Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Een Kookboek van Seppe Nobels is Gouden Kookboek 2021

img Terug naar overzicht

Shortlist Hebban Debuutprijs 2024 bekend
img

Zomer start met gratis boek van Suzanne Vermeer in de boekhandel
img

• Prijs uitgereikt op Avond van het Kookboek
• Kookboekenweek morgen van start

‘Dit eigentijdse, ”chefwaardige” kookboek is ondanks het hoge niveau van de gerechten erg haalbaar voor de thuiskok.’

Zojuist is op de Avond van het Kookboek bekendgemaakt dat Een Kookboek van Seppe Nobels (Uitgeverij Lannoo) is uitgeroepen tot Het Gouden Kookboek 2021. Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het afgelopen jaar. De bekendmaking is ook gelijk de start van de Kookboekenweek, die duurt van 5 t/m 14 november.

De Avond van het Kookboek

De vakjury presenteerde de winnaar onder het genot van verschillende hapjes en een drankje. De auteurs van de genomineerde kookboeken zaten vol spanning te wachten in restaurant Droog. Alle ingezonden kookboeken waren dit jaar van hoge kwaliteit volgens de jury.

De vakjury over Het Gouden Kookboek 2021: ‘Dit prachtige, tijdloze kookboek begint met “Mag ik u inspireren…”  Deze vraag kunnen we met een volmondig ja beantwoorden. In Een kookboek is namelijk goed gekeken naar hoe ingrediënten het beste tot zijn recht komen. Dit eigentijdse, ‘chefwaardige’ kookboek is ondanks het hoge niveau van de gerechten erg haalbaar voor de thuiskok. Met veel aandacht voor groente is dit een zeer toekomstbestendig kookboek te noemen. Een Kookboek is zo’n kookboek dat zelden verschijnt maar dat je over 30 jaar nog veelgebruikt in iemands keuken ziet staan.’

-Lees hier het gehele juryrapport-

Een Kookboek van Seppe Nobels

De winnaar van het Gouden Kookboek 2021, Een Kookboek, is het vijfde kookboek van Seppe Nobels. Auteur en chef Seppe Nobels is woonachtig in Antwerpen. In 2005 won Nobels vier van de zes hoofdprijzen van de wedstrijd Beste Junior Kok van België. Hij werd in 2014 verkozen tot Beste Groentechef van de Benelux door Gault & Millau. Daarnaast was Nobels in 2018 en 2019 een vast televisiegezicht bij het Belgische tv-programma Grillmasters. Nobels is een van de voortrekkers van de Urban Farming-beweging in België, die zich specialiseert in het kweken van groenten en kruiden in de stad. Bij restaurant Instroom serveert  Nobels zijn groentekeuken gecombineerd met de invloeden uit de thuislanden van de asielzoekers/vluchtelingen die hij onder zijn hoede neemt met dit sociaal-culinaire project. In 2021 krijgt Nobels ook een groene Michelinster* voor zijn op groenten geïnspireerde keuken en duurzame filosofie. Dit gevoel voor duurzaamheid zie je terug in Een Kookboek, waar Nobels het koken van seizoengroenten aanmoedigt. Nobels laat in zijn vijfde kookboek elke groente schitteren. 

Het Gouden Kookboek

Het Gouden Kookboek is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het afgelopen jaar. De shortlist bestond uit: De bijbel van de Indiase keuken van Paulami Joshi (Carrera Culinair), Homakase van Oof Verschuren (Nijgh Cuisine), Job & Perry: een klootzak-proof kookboek van Job Pattinasarany & Perry de Man (Carrera Culinair) , Toko Lo van Lola van Ruler (Carrera Culinair). In 2020 won Yvette van Boven met Home Made Basics (Nijgh Cuisine) Het Gouden Kookboek, in 2019 won Vanja van der Leeden met Indorock (Nijgh Cuisine) , in 2018 was dit Jigal Krant met TLV (Nijgh Cuisine) en in 2017 won Souq van Nadia Zerouali en Merijn Tol (Fontaine uitgevers). De prijs bestaat uit het winnende kookboek uitgevoerd in ‘goud op snee’ en de eretitel Winnaar Het Gouden Kookboek 2021.

Vakjury

Met zoveel prachtige kookboeken is een ervaren en diverse vakjury nodig om een goede selectie te maken. De voorzitter van de vakjury is Nadia Zerouali. Zij is kookboekenauteur, oud winnaar van Het Gouden Kookboek en onder andere tv-chef, presentator en onderzoeker van inspirerend, goed en eerlijk voedsel. Jonneke de Zeeuw laat met haar artikelen en video’s zien hoe goed Nederlands nieuwe, diverse, culinaire landschap er inmiddels uitziet en biedt een podium voor ontdekkingen. Bart van Aken werd in 2013 verkozen tot Nederlandse Boekverkoper van het Jaar. In 2014 besloot van Aken tijdelijk te stoppen als eigenaar van boekhandel Het Paard van Troje en een jaar te focussen  op een oude passie: koken. Sarriel Taus heeft in 2004 samen met Jamie Oliver een restaurant en koksopleiding voor kansarme jongeren in Amsterdam opgezet, genaamd Fifteen. Taus is sinds de start in 2014 nauw betrokken bij de World of Food in de Bijlmer en is zakelijk leider en partner van Droog in Amsterdam. Anke Hermkes heeft een passie voor koken en een liefde voor kookboeken die is ontstaan tijdens het reizen. Hermkes werkt bij boekhandel Van Piere in Eindhoven.

Populariteit gestegen

Na een aantal stabiele jaren zagen we in 2020 het aantal verkochte kookboeken flink stijgen: Nederlanders kochten 9% meer kookboeken dan in 2019. Tot nu toe is de afzet in 2021 ongeveer gelijk aan 2020. Dit is feestelijk nieuws voor kookboekenauteurs, uitgeverijen en (amateur)koks.

Volgend Artikel

Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2018 bekend

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img