m zaterdag 2 februari, krijgen deze tien boeken extra aandacht. Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen komt het Prentenboek van het Jaar uit in een mini-editie voor € 5,25 inclusief app.

Leo Timmers

Leo Timmers begon op zijn twaalfde strips te tekenen. Na zijn studies publiciteit en grafische vormgeving illustreerde hij voor verschillende bladen (KnackHumoDe Standaard), maakte omslagen voor jeugdromans en illustreerde prentenboeken. Blij met mij, bekroond met een Boekenpluim, was het eerste prentenboek dat hij ook zelf heeft geschreven. Voor het woordenloze Boem kreeg hij zowel de Boekenpauw als de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen. Die laatste prijs ontving Leo Timmers al zeven keer, in 2017 voor Garage GustWij samen op stap won een Zilveren Griffel. Van verschillende van zijn boeken worden ook animatiefilms gemaakt.

Prentenboek TopTien 2019

De Prentenboek TopTien 2019 bestaat uit de volgende boeken (indien tweede naam dan is deze de illustrator):

  • Als ik een dinosaurus had van Alex Barrow en Gabby Dawnay (Querido)
  • De kale boom van Tamara Bos en Barbara de Wolf  (De Vier Windstreken)
  • Dino’s bestaan niet van Mark Janssen  (Lemniscaat)
  • Een huis voor Harry van Leo Timmers (Querido Kinderboeken)
  • Gulzige geit van Petr Horácek (Lemniscaat)
  • Heb jij misschien Olifant gezien? van David Barrow (Gottmer)
  • Ossip en de onverwachte reis van Annemarie van Haeringen (Leopold)
  • Panda wil een vriendje van Jonny Lambert (Veltman)
  • Plasman van Jaap Robben en Benjamin Leroy (Gottmer)
  • Waar is Beer? van Emily Gravett (Gottmer)

De Nationale Voorleesdagen

 

De belangrijkste criteria bij het kiezen van de Prentenboek TopTien en het Prentenboek van het Jaar zijn dat het boek een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties heeft en bovendien voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met peuters en kleuters. Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. De campagne is een initiatief van Stichting Lezen en vindt in 2019 voor de 16de keer plaats.

Stichting CPNB

De CPNB is het marketing- en communicatiebureau van de Nederlandse boekenbranche. CPNB staat voor Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Zij organiseert de grote leesbevorderingscampagnes, evenementen en PR rondom het boek en auteurs. Van het meest begeerde bal ter wereld, het Boekenbal, tot het grootste familie-evenement van Nederland, de Kinderboekenweek. Het bereik van de campagnes is enorm. En dat willen we graag zo houden. Sterker nog, we willen meer. Onze missie is namelijk Nederland het meest boekbelezen land ter wereld maken. Van jong tot oud is het lezen van boeken van groot belang. Boeken zorgen voor ontspanning, maar tegelijkertijd ook voor inspiratie en verrijking van de lezer. Ons motto is niet voor niets: een boek kan zoveel doen! 

Zie ook www.nationalevoorleesdagen.nl.

 

Volgend Artikel

Shortlist Beste Spirituele Boek 2019 bekend

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img