Werken in het hart van het boekenvak?

Bekijk onze vacatures img

Ernest van der Kwast wint Dioraphte Literatour Prijs

img Terug naar overzicht

Sharon de Miranda nieuwe juryvoorzitter van Het Food and Friends Gouden Kookboek
img

Oever van Ludwig Volbeda is het Regenboogboek van het Jaar
img

De jury van de Dioraphte Literatour Prijs heeft De ijsmakers (De Bezige Bij) van Ernest van de Kwast bekroond met de Dioraphte Literatour Prijs 2016.

De ijsmakers is een unieke roman over familie en volwassenwording die zindert van sensualiteit, glinstert van hartstochtelijkheid en die een positief migratieverhaal vertelt’, aldus de jury. De Publiekprijs werd gewonnen door Waar het licht is (Moon) van Jennifer Niven.

Maar liefst 10.000 jongeren hebben tussen 5 en 15 september gestemd op hun favoriete boek. Dat is twee keer zoveel dan bij de verkiezing van vorig jaar. In de categorie Vertaald heeft Aleid van Eekelen-Benders gewonnen met haar vertaling van Waar het licht is van Jennifer Niven (Moon). 

De winnaars ontvingen uit handen van de jury elk een cheque van € 15.000,-. De prijzen werden vanavond bekendgemaakt en uitgereikt op de Boekenparade tijdens de YALBAL-avond in de Tolhuistuin.

De overige genomineerden voor de juryprijs waren:

  • De zee zien van Koos Meinderts (De Fontein)

  • Het bestand van Arnon Grunberg (Nijgh & Van Ditmar)

  • Het uur van Zimmerman van Karolien Berkvens (Lebowski)

  • Oliver van Edward van de Vendel (Querido)

  • Underdog van Elfie Tromp (De Geus).

De vakjury van de Dioraphte Literatour Prijs 2016 bestaat uit: Miriam Piters (voorzitter), Jolanda van der Ven, Polly den Tenter, Stefanie Schulte, Diantha de Vries en werd bij het vaststellen van de winnaars van beide categorieën versterkt met de twee jongeren Eline Berkhout en Saar van der Lugt.

Literatour: 17 t/m 25 september
De uitreiking van de Dioraphte Literatour Prijs is de aftrap voor de ‘Boekenweek voor jongeren’: Literatour. In deze week bezoeken maar liefst zeventien auteurs 140 vmbo en havo-scholen voor in totaal 154 bezoeken. Aldaar gaan zij met jongeren in discussie over literatuur, de verplichte leeslijsten en wat zij zelf het liefst zouden willen lezen. Özcan Akyol, Daan Heerma van Voss, Alex Boogers, Mano Bouzamour, Nina Polak, Bregje Hofstede, Abdelkader Benali, Floortje Zwigtman, Khalid Boudou, Eva Burgers, Caja Cazemier, Buddy Tegenbosch, Daniëlle Bakhuis, Anne-Gine Goemans en Ernest van der Kwast doen mee.

3PAK

Dit jaar is er voor het eerst een geschenk geschreven, met de titel 3PAK, door drie auteurs: Mirjam Mous, Helen Vreeswijk en Alex Boogers. Zowel de boekhandel als bibliotheek geven tijdens Literatour 3PAK cadeau aan hun jongere lezers.

De Dioraphte Literatour Prijs komt tot stand met financiële ondersteuning van Stichting Dioraphte. Literatour is een initiatief van Stichting CPNB en Stichting Lezen en wordt ondersteund door Stichting Dioraphte, Fonds21, Nederlands Letterenfonds, Stichting SSS, Malmberg, CJP en Stichting De Versterking. 

Download het juryrapport (pdf) >

Volgend Artikel

CPNB Top 100 Boekenmarktcijfers 2020

img img

Blijf op de hoogte
van het laatste nieuws

Meld je aan voor de nieuwsbrief

img